Barça

40 anys amb Johan

‘L'últim partit' ensenya, des del cruyffisme, quina ha estat la influència de Johan Cruyff a Catalunya durant les últimes quatre dècades, a dins i a fora dels terrenys de joc

Josep Guardiola, Vicente del Bosque, Xavi Hernández, Ferran Adrià, Xavier Sala i Martín i Josep Carreras, entre d'altres, aporten el seu testimoni sobre l'holandès

Jordi Marcos,Xavier Torres i Jordi Finestres signen una feina incontestable i, per moments, molt emotiva

La primera idea va ser gravar un documental del darrer partit de Johan Cruyff en una banqueta, el Catalunya-Nigèria del 2 de gener del 2013, per explicar una relació de quaranta anys, que va més enllà del futbol, entre l'exentrenador i exjugador del FC Barcelona i Catalunya. Al darrere de tot plegat hi havia el periodista Xavier Torres i el realitzador de cinema Jordi Marcos. L'experiència, però, els va empènyer a fer una feina molt més ambiciosa, en la qual van voler comptar amb la complicitat d'un grup de personalitats del món del futbol i la cultura que donés el seu punt de vista sobre l'empremta deixada per Cruyff al Barça i a Catalunya. Gairebé dos anys més tard, el resultat és L'últim partit, una pel·lícula de 70 minuts de durada que es va veure per primer cop el 3 de novembre passat, en una presentació de gran magnitud a la sala gran de L'Auditori de Barcelona, amb la presència del president de la Generalitat, Artur Mas.

Al projecte de Xavier Torres i Jordi Marcos s'hi va afegir, en el guió, el periodista Jordi Finestres. Tots tres, significats admiradors de Johan Cruyff, han fet una feina desacomplexadament subjectiva al voltant de la figura de l'holandès, que, en tot cas, ha donat com a resultat un document incontestable en el seu contingut i, per moments, de gran emotivitat. “Durant el muntatge hem tractat que no ens quedés un pamflet”, reconeix el seu director, Jordi Marcos, quan se li pregunta pel perill de mostrar Cruyff des del cruyffisme. “La nostra voluntat era explicar un moment de la història de Catalunya a partir de la figura del Johan i a través dels testimoni d'unes veus àmpliament autoritzades”, diu també. I, certament, L'últim partit mostra com en les últimes quatre dècades la influència de Cruyff en el país s'ha deixat veure a dins i a fora dels terrenys de joc.

La tria de les personalitats que participen en el documental no preveu ningú que no sigui proper a Cruyff. “Ens vam plantejar fer sortir gent que no simpatitzés amb ell, però ho vam descartar, perquè no ens semblava que pogués aportar res a la idea que volíem expressar”, revela Jordi Marcos. Només Franz Beckenbauer va quedar fora de la llista inicial, per problemes d'agenda. Sí que hi van ser, però, Josep Guardiola, Vicente del Bosque, Xavi Hernández, Ferran Adrià, Xavier Sala i Martín i Josep Carreras. “Volíem personalitats internacionalment reconegudes”, explica el director de L'últim partit. Tot i així, alguns dels moments més emotius de la pel·lícula apareixen en l'enregistrament d'una conversa entre Cruyff i la vídua d'Armand Carabén, Marjolin van der Meer, en la qual s'observa el punt de vista de dues persones que van arribar a Catalunya des d'Holanda durant els últims anys de la dictadura.

On es veurà?

Televisió de Catalunya ha adquirit els drets de la pel·lícula, que, molt probablement, s'emetrà en el programa Sense ficció. La data, però, encara està per determinar. D'altra banda, Bonita Films, la productora de L'últim partit, i Mediapro, la distribuïdora, busquen un camí per al documental, que ha disposat del finançament de Diplocat i que es presentarà als premis Gaudí, i es podria exhibir properament a les sales de cinema.

Tres xifres de ‘L'últim partit'.
2
anys
gairebé han calgut per a la producció de ‘L'últim partit'.
70
minuts
dura el documental.
11
personalitats
aporten el seu testimoni en la pel·lícula.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)