Opinió

Panenka

Què vol la FIFA? Matar la creativitat? Obligar els jugadors a ser avorrits?

L'Eurocopa ha començat amb l'aplicació de les noves regles de joc de la FIFA. Algunes, com seria el cas de la detecció electrònica de si el baló ha creuat o no la línia de meta, són millores esperades des de fa molt temps. D'altres, però, segur que crearan molta polèmica, com és el cas de les noves regles per a les accions de penal i expulsió si es tracta del darrer defensa, molt menys clares i molt més arbitràries a partir d'avui. Entre totes, però, n'hi ha una que em sembla estúpida com poques: la prohibició de llançar penals a l'estil Panenka.

Els responsables del futbol mundial han decidit que aquesta famosa manera de llançar penals és una humiliació per als porters i per als equips rivals. I han decidit no només prohibir la seua execució sinó, fins i tot, castigar-la. Si un jugador xuta la pena màxima a l'estil Panenka el gol, suposant que entre, serà anul·lat i el jugador rebrà una targeta groga. La decisió és, per mi, incomprensible. Puc entendre fins a un cert punt que es vulga evitar aquest sentiment d'humiliació que alguns tenen en rebre un gol així. Però on queda l'habilitat, la sang freda, el sentit de l'espectacle que posen en dansa els davanters que s'atreveixen a fer això? No compta? Per no parlar de la satisfacció que sempre és veure llançar un penal d'aquesta manera. O d'aquella altra que va inventar Cruyff passant la pilota a un company. Què vol la FIFA? Matar la creativitat? Obligar els jugadors a ser avorrits? La paradoxa màxima és recordar, a més, que Konstantin Panenka es va inventar aquesta manera de marcar, precisament per a guanyar una Eurocopa! Ho recordem tots. La tanda de penals primera de la final entre Txecoslovàquia i Alemanya havia acabat en empat i en la segona tanda desempatava qui marcava. Panenka va tenir el valor i la qualitat de fer una cosa inesperada que ningú no sabia que es podia fer. I va passar a la història per això. Com poden ara, doncs, prohibir-ho? En què deuen estar pensant?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)