Opinió

Els joves que comencen a destacar

La tradició poliesportiva catalana, malgrat la manca de recursos econòmics no és una cosa que es pugui perdre d'un dia per l'altre

El present de l'esport olímpic català és als Jocs de Rio de Janeiro. Quedes uns escassos quinze dies per a la inauguració dels Jocs, i l'elit dels esportistes catalans en les disciplines olímpiques que s'han classificat per anar als Brasil acaben d'enllestir la preparació. Un bon grapat de catalans competiran a Rio formant part de la delegació del Comitè Olímpic Espanyol, uns quants amb aspiració de pujar al podi. Fa 40 anys, des de Montreal 76, que són deu edicions seguides dels Jocs Olímpics, que algun esportista català guanya alguna medalla en els Jocs. I des del 1992, quan es van disputar els Jocs de Barcelona, que hi ha algun esportista català que és campió olímpic. En les últimes edicions dels Jocs, els esportistes catalans han tornat dels Jocs amb una bona collita de medalles.

Tot això és el passat i el present de l'esport olímpic català. Un passat i un present del qual podem estar satisfets, especialment en les dues últimes dècades. I el futur? Quin és el futur de l'esport olímpic català?

Fa de molt mal dir què passarà en alguns esports quan alguns dels il·lustres que han marcat una època ho deixin. Però segurament tampoc no es podia imaginar, anys enrere, que en algunes especialitats els esportistes catalans tindrien el nivell que tenen actualment. En alguns casos, a favor; en d'altres, en contra. No sabem quin serà el futur de l'esport olímpic català. S'ha de treballar molt i a molt llarg termini per aconseguir resultats. A Catalunya es treballa molt, en molts esports. La tradició poliesportiva catalana, malgrat la manca de recursos econòmics no és una cosa que es pugui perdre d'un dia per l'altre.

I en aquestes últimes setmanes, quan estem tots tan pendents de Rio, els aspirants a futurs olímpics catalans ens estan donant moltes alegries. Sense tenir cap mena de pretensió d'exhaustivitat i demanant perdó per qualsevol oblit, cal destacar que els esportistes catalans han guanyat medalles en els campionats d'europa o del món en esports com ara l'atletisme, la natació –en piscina, sincronitzada i aigües obertes–, judo, tennis de taula i bàsquet. I en les properes setmanes hi haurà més campionats de més esports –individuals o d'equips– en què segur que hi haurà més catalans guanyant, o lluitant per pujar al podi. Albert Escrig, Mireia Lapuerta, Sofia-Xuan Zhang, Ana Garcia, Eric Vilaregut, Maria Romero, Pol Retamal, Aleix Porras, Annasse Mahboub, Sara Gallego, Ariadna Ariso, Lidia Vigara, Georgina Viladot, Elia Calvo, Natàlia de la Nuez, Laia Flores, Ainhoa López, Helena Oma, Helena Orts i Iho López són els noms d'alguns dels esportistes catalans que tot just estan començant la seva carrera i que ja han tastat la glòria. El camí és llarg, molt llarg, però l'exemple dels que ja van cap a Rio i les seves històries –que uns quants expliquen a les planes d'aquest diari– els haurien d'ajudar en el que ells faran.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)