Opinió

El primer ‘hat-trick'

75 anys després, la FIFA va reconèixer que Bert Patenaude n'era l'autor

Sembla ser que el primer hat-trick documentat de la història del futbol el va fer un jugador... dels Estats Units. En l'inici del futbol, els Estats Units eren una potència, que després va decaure i en el mundial de l'Uruguai Bert Patenaude, un jugador d'origen portuguès, va fer el primer hat-trick de la història, un rècord que durant anys ha portat cua.

Ha portat cua perquè dos dels gols marcats van ser indiscutibles, però el tercer no. Els Estats Units jugaven contra el Paraguai un partit que acabaria precisament amb un tres a zero. El primer i el tercer gols van ser obra de Patenaude, però el segon no es va saber gaire qui l'havia fet. O va quedar en dubte.

Com que no hi ha imatges del partit, ens hem de refiar de les narracions. Sembla que va ser un gol embolicat, d'aquells en què molts jugadors toquen de manera simultània el baló dins l'àrea petita. En el camp, d'això no hi ha cap dubte, es va adjudicar a Patenaude, i així va ser celebrat per tothom i reflectit en les cròniques periodístiques. Però l'àrbitre va redactar en l'acta que es tractava d'un autogol d'un tal González.

Siga com siga, al cap de pocs dies, l'argentí Guillermo Stabile va fer tres gols contra Mèxic i allò va ser celebrat com el primer hat-trick oficial de la història del futbol, amb un gran enuig per part de la selecció dels Estats Units. La persistència en la reivindicació va ser llarga i, finalment, el 2006, 75 anys després, la FIFA va reconèixer que Bert Patenaude era l'autor del primer hat-trick de la història. Per desgràcia, el jugador havia mort l'any 1974 i no es va poder veure reivindicat en vida. Decebut pel que li havia passat, Patenaude no va tornar a jugar a futbol després d'aquell mundial en què prometia ser una gran estrella. De fet, els seus quatre gols d'aleshores encara no els ha superat avui cap jugador de la selecció dels Estats Units en un mundial.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)