Opinió

Veniu al camp, però mireu la càmera

Les sancions per baixa ocupació no s'aplicaran amb mal temps. El director de partit durà pluviòmetre?

L'augment significatiu dels ingressos per drets televisius a la Lliga de Futbol Professional ha coincidit amb la presentació d'un reglament que els clubs han de tenir present per afavorir les retransmissions. Una part dels ingressos serà variable, en funció de diversos criteris, cosa que té la seva gràcia perquè farà espavilar els clubs. De criteris, n'hi ha per triar i remenar. La publicitat que es reflecteix en la U televisiva, la mobilitat per als càmeres, l'estat de la gespa, si està prevista la zona d'escalfament per als àrbitres, si l'hora d'encesa i apagada de la il·luminació és correcta, si les xarxes de les porteries són de color blanc o la indumentària de tot el personal que treballa a l'estadi. I un grapat més. Tot està inclòs en la seixantena de planes més set annexos del reglament presentat per l'LFP. Sens dubte, un dels punts més cridaners d'aquest reglament és el 6.4, que apunta les sancions previstes en funció del percentatge d'ocupació de l'estadi. És a dir, del nombre d'aficionats que hi ha. I no pas de tot l'estadi, sinó a la graderia oposada a la càmera principal. Perquè, més que el fet que hi hagi gent al camp, els interessa que se'n vegi per la televisió, que no és ben bé el mateix.

Les sancions són per punts i, un cop sumats tots els criteris, el club que n'acumuli més serà més castigat en el repartiment dels ingressos variables. Si no s'arriba al 75% d'ocupació de la grada televisiva, càstig. I la grada televisiva, és clar, no és precisament la més atractiva d'ocupar pels aficionats. O sí, perquè cadascú té les seves preferències. Alguns volen viure-ho des de darrere les porteries i no forçosament perquè és més barat, i n'hi ha que prefereixen fer un esforç per ser a tribuna. Ara, però, els clubs no només s'hauran de preocupar per fomentar l'assistència, sinó també per aconseguir que es concentrin a l'altre costat de la tribuna, la zona que en molts estadis es coneix com a lateral o preferent. I que en molts llocs és la que costa més d'omplir. Anant a l'extrem, un club podria ser premiat per l'assistència tot i tenir els gols i la tribuna buits, i un altre, castigat malgrat que tres quartes parts de l'estadi estiguin plenes a vessar i la zona de lateral, a mitges.

Per reblar-ho, el reglament especifica que aquestes sancions per baixa ocupació no s'aplicaran quan les condicions meteorològiques siguin adverses. I quan seran adverses? Quan caiguin quatre gotes? El director de partit anirà amb pluviòmetre? És més, que plovisquegi a Eibar és una condició meteorològica adversa que impedeix la sanció? I a Sevilla només les evitaran quan plogui? El director de partit, encarregat de fer informes de tot el que passi a l'estadi, ja havia assumit molt de protagonisme la temporada passada, arran de l'obsessió per fer constar qualsevol càntic ofensiu. Ara se li multipliquen els elements per valorar. A aquest pas, serà una mena de Déu nostre senyor.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)