Seleccions

Un clam més per Catalunya

Després d'un 2012 de reivindicacions, l'any comença amb un partit de la selecció en què aquest esperit ha de continuar viu

Cruyff s'acomiadarà de la banqueta catalana contra Nigèria amb un bloc que fa goig

La federació ha preparat un homenatge de comiat a Cruyff
Nigèria arriba en ple procés de preparació per a la copa d'Àfrica

Ningú no oblidarà mai el 2012. Almenys, a Catalunya. La gent va dir prou, va omplir els carrers i va clamar per la independència. Això sí, qui dia passa any empeny, i el 2013 ha arribat. La flama de l'Onze de Setembre, però, es manté ben viva i la societat catalana ha quedat impregnada de l'esperit de la diada. Avui, a Cornellà-el Prat, aquest estat d'ànim ha de quedar ben palès amb un estadi ple, que clami com cada any per la selecció i, sobretot, per una Catalunya sobirana. El destí pertany a cadascú de nosaltres, també com a poble.

L'estadi ha de fer goig. I és que no falta cap dels ingredients perquè el partit de Catalunya contra Nigèria sigui un èxit. Els arguments futbolístics, com els últims anys, seran contundentment potents. A més, amb un afegit: Johan Cruyff, un dels grans del futbol de sempre, dirigirà per últim cop la selecció. Ho farà com en les darreres ocasions, amb una convocatòria de luxe. Els 22 millors futbolistes nascuts a casa nostra seran a la cita: des de Víctor Valdés fins a Sergio García, passant per Piqué, Puyol i companyia al darrere; Xavi i Verdú a la medul·lar; o Bojan a la punta de llança. Toca gaudir.

El context social i polític il·lusiona, però l'econòmic no hi acompanya gens. Aquesta és una de les raons que expliquen que el rival de Catalunya no sigui cap gran potència. I és que la Federació Catalana de Futbol (FCF) no viu aliena a aquestes circumstàncies. Per aquest motiu, però, també ha engegat promocions i les entrades, si s'adquirien de manera anticipada o en grup, s'han venut a un preus populars.

Festa reivindicativa

La societat va respondre per la diada, els clubs de futbol van fer-ho el 22 d'octubre, signant un conveni a favor del reconeixement oficial de les seleccions catalanes i, avui, és una cita rodona perquè aquesta comunió desemboqui en un Cornellà-el Prat ple a vessar. El camp de l'Espanyol, que pot tenir prop de 40.000 espectadors, tot i els problemes que van haver en el lloc web que venia les entrades anticipades, ha de ser una festa, però també una olla de pressió. I és que el compromís que s'exigeix als futbolistes és extrapolable a tota la parròquia catalana, que tindrà l'oportunitat de veure Johan Cruyff a la banqueta per última vegada. L'holandès volador plega.

La presència del tècnic al capdavant de la selecció, això sí, garantirà que l'espectacle sigui complert. Els cracs no han fallat i l'estil de joc de Catalunya serà fidel al de Cruyff: tècnica i toc. La qualitat dels seus pupils farà la resta. Val a dir, això sí, que Nigèria no hi posarà pas les coses fàcils. Potser no és una selecció de primera fila, però té jugadors de molta qualitat, que vénen a Barcelona a guanyar-se un lloc per jugar la copa d'Àfrica d'enguany. Els africans, doncs, miraran d'aigualir el comiat de Johan Cruyff.

L'entrenador holandès, com qualsevol persona estimada quan es jubila, tindrà una homenatge com cal. La federació, de fet, n'ha preparat un de ben especial, ja que vol tornar-li el que ha fet pel futbol català. “En els tres anys en què ha estat en el càrrec, Cruyff no ha tingut mai un “no” de resposta i això dignifica el futbol català”, va afirmar el president de la FCF, Andreu Subies, en la presentació del partit. Aquesta raó, i el fet “que hagi marcat una etapa de la qual es poden aprendre moltes coses”, són alguns dels arguments que expliquen aquest homenatge.

Els futbolistes, d'altra banda, també faran el seu regal particular al mister: no faltar-hi. Com sempre passa últimament, la resposta dels millors ha estat afirmativa. La festa del futbol i de la catalanitat, doncs, ha de ser rodona. Sigui quin sigui el resultat, tots hi hem de guanyar.

A les dotze, tothom citat

El partit és a les set de la tarda, però Cruyff ha citat els jugadors a les dotze, a Cornellà-el Prat. Després, l'expedició marxarà en autocar a l'hotel Hesperia Tower de l'Hospitalet, on es concentrarà fins que torni al camp, a dos quarts de sis de la tarda.

ESCENARI IDONI

La FCF espera una resposta massiva i preveu que Cornellà-el Prat s'omplirà

BLOC D'ALTURA

La llista de 22 homes torna a ser la millor possible: amb els cracs del Barça i l'Espanyol
L'afició aprofitarà l'expectació mediàtica del duel per fer sentir de nou la seva veu

Un escenari nou i ben engalanat

El partit d'aquest vespre (19.00 h) presenta diverses novetats. Les dues principals són el lloc i la data. I és que la selecció catalana jugarà per primera vegada a l'estadi de Cornellà-el Prat. El duel, d'altra banda, es convertirà de manera atípica en la primera cita futbolística de l'any. Per estrenar escenari, la FCF ha volgut tenir-ho tot llest i ha engalanat el camp amb senyeres (a la foto). D'altra banda, la federació també ha convidat els presidents dels clubs catalans i ja n'hi ha mig miler que han confirmat assistència.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)