Waterpolo

Vals daurat al Danubi

La selecció espanyola guanya l'europeu de Budapest i fa gran la llegenda d'un combinat que, amb vuit catalanes, ja s'havia penjat un or mundial i una plata olímpica

Les jugadores d'Oca basen el triomf en una gran tasca defensiva

HOLANDA: Anne Heinis, Miloushka Smit, Dagmar Genee, Van der Sloot (3), Amarens Genee, Nomi Stomphorst, Marloes Nijhuis, Vivian Sevenich (1), Maud Megens (1), Van der Graaf, Lieke Klaassen, Leonie Van der Molen i Debby Willemzs


ESPANYA: Laura Ester, Marta Bach, Anni Espar (2), Roser Tarragó (2), Mati Ortiz, Jennifer Pareja, Lorena Miranda (1), Pilar Peña, Andrea Blas (2), Ona Meseguer, Maica Garcia (3), Laura López i Patricia Herrera.


El Danubi va ser testimoni ahir d'una nova gesta de la selecció espanyola de waterpolo. El riu, que separa per la meitat la ciutat de Budapest deixant la coneguda illa Margarida al mig, va banyar d'or les jugadores de Miki Oca, que es van alçar amb el primer títol europeu de la història de la selecció espanyola. Un campionat que s'afegeix a un palmarès que comença a fer patxoca després de tres anys molt dolços del combinat espanyol– plata en els Jocs de Londres del 2012 i or en el mundial del 2013 a Barcelona–. I ahir, com si d'una simfonia de Strauss es tractés, or en l'europeu d'Hongria.

El combinat de Miki Oca va necessitar un parell de minuts per entrar en la final. Va errar dos atacs amb dos llançaments des de la distància i va veure com Holanda obria la llauna amb una excel·lent vaselina de Vivian Sevenich. Però quan les boies espanyoles van començar a aparèixer, la història va canviar. Maica Garcia va igualar el marcador amb el seu primer gol de la tarda, el primer dels tres que va fer la designada millor jugadora de la competició. Holanda va respondre immediatament amb un gol de Van der Sloot, però aleshores Espanya va capgirar el resultat i no va anar per sota en cap moment de la final.

Andrea Blas, també en la posició de boia, feia l'empat a dos gol i Pili Peña, en una situació similar, va fer el 3-2. Holanda perdia pistonada i només inquietava amb llançaments des de la distància. Però, en un d'aquests tirs, Van der Sloot va fer la seva segona diana de la tarda i la tercera de les holandeses en el primer quart. El final del primer període era l'avantsala de l'estocada final de les jugadores espanyoles.

La defensa, vital

Si s'ha de destacar un factor clau del triomf espanyol en aquest europeu és, sense cap mena de dubte, la defensa. I ahir no va ser una excepció. Les jugadores oranje no van trobar la manera de superar el mur de les de Miki Oca i, quan ho feien, topaven amb els tentacles de la portera Laura Ester, que ahir ho va parar gairebé tot.

La selecció espanyola no estava gaire fina en atac i no aprofitava les superioritats, però dos llançaments d'Anni Espar, un tot just començar el segon període i l'altre al límit del descans, van ampliar la diferència espanyola.

Els dos equips seguien sense aprofitar les superioritats en atac i la portera holandesa es va animar a la festa defensiva. Van der Sloot, la millor jugadora del combinat holandès, va tornar a retallar distàncies (5-4), però ràpidament les de Miki Oca van rectificar i van sentenciar el matx. Andrea Blas va fer la sisena diana espanyola i, poc després, Maica Garcia es va inventar una genialitat que va deixar estorat el públic que ahir va omplir la catedral del waterpolo hongarès. La boia espanyola va marcar un dels gols del torneig amb un revers de llibre, impossible d'aturar per a la portera oranje. L'holandesa Megens va voler emular el golàs de Maica Garcia i, sense ser una diana tan plàstica, va servir per fer el 7-5. No passava angúnies la selecció de Miki Oca, que en el darrer quart es va mostrar sòlida i va segellar el triomf. I, en bona part, gràcies a uns minuts brillants de Roser Tarragó. La mataronina no havia brillat en els tres primers períodes, però amb dues dianes i dues accions defensives, va donar l'estocada definitiva a un combinat holandès que va acabar el duel repartint llenya a tort i a dret. Maica Garcia va fer el 10-5 definitiu. La darrera nota d'un vals daurat al bell mig del riu Danubi.

LES FRASES

Ens hem anat fent grans durant el campionat, i això diu molt de l'equip. Vam perdre contra Rússia i hem anat a més fins aquí
Som joves, tenim molt de recorregut i hem de focalitzar les nostres energies a seguir creixent
Miki Oca
Seleccionador espanyol
Classificació final
1r. Espanya
2n. Holanda
3r. Hongria
4t. Itàlia
5è. Rússia
6è. Grècia
7è. França
8è. Gran Bretanya
Últims campions
2014 (Budapest)
Espanya
2012 (Eindhoven)
Itàlia
2010 (Zagreb)
Rússia
2008 (Màlaga)
Rússia
2006 (Belgrad)
Rússia
PARCIALS: 3-3, 2-0, 2-2 i 3-0. ÀRBITRE: Cristina Taccini i Nikolaos Stavropoulos.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)