Barça

Veterans

Richard Witschge

El 10 impacient

Richard Witschge va aterrar al Barça l'estiu del 93, en ple creixement del ‘dream team', però va marxar només dos anys després perquè jugava menys del que esperava i es veia darrere de Koeman, Laudrup i Stòitxkov quan només podien jugar tres estrangers

Ara és assessor de l'entrenador del juvenil de l'Ajax, des d'on vol transmetre el futbol ofensiu i de toc

“És el millor 10 d'Europa.” Així va ser com Johan Cruyff va justificar, l'estiu de 1991, el fitxatge de Richard Witschge, la gran incorporació del FC Barcelona d'aquella temporada, tot just quan el dream team, amb la primera lliga al sarró, començava a agafar forma. L'operació, però, no va ser gens fàcil, ja que l'Ajax no tenia cap intenció de vendre una de les millors perles del seu planter, descoberta onze anys abans per Tony Bruins. Finalment, però, el conjunt ajacied va accedir a traspassar-lo a canvi de 400 milions de pessetes, mentre que el Barça va acceptar fer-li un contracte de set temporades. “El que desitgem és que Witschge es retiri vestit de blaugrana”, va explicar Núñez. Perquè en aquells moments ningú dubtava que el club blaugrana havia aconseguit els serveis d'un crac en potència, un mitjapunta amb una cama de seda que, amb només 21 anys, ja era tot un referent de l'Ajax, amb el qual havia debutat amb només 17 primaveres, precisament a les ordres de Cruyff. “L'Ajax està molt bé, però el Barça és més que un club, és una forma de vida”, va exposar el jugador el dia de la seva presentació. A l'hora de la veritat, però, l'holandès va ser víctima de dues circumstàncies que van trencar el seu somni de triomfar al Camp Nou. “Vaig tenir mala sort. En aquells moments, la normativa només permetia jugar tres estrangers, i davant meu tenia Koeman, Laudrup i Stòitxkov, tres futbolistes superlatius”, recorda ara Witschge, que afegeix: “Tot i així, en dues temporades vaig participar en 40 partits, una bona xifra, però jo era molt jove i el que volia era jugar totes les setmanes, i per això vaig demanar sortir del club.” Tot i no jugar tant com la seva impaciència juvenil li demanava, 23 anys després, Witschge guarda un excel·lent record de la seva etapa blaugrana, en què va aprendre moltíssim i en què va aixecar dues lligues i la històrica copa d'Europa de Wembley, que va haver de veure des de la graderia per culpa d'una lesió. Per l'holandès, aquell equip ho tenia tot per marcar una època. “Hi havia jugadors excel·lents, en totes les posicions, però sobretot hi havia un ambient espectacular. Encara avui es detecta aquella bona relació que teníem. Aquests dies m'he vist amb Zubizarreta i Salinas, i també m'he trobat recentment amb Goikoetxea i Txiki”, recorda Witschge, que fa dues setmanes va viatjar a Barcelona, com a assistent tècnic d'Ed Peereboom, entrenador del juvenil de l'Ajax, per al partit que van disputar contra el juvenil blaugrana.

Enlloc com a casa

Després de dos cursos força decebedors, l'estiu de 1993 Witschge va marxar del Barça, cap a Bordeus, deixant la quarta plaça estrangera per a Romário. A França va recuperar el nivell que li va obrir les portes del Camp Nou i, juntament amb Zidane, Lizarazu i Dugarry, va ser subcampió de la copa de la UEFA. I després de tres temporades força bones, va tornar a l'Ajax, on va estar cinc anys, en què va guanyar una lliga i dues copes. Finalment, va jugar un any a l'Alavés i un altre al Japó, on va penjar definitivament les botes. Una vegada retirat, Witschge va entrar a formar part de la prestigiosa escola de futbol de l'Ajax, farcida d'exfutbolistes del club. “El que volem és mantenir l'estil de joc de combinació tan genuí de l'Ajax i del Barça, que els nois el facin seu, perquè puguin arribar al primer equip en les millors condicions”, afirma sobre això, ara que forma part del cos tècnic del juvenil dels ajacied. Lluny d'aquell noi impacient que un dia va decidir marxar del dream team en considerar que jugava poc, el Witschge actual es mira la vida amb una altra filosofia: “No vull ser el primer entrenador de cap equip i haver de treballar els set dies de la setmana. Prefereixo seguir com estic, ben tranquil. Amb quatre dies de feina en tinc més que suficient.” Paraula del 10.

400
milions
de pessetes va pagar el Barça per aconseguir els serveis de Witschge, l'estiu de 1993.
40
partits
va disputar amb la samarreta blaugrana entre el 1991 i el 1993.
17
anys
tenia Witschge quan Johan Cruyff el va fer debutar amb el primer equip de l'Ajax.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)