Opinió

Risc extrem d'incendi

L'única manera d'evitar les guspires entre Lorenzo i Rossi és que un dels dos sigui més ràpid a la pista

La presentació de la (nova?) Yamaha de Moto GP –era una versió de la del 2015 redecorada i amb alguna variació, l'autèntica del 2016 encara és al Japó– dilluns a Barcelona va deixar en evidència qui apuntava només a Marc Márquez i Valentino Rossi com a font de conflicte. No és l'únic focus incandescent. Jorge Lorenzo i Valentino Rossi es toleren però no s'estimen. Bé, no s'han estimat mai, i la marxa de l'italià a Ducati l'any 2011, després que Lorenzo fos campió per primer cop, és una ferida cicatritzada, però que va ser tan profunda que va deixar marca en una pell encara sensible.

Han passat més de dos mesos des del desenllaç del campionat a Xest, i els implicats han fet vacances, s'han desconnectat, no s'han vist. I dilluns a Barcelona Rossi encara parlava del biscotto en al·lusió a la presumpta conxorxa entre Márquez i Lorenzo per evitar que Il Dottore fos campió, Lorenzo responia posant-hi una distància i una fredor que només s'entenen com una advertència jeràrquica, perquè ell és el campió. Si en dos mesos Lin Jarvis, el director de l'equip Yamaha Factory, no se n'ha sortit de fer entendre als seus dos pilots que, com a mínim en la fase declarativa, donin el conflicte per superat, ja ens podem anar preparant quan les motos trepitgin l'asfalt i totes dues vulguin el mateix pam de pista. Perquè si Rossi no s'ha retirat és per lluitar pel que considera –i no para de repetir– que il biscotto spagnolo li va prendre injustament l'any passat.

L'únic que evitarà el conflicte és que Lorenzo sigui manifestament més ràpid que Rossi a la pista. I des del primer dia, des de la primera sessió. Si hi ha aquesta distància, també hi serà entre Márquez i Rossi i ens estalviarem l'altre conflicte, si és que abans no ho parlen i ho arreglen. De moment, l'únic que ha plantejat una trobada per superar les diferències és Márquez.

Tornant a Lin Jarvis, en una entrevista a Solo Moto definia Lorenzo com un pilot individualista. Com Rossi anys enrere. Però ara, segons Jarvis, a l'italià “li agrada fer les coses en grup”. És a dir, que si no li van bé les coses, ens podem esperar que la claca que s'orquestrarà al voltant del nou cops campió serà nombrosa, sorollosa i poderosa.

I per acabar amb el mànager anglès de Yamaha, un avís amb destinatari català, Pol Espargaró. Aquest 2016 és l'últim any de contracte per a les primeres espases de Yamaha. Quan acabi l'any, Rossi estarà a punt de fer 38 anys i el relleu, que s'intueix proper, serà inevitable si, a més, hi ha friccions dins dels boxs. Pol, que disputarà el tercer any amb una Yamaha de fàbrica de l'equip Tech 3, ha estat batut constantment pel seu company d'equip Bradley Smith durant el 2015 i el missatge de Jarvis, que sap que aviat necessitarà un relleu per a Rossi, és inequívoc: “El tenim pel seu potencial. El seu 2014 va ser millor que el 2015. Encara creiem en el seu talent, però ha de millorar els seus processos. Ha de millorar el plantejament de les curses. Aquest 2016 necessita resultats. No hi ha dubtes sobre el seu talent ni el seu caràcter perquè és un noi superpositiu, però necessita millorar si vol conservar un lloc en un equip de primer nivell.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)