Seleccions

Entre el realisme jamaicà i la utopia mundialista

Selecció. La FCF presenta el partit de Montilivi del dia 25 sense renunciar encara a un reconeixement internacional com el de Gal·les o Escòcia

La federació catalana i les institucions del país no renuncien encara a lluitar per l’oficialitat de la selecció de futbol, un fet que necessitaria només un reconeixement de la FIFA i la UEFA, que sembla difícil per no dir impossible, o la independència política de facto, que com es diu ben sovint no sembla que s’estigui aplicant. En tot cas, el discurs en la presentació del Catalunya-Jamaica de Girona (dia 25 a Montilivi) encara té traces de reivindicacions legítimes, però que entren més en el marc d’allò que voldries fer que no pas en el que pots realment fer.

La realitat tangible és que la selecció de futbol, l’esport més practicat i popular del país, tornarà a jugar un partit després de més de dos anys i ho farà en el mateix escenari dels dos últims duels, Girona. El rival, Jamaica, ocupa el lloc 60 del rànquing de la FIFA i és un equip format bàsicament per jugadors de la Premier. No és el rival el principal al·licient per al partit, sinó l’esdeveniment en si mateix i també els jugadors que pugui reunir el seleccionador, Gerard López, per a la cita. El primer inconvenient és que el mateix dia el Barça és a Austràlia jugant un amistós. “He parlat amb el club perquè ells també volen donar suport a la selecció i crec que algun jugador podrem tenir.”

En qualsevol cas, Gerard no pateix perquè té una llista interminable de jugadors de primer nivell a disposició. “És una bona data perquè els compromisos dels clubs s’hauran acabat i tenim grans jugadors en moltes lligues del món que són els primers que sovint m’avisen que volen venir quan hi ha partit.”

Gerard admet que un equip amb els millors jugadors catalans, com ara Piqué, Eric Garcia, Jordi Alba, Busquets, Gerard Moreno o Dani Olmo podria competir perfectament en el pròxim mundial del Qatar. “Seríem un equip mundialista, però tampoc en aquests partits podem reunir la nostra selecció A perquè hem de demanar permís als clubs i a la federació espanyola.”

Un equip amb història

El president de la junta gestora de la federació, Joaquín del Pino, manté que Catalunya té el mateix dret que “Gal·les, Escòcia o Kosova” a tenir una selecció reconeguda. “El partit –segons ell– és un acte de reivindicació esportiva però també política.” “La nostra selecció ja va jugar abans de la guerra partits contra França, el Brasil i fins i tot Espanya.”

Qui més suport dona a la tesi és Marta Madrenas. “Hem de ser una selecció oficial.” L’alcaldessa també proposa que Girona sigui la seu permanent de la selecció. Des de la federació ja s’ha començat una campanya per omplir Montilivi amb entrades a preus populars que aniran dels 5 als 10 euros.

PROTAGONISTES

Amb tots els jugadors disponibles Catalunya seria sens dubte un equip mundialista
Gerard López
seleccionador
El partit és un acte de reivindicació esportiva però també política, treballem per ser reconeguts
Joaquín del Pino
president junta gestora Fcf

I la femenina?

L.S.

Dues de les millors jugadores del món són les migcampistes del Barça Alèxia Putellas (Pilota d’Or) i Aitana Bonmatí (MVP de la final de la Champions del 2021), però de moment no hi ha programat cap partit perquè puguin defensar els colors de Catalunya. Fonts de la federació, ara en procés electoral, assenyalen que hi ha lligat un partit internacional de la femenina per a l’octubre. Ara bé, es jugarà aprofitant l’aturada de seleccions de la FIFA i la federació es pot trobar que una convocatòria de la federació espanyola impedeixi que les millors siguin a la llista.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)