Seleccions

Categoria inqüestionable

Catalunya empata contra Nigèria tot i acaparar les arribades més perilloses

Sergio González va obrir la llauna de penal (2') i Bright va fer l'1-1 en un segon temps molt més igualat

Ho diuen els entesos en futbol –inclòs el mateix Cruyff– i tenen tota la raó del món: si Catalunya jugués en l'àmbit internacional, faria parlar. Ahir, tot i empatar contra Nigèria, els pupils del tècnic holandès ho van tornar a demostrar. Potser no van poder acomiadar el seleccionador com haurien volgut, però van oferir un bon espectacle, sobretot en la primera part, en què van protagonitzar un monòleg minsament recompensat. I és que l'1-0 aconseguit per Sergio González (2') va quedar curt. En el segon temps, amb més igualtat i amb el rival jugant amb els bons, va arribar l'empat definitiu.

La festa al terreny de joc no va trigar gens ni mica a arribar. Concretament, un parell de minuts: el temps que va passar entre l'inici del partit i l'acció en què l'homenatjat Sergio González va provocar unes mans dins l'àrea. El mateix futbolista es va encarregar d'executar la pena màxima per batre Agbim i culminar el seu breu retorn al futbol amb el premi del gol. L'1-0 amb què va començar el duel no feia altra cosa que reflectir el que es va veure sobre el camp en els primers minuts: una Catalunya molt superior a Nigèria, que amb prou feines podia frenar les arribades de Sergio García i Bojan, molt actius en els primers compassos.

Superioritat catalana

El davanter de Linyola, que va ser un perill constant, gairebé marca el segon en el minut 13, quan va aprofitar una assistència en llarg de Sergio García per plantar-se davant el porter. Això sí, després de picar-li la pilota per sobre, no va arribar a connectar la rematada. Amb el pas dels minuts, el domini català va continuar i, després d'uns instants de pausa, els de Cruyff van tornar a la càrrega. Bojan hauria pogut marcar el 2-0 dues vegades (32' i 35'). En les dues ocasions, però, li va faltar la precisió necessària per encanonar la pilota. Piqué, en el minut 39 també va tenir el 2-0 a tocar, però no va estar encertat a rematar un servei precís de falta de Xavi. La pausa del descans, doncs, va arribar amb un resultat molt curt.

Arriba l'equilibri

Després de la represa, Johan Cruyff va alinear un onze nou, en què només repetia Bartra, ja que Raúl Rodríguez no va poder jugar. Tot i els canvis, Catalunya va continuar acaparant la possessió de la pilota. Així, en una de les ocasions dels locals, Tejera gairebé marca (54'), però la defensa va treure la seva rematada sota els pals. Aquesta acció va ser un punt d'inflexió, ja que tot seguit, en un contraatac, Bright va aprofitar una bona assistència d'Ogenyi per plantar-se sol davant Jordi Codina i batre'l amb un xut col·locat al seu pal esquerre.

Amb l'1-1, l'equilibri de forces va canviar i el combinat català, que havia estat l'amo i senyor del partit, va patir davant l'embranzida africana. El fet que el seleccionador nigerià donés entrada als seus millors homes també hi va influir. I és que la velocitat dels atacants visitants va desbordar, en més d'una ocasió, la defensa catalana, que va jugar sense Bartra, tocat, en l'últim tram. Val a dir, però, que tot i la sensació de domini dels visitants, els de Cruyff van disposar de més arribades de perill. Jonathan Soriano, per exemple, va tenir el 2-1 a les seves botes (72'). El davanter del Salzburg, però, va rematar als núvols la precisa assistència d'un Tello elèctric, que va imposar la seva velocitat per la banda esquerra. Uns minuts després, Emenike gairebé sorprèn Codina amb una rematada molt creuada que va topar, això sí, amb els reflexos precisos del català (80').

Passaven els minuts i semblava que l'1-1 seria el resultat que s'imposaria, tal com va succeir. Això sí, tot hauria canviat si Tello hagués estat més encertat en l'últim minut, en una jugada en què va rematar massa alt un cop s'havia plantat sol davant el porter. Amb tot, Catalunya es va quedar a un pas d'oferir una festa rodona a Johan Cruyff en el seu comiat. L'entrenador holandès, però, sempre podrà dir que, amb ell a la banqueta, la selecció no va perdre ni un sol partit: en va vèncer un parell i ha empatat els dos últims.

DE SEGUIDA

Sergio González va obrir la llauna en el minut 2, amb un penal provocat per ell mateix

MOLT ACTIUS

Sergio García, i sobretot Bojan, van assetjar sense sort el porter de Nigèria

TALENT

Catalunya va exhibir potencial, amb un monòleg de futbol en la primera part

EL CANVI

Amb l'1-1 de Bright (54'), Nigèria va mostrar la millor versió i va fer patir Catalunya

MÉS OPORTUNITATS

Tot i el domini visitant en el tram final, els catalans van tenir grans ocasions

ADÉU INVICTE

Cruyff s'acomiada de Catalunya sense perdre, amb dues victòries i dos empats

Puyol, amb tres punts de sutura

El defensa del Barça Carles Puyol va rebre un cop de colze d'un jugador nigerià que li va provocar un trau a la cella i una aparatosa hemorràgia. El capità de Catalunya, enfadat per l'acció del rival, va necessitar tres punts de sutura i va ser substituït just abans del descans. D'altra banda, el seu company al club blaugrana, el també defensa Marc Bartra, es va queixar de molèsties físiques en la recta final del partit, quan Johan Cruyff ja havia fet tots els canvis. Tot i això, Bartra va acabar el partit, en una posició més avançada. Després, va explicar que només eren unes molèsties als isquiotibials. Qui es va perdre el matx a última hora va ser Raúl Rodríguez, amb un procés víric.

Sergio González: homenatge i gol

El migcampista Sergio González, que el 2011 va penjar les botes, va ser un altre dels protagonistes del partit, ja que va tornar a jugar. La federació el va voler homenatjar per ser el futbolista més cops internacional amb Catalunya: quinze, comptant el matx d'ahir. El de l'Hospitalet va despuntar a les files de l'Espanyol a finals dels 90, va jugar gran part de la seva carrera al Dépor, fins que es va acomiadar del futbol professional militant en el Llevant. El president de la FCF, Andreu Subies, li va lliurar una placa commemorativa just abans del partit. Després, Sergio va formar part de l'onze inicial i va lluir el braçal de capità. Sobre la gespa, tot va ser rodó: va jugar onze minuts, va provocar un penal i el va aprofitar per fer l'1-0.

Víctor Valdés cau de la llista

Un dels grans referents de la selecció dels últims anys, Víctor Valdés, va ser baixa en el partit d'ahir. El porter, segons va comunicar el Barça a última hora, té una fasciïtis plantar al peu esquerre. El seu substitut va ser el porter del Getafe Jordi Codina. Val a dir, això sí, que la FCF ja entreveia que hi podia haver aquest contratemps i va comunicar al futbolista del Getafe que estava convocat fa més d'una setmana, segons va explicar el mateix porter a Catalunya Ràdio. Codina (30 anys) va jugar els segons quaranta-cinc minuts, en què va tenir força més feina que Kiko Casilla. El porter del Getafe no va poder fer gaire cosa per evitar la diana visitant, però va mostrar-se segur quan els nigerians van posar-lo a prova.