Llagostera

Més murri que Zidane

A diferència d'altres cursos, Oriol Alsina ha tingut clar des del primer moment que en el futbol professional sense el títol corresponent només pot exercir de segon entrenador

Des de fa uns mesos disposa del nivell 2 i això li permet inscriure's en l'acta com a tècnic assistent

En els últims mesos s'ha parlat molt sobre la titulació necessària per entrenar a partir de les categories estatals –tercera divisió cap amunt– i de la legalitat o no d'alguns casos. El més conegut pel gran públic i el que ha tingut més ressò ha estat el de Zidane. L'exfutbolista francès ha agafat les regnes del Madrid B però no disposa de la titulació adequada per exercir de primer entrenador. Arran d'una denúncia de l'escola de formació d'entrenadors Cenafe, Zidane va ser suspès del càrrec fins que no presentés el nivell adequat. Ara ha rebut la cautelar i pot anar exercint, però la polèmica està servida. A les comarques gironines s'ha equiparat aquest cas amb el del cos tècnic del Llagostera, en què Lluís Carrillo, Oriol Alsina i Òscar Álvarez han baixat a la banqueta. Són casos idèntics? És legal el que està fent Oriol Alsina?

Dins la legalitat

Segons expliquen fonts del comitè d'entrenadors de la federació espanyola –àrea que dirigeix Eduardo Caturla–, el primer entrenador necessita acreditar obligatòriament el nivell 3, mentre que el segon pot exercir amb un d'inferior, o sigui el 2. En el cas del Llagostera, tant Lluís Carrillo com Òscar Álvarez disposen de la màxima titulació per fer d'entrenadors, mentre que Alsina té des d'aquest estiu el nivell 2; per tant, pot fer les funcions de segon entrenador. Dins la professió, però, hi ha veus crítiques que denuncien que Alsina fa realment de primer entrenador. “No hi ha res il·legal, però sí un frau de llei. Oriol Alsina serà l'entrenador tal com ho ha estat sempre”, destaca Xavi Julià, de l'associació d'entrenadors de futbol (Anef). Es considera frau de llei el fet d'emparar-se en una llei per eludir-ne una altra.

Conscients

A Llagostera han après bé la lliçó de Zidane i en cap moment s'ha presentat Oriol Alsina com a primer entrenador, ni tampoc l'implicat ha actuat com a tal de cara al públic. Així doncs, es pot considerar que Alsina i el club llagosterenc han sigut més murris que l'entrenador del filial madridista o que altres tècnics com Fran Yeste, a qui també van tocar el crostó quan l'Eldenc va pensar en ell per dirigir el conjunt en la segona B. L'equip valencià va assegurar que desconeixia que estava infringint les normes i es va fer enrere. Tot i això, Yeste i Rubén Albes van ser sancionats i, finalment, l'Eldenc ha hagut de contractar Toni Aparicio.

El col·lectiu encarregat de denunciar aquests suposats fraus en les banquetes de l'Estat espanyol és l'escola d'entrenadors Cenafe. Aquesta entitat també ha posat el focus en el club llagosterenc i fins i tot el seu director, Miguel Ángel Galán, va ser a la Costa Brava aquesta setmana per veure en primera persona un entrenament del Llagostera i parlar amb els diversos implicats. Galán assegura que no veu cap infracció en el cas d'Alsina. “Vaig veure que era Carrillo qui portava la batuta i Oriol Alsina feia col·laboracions. És obvi que un segon entrenador també ha d'aportar coses”, va explicar.

I és que com es demostra que un entrenador fa de primer o de segon entrenador? La línia és molt fina però hi ha característiques que són evidents: una és qui atén els mitjans; una altra qui dirigeix els partits des de la banda. La llei indica que només hi pot haver una persona dreta a la banqueta donant ordres, i, tal com passa a l'Atlético de Madrid amb el Mono Burgos o fins i tot el Barça, òbviament el segon entrenador es pot aixecar puntualment a donar ordres.

Amb aquestes premisses és clar que Oriol Alsina va infringir la llei en temporades anteriors, ja que apareixia en les actes com a encarregat de material però era qui exercia de primer entrenador a ple dret. “Jo no puc denunciar coses amb caràcter retroactiu. El que és clar és que des del precedent de Zidane tothom vigila molt més a l'hora de posar-se a la banqueta, i això dignifica la professió”, destaca Miguel Ángel Galán, que espera d'Oriol Alsina que es tregui el tercer nivell si vol continuar creixent com a entrenador.

Regulació

Una de les reivindicacions històriques del col·lectiu d'entrenadors és la regulació de la professió per part del màxim òrgan del futbol a l'Estat, o sigui la federació. La voluntat d'escoles com Cenafe o d'associacions com Anef seria que s'establís un protocol perquè no hi hagi fraus en les banquetes, però les mateixes entitats són conscients que marcar la línia per evitar els intrusos és molt complicat. En el que es posen d'acord els uns i els altres –la federació inclosa– és que la formació és l'únic camí per dignificar la professió d'entrenador.

A Llagostera s'ha intentat que no hi hagués cap dubte que Alsina només feia de segon
On és el límit entre el que pot o no pot fer un segon entrenador per no ser il·legal?
El lideratge d'Oriol Alsina en els últims anys ha obert la porta a les especulacions

Cenafe i el Llagostera, connectats

Al Llagostera el segueix de ben a prop l'escola Cenafe, entitat que va destapar i denunciar els casos de Zidane i Yeste. Oriol Alsina es va treure el títol a la delegació de Barcelona i allà hi va conèixer el director, Kiko Martí (a la foto). “Em va semblar un perfil molt vàlid ja que té un gran coneixement de jugadors joves i experiència a entrenar grups de porters. Ell i Albert Jorquera són els entrenadors de porters del club, tant del primer equip com dels de la base”, explica Oriol Alsina. Martí va rebre aquesta setmana la visita del director de Cenafe, Miguel Ángel Galán, que també és íntim amic del futbolista blaugrana Alberto Perea, amb qui va coincidir al Rayo Vallecano. “Ja els vaig dir que si hi havia cap irregularitat m'avisessin”, va explicar Galán hores abans de tornar a Madrid, des d'on dirigeix el centre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes

No sóc subscriptor

Tarifa digital d’El Punt Avui i L’Esportiu

Per
només
48

per un any

Ja sóc subscriptor

Per gaudir dels avantatges has d'activar la teva subscripció facilitant-nos el número de contracte i el NIF o DNI de la subscripció.

Activa la subscripció