Opinió

Català a ‘L'Équipe'

La portada va causar un gran impacte, d'una manera especial, a la Catalunya del Nord

Per un dia, ahir, dissabte, L'Esportiu no va ser l'únic diari d'esport del món a tenir a la seua portada un titular en català. Perquè ahir L'Équipe, el gran diari parisenc d'esports, va triar precisament el català per titular en portada “Campions de França”. Des de 1946 L'Équipe és un autèntic monument al periodisme esportiu, una capçalera de referència, no només per a França sinó per a tot Europa. Amb La Gazetta dello Sport, el seu equivalent italià, L'Équipe és el diari esportiu més prestigiós del planeta. I el més llegit també. I en aquests setanta anys són molt poques les ocasions en les quals ha titulat en una llengua diferent de la francesa.

El detall de titular en català “Campions de França” tenia a veure, lògicament, amb la victòria aconseguida pel Racing parisenc al Camp Nou, on divendres es va jugar la final de la copa de França de rugbi. El motiu d'aquesta, diguem-ne, deslocalització va ser que la celebració de la copa d'Europa de seleccions a França no deixava disponible per a la Federació Francesa de Rugbi cap estadi gran on disputar la final dins del mateix Estat francès. Vist l'enorme èxit del partit, però, els directius de la Federació Francesa de Rugbi ja especulaven ahir amb la possibilitat de repetir la cita i tornar algun altre any a Catalunya. De fet, amb molt a prop de cent mil espectadors, el de divendres va ser el partit de rugbi entre clubs amb més assistència de la història i l'experiència sembla haver satisfet molt els qui van acudir-hi.

Cal dir, finalment, que la portada d'ahir de L'Équipe va causar un gran impacte, d'una manera molt especial, a la Catalunya del Nord. Com és ben sabut allà el rugbi és una religió i L'Équipe, com a tot l'Hexàgon, un dels diaris més venuts. Per un dia els catalans del nord van veure la seua pròpia llengua en els titulars més importants d'un dels diaris de més prestigi de França. Cosa que, francament, tal com funciona l'Hexàgon, és un detall poc negligible.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)