ACB

Lliga de 17

Lliga Endesa. L'assemblea de l'ACB ratifica la decisió de no inscriure el Bilbao la temporada que ve i, alhora, admet el Morabanc Andorra i La Bruixa d'Or. La plaça dels bascos s'amortitza

No hi va haver clemència i ahir al migdia, l'assemblea general de l'ACB va ratificar la decisió presa dijous de no permetre inscriure's al Bilbao per l'exercici 2014/15 per incomplir les exigències de l'ens. Bàsicament, la restitució del Fons de Garantia Salarial i l'excés de deutes amb la pròpia ACB i la plantilla i el cos tècnic, molt per sobre del que està permès (el 15% de massa salarial).

Si bé les possibilitats de marxa enrere eren escasses, el club basc va assistir a l'assemblea –va ser-hi representat per Xavier Jon Davalillo, el president, així com el conseller Carlos Del Campo– amb la idea de demanar una pròrroga d'uns dies. S'emparava en el fet que, fa dos anys, al CB Valladolid se li va concedir un període addicional de deu dies per posar-se al dia i ho va aprofitar per ser admès un altre cop. Però, no se li va donar. I, després de tota una dècada en la Lliga Endesa, va quedar-se'n fora. Pel camí, una progressió in crescendo, que el va dur a ser finalista de l'ACB (2010/11), entrar al Top 8 de l'Eurolliga (2011/12) i ser finalista de l'Eurocopa (2012/13); un pavelló nou com Miribilla i un públic fidel, que ahir es va concentrar al centre de Bilbao per fer sentir la tristesa.

Incertesa total

El club s'ha agafat uns dies per reflexionar, però el futur és negre. El Bilbao està en preconcurs de creditors, té un deute molt gran (uns sis milions d'euros) i no té patrimoni. Davalillo va admetre que l'entitat intentaria sortir fora de la Lliga Endesa, si bé ahir a la tarda encara no havia parlat amb la FEB i dilluns quedaran definides les lligues LEB i EBA, un cop finalitzada la pròrroga concedida per la comissió delegada. El Bilbao, d'entrada, reclamarà a l'ACB el fons d'ascensos i descensos (1,5 milions d'euros) per tenir marge de maniobra a curt termini.

Sense substitut

La negativa al Bilbao va arribar en contraposició als casos d'Andorra i Manresa que tenien coll avall que la resta els admetrien sense problemes. Amb 17 membres confirmats, els clubs havien de decidir si la lliga quedava així o es cobria la vacant del Bilbao. Al final, es va optar per amortitzar la plaça –“després d'un debat de llarga durada”, segons transmetia el comunicat de l'ACB– i deixar la competició imparell, amb un equip que descansi per setmana. A més, es va deixar oberta per una assemblea futura –s'entén que, abans que s'iniciï la lliga–, la decisió sobre els nombre d'equips que baixarien. En el cas dels més poderosos, és sabuda la seva voluntat de reduir la competició a 16 equips i ara hi poden trobar l'escletxa.

En paral·lel, es van fixar les dates clau del curs que ve. La competició oficial es posarà en marxa a Vitòria, amb la supercopa, els dies 26 i 27 de setembre. La fase regular de la Lliga Endesa arrencara una setmana més tard (4 d'octubre) i finalitzarà el 24 de maig. El play-off començaria el 28 de maig i acabaria el 28 de juny, sempre que almenys una semifinal hagués arribat a quatre partits. La copa tindrà lloc del 19 al 22 de febrer a Las Palmas de Gran Canaria.

A tot això, l'ACB també ampliarà l'aplicació amb vista a la pròxima temporada de l'Instant Replay, adaptant-se a la normativa FIBA per facilitar el treball del àrbitres en les jugades més conflictives.

EL DESCENS

No hi va haver acord sobre quants baixarien a la LEB Or i es debatrà en una altra assemblea encara sense dia

Peces de pes, al mercat

Encara que el club surti a competir en categoria LEB, és obvi que haurà d'alliberar tots els seus jugadors amb contracte. A quatre d'ells els expirava el 2015 (Raül López, Roger Grimau, Axel Hervelle i Germán Gabriel) i a dos, d'aquí a dos anys, el 2016 (Àlex Mumbrú i Dairis Bertans). Tots ells, amb un excel·lent cartell, no haurien de tenir problemes per trobar un nou destí. A qui de ben segur també ha agafat a contrapeu el destí del Bilbao ha estat el que havia de ser el seu tècnic, Sito Alonso, que s'hi havia compromès fins al 2017 aquest estiu, així com el seu ajudant Víctor Lapeña, que havia deixat l'Avenida (LF).

El precedent, el curs 2008/09

La situació viscuda ara pel Bilbao Basket té un paral·lelisme molt marcat amb la que va viure fa gairebé sis anys –els farà divendres que ve, 25 de juliol– l'Akasvayu Girona. Aquell dia, el club va comunicar que no s'inscriuria en l'ACB després de dues dècades ininterrompudes a la lliga pels deutes contrets. La seva plaça també va ser amortitzada per l'ACB, que va arrencar el curs 2008/09 amb 17 equips, amb el descans d'un d'ells cada jornada. Com ara. Aquest fet va permetre llavors a l'ens proveir-se d'un lloc per si l'Obradoiro el volia ocupar el 2009/10 –hi tenia dret per sentència judicial–, com va ser finalment.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes

No sóc subscriptor

Tarifa digital d’El Punt Avui i L’Esportiu

Per
només
48

per un any

Ja sóc subscriptor

Per gaudir dels avantatges has d'activar la teva subscripció facilitant-nos el número de contracte i el NIF o DNI de la subscripció.

Activa la subscripció