Seleccions

MARC CROSAS

JUGADOR DEL LEONES NEGROS (MÈXIC)

“A fora no entenen per què no ens deixen votar”

Visc amb molta enveja el procés que es viu a Catalunya i m'agradaria participar-hi més directament

El futbolista Marc Crosas (Bescanó, 1988), ha estat internacional amb la selecció de Catalunya i ha jugat amb el primer equip del Barça. Des de Mèxic defensa no només la consulta del 9 de novembre sinó el doble sí. Ho fa sense por de cap represàlia.

Finalment el 9 de novembre hi haurà una consulta per si el poble de Catalunya vol la independència. Té clara la seva posició?
Molt clara. Sí i sí.
Costa que els esportistes d'elit opineu sobre la independència. Per què?
És una situació difícil per a la majoria. Des de la meva posició és més fàcil opinar pel fet de jugar a l'estranger. Aquí es difícil que tingui cap tipus de represàlies, més enllà d'insults via Twitter o les xarxes socials. Els pocs esportistes que obertament han reconegut el seu independentisme han rebut moltes crítiques i amenaces, per tant entenc que no sigui un tema fàcil a l'hora d'opinar.
Ha celebrat els títols amb l'estelada. És una manera de reivindicar qui és i d'on ve?
Com qualsevol altre jugador que a la celebració d'un títol treu la bandera del seu país, jo també ho he fet i ho continuaré fent passi el que passi. M'agrada que la gent sàpiga d'on vinc i què sóc. I jo sóc català.
Ha jugat a França, Escòcia, Rússia i Mèxic, per tant es pot dir que ha vist món i ha parlat amb gent diversa. Aquesta gent, sap què està passant a Catalunya i que el 9-N volem votar?
A Escòcia han viscut un procés similar i allà des del primer dia em van conèixer com a català. A cap altre lloc em va ser tan fàcil explicar el meu sentiment com a Glasgow i a Celtic Park, coneixedors de tota la nostra lluita. A Mèxic també en són conscients i em consta que amb grans moviments i molta força per part de l'Assemblea Nacional Catalana de Mèxic, que faciliten que els mexicans sàpiguen perfectament el que volem i perquè ho volem. El que la majoria de gent de l'estranger no entén és com des de Madrid s'oposen a la celebració de la consulta. No entenen per què no ens deixen que els catalans votem democràticament.
Parlant específicament del món de l'esport, quins beneficis creu que comportarà la independència?
L'esport català sempre ha destacat pel seu alt nivell i competitivitat, no només en els últims anys. Representaria un gran salt qualitatiu en general. A Catalunya tenim centres d'alt rendiment i clubs esportius de primer nivell mundial. Com a català, no crec que hi hagués millor sentiment que veure arribar la delegació catalana amb la senyera a la inauguració d'uns jocs o escoltar Els Segadors a la cerimònia de medalles.
Creu que veurà o participarà amb Catalunya a europeus i mundials?
Aquest seria el meu somni, però sincerament crec que ens tocarà esperar encara per veure-ho.
Quin seria el nivell de la selecció?
Avui en dia tenim una gran generació de futbolistes catalans. Tenim dos dels millors organigrames de futbol base d'Europa, dos equips a primera divisió, quatre a segona divisió i molts altres jugadors catalans jugant pel món. Crec que tant el present com el futur de la nostra selecció estan assegurats a un gran nivell.
Ha participat en dos partits de la selecció catalana. Quina sensació va tenir?
El meu debut va ser a l'antic San Mamés contra la selecció d'Euskadi, amb una catedral plena de banderes basques i estelades. El segon partit va ser contra Colòmbia al Camp Nou. Els dos escenaris crec que eren immillorables i totalment representatius del que representa i el que volem aconseguir pel nostre país.
Com a exjugador del Barça, com veu la nova temporada i tots els canvis que hi ha hagut?
Els canvis normalment són sempre a millor, i el més important, sense deixar de banda la filosofia que els últims anys ha defensat l'entitat, fitxant grans jugadors estrangers i amb la majoria de gent de casa, amb un entrenador totalment coneixedor de l'entorn, hi veig un futur engrescador. Al final, com sempre en el món del futbol, tot dependrà dels resultats.
De cara a la temporada vinent, ha fitxat pels Leones Negros. Què n'espera, d'aquest canvi?
Es tracta d'una nova etapa en la meva carrera. Vinc a un equip històric, l'equip de la Universitat de Guadalajara, que feia més de vint anys que no pujava a primera divisió. Haurem de lluitar durant tot l'any per assolir la permanència, però és un repte que em motiva molt.
A nivell personal, amb un fill i la dona a Mèxic, té pensat establir-s'hi definitivament?
En aquests moments sóc molt feliç a Mèxic; personal i professionalment, no tinc pensat tornar a curt termini. També he de confessar que des de la distància visc amb enveja el procés que es viu al meu país i m'agradaria participar-hi d'una manera més directa.
Acabi la frase: en una Catalunya independent...
Només pagarem els nostres errors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)