Opinió

Primer els abusos sexuals i després els problemes mentals

Comunicat mèdic: Simone Biles no podrà defensar la medalla olímpica per una lesió al turmell. Si aquest fos el titular no seria notícia més enllà de la retirada forçada dels jocs d’una de les favorites per acabar pujant al podi, però els mitjans han detonat quan Biles ha fet explícit els seus problemes de salut mental com els causants del seu pas al costat. Una capçalera mediàtica que condemna l’abast real de la tragèdia en un angle mort i ens invita a caure en l’error de comparar-ho amb els casos de Phelps, Abrines o Osaka. Estem d’acord, tots ells són exemples a l’hora de visibilitzar l’ansietat i la depressió en uns esports impregnats per la lògica neoliberal on la victòria aliena és la base del propi fracàs, i on la pulsació per arribar al cim defuig qualsevol paràmetre emocional sostenible, però cap d’ells parteix d’uns abusos sexuals sistèmics per part de Larry Nassar: el metge guru de la teva pròpia selecció que ha estat condemnat a cadena perpètua per haver agredit sexualment més de tres-centes noies atletes.

Així doncs, parlem clar. Simon Biles és l’única víctima entre les cent cinquanta-sis denunciants dels abusos de Nassar que continua competint; per tant, ella és la punta de l’iceberg del drama per una qüestió simplement cronològica: no té lògica que sigui l’única esportista en l’elit si Nassar va estar perpetrant les seves atrocitats fins fa set anys. Conseqüentment, Biles no aixeca simplement la bandera de les crisis psicològiques com han explicat certs tabloides, sinó que hissa el puny per les seves companyes gimnastes que varen abandonar perquè no podien seguir amb aquesta història, per les seves col·legues esportistes de l’ahir i de l’avui que callaven amb dolor per salvaguardar la oportunitat d’arribar ves a saber on, i sobretot, per protegir les que vindran demà dels devoradors sexuals infiltrats en l’àmbit de l’esport. Per això la figura de Biles traspassa qualsevol de les altres esmentades i s’ha d’explicar bé amb forma de titulars que sintetitzin l’abast real de la seva lluita: Simon Biles, víctima d’abusos sexuals per part de l’antic metge de la selecció olímpica americana, es retira dels jocs per problemes de salut mental. Aquesta és Biles i aquesta és la seva causa, que hauria de ser també la de tots nosaltres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)