Opinió

Sant Jordi i el Barça

Hi ha dies que hom pot veure la grandiositat única del Barça respecte a la resta de clubs del món. Ja no és per la seva trajectòria de mena d'escola democràtica exercint fins i tot en les dues grans dictadures espanyoles del segle XX, la dels generals Primo de Rivera i Franco. La de ser eina clau per a la integració de milions d'immigrants expulsats de la seva terra d'origen per la pobresa, abans de la resta de l'Estat espanyol i ara d'arreu del món, afegint-hi en el present guerres i tota mena d'injustícies als seus països d'origen.O tantes coses, com la crítica com a ADN identificatiu, el fet de créixer com a club malgrat les derrotes o bé ser una societat poliesportiva sense parió ni comparació. Tot això des d'una nació, perseguida i espoliada pel seu propi estat, que en ser fundat el club no arribava als tres milions d'habitants.

El que fa tan gran el Barça és també el seu vessant cultural. Hi ha una munió creixent de llibres que tracten del club blaugrana, de publicacions de tota mena, literatura, sociologia, biografies, història, humor, testimonis, anecdotaris i fins i tot còmics i literatura infantil i juvenil, jocs d'ordinador, etc.

Als que apreciem la llibertat, la cultura i la ciutadania universal ens omple de goig que el club sigui referència mundial amb el Barça Legends, l'acció dels exjugadors veterans que arreu del món estenen els valors més purs de l'esport, així tot potenciant el respecte a les trajectòries humanes dels que han deixat de ser professionals i assenyalen un camí de vida exemplar i sana. Darrere seu es projecta la manera de ser del país, també en això el Barça fa d'ambaixador del país al món.

És per la via dels fets, una eina d'una cultura i una manera d'entendre el futbol. Per mi, no pels no demòcrates, és una eina més d'estat. Per això els atacs que rebem des d'un Estat que no ens accepta tal com som. Sant Jordi és al Barça tot l'any, aquest dia apareix amb la rosa, la resta dels mesos és la lluita constant, inesgotable contra el drac, el minotaure, la força bruta dels diners, els mitjans tan tendenciosos i el triomf final amb el rescat de la princesa. Mentre hi hagi futbol, el joc net, l'espectacle, els valors són l'ofrena més exquisida a través de la pilota per defensar la cultura.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)