Ciclisme

Adéu, Espanya

Vuelta. Pas fugaç de la cursa per territori català, en un dia marcat per la retirada de Froome i una etapa resolta en un esprint poc disputat

L'avinguda Prat de la Riba va completar el recorregut de la Vuelta en territori català, 173 quilòmetres, i de baixada. És la distància que van fer els 174 corredors que van sortir des d'Escaldes-Endorgany entre els quals no hi havia Chris Froome, que va fer l'etapa més dura amb una fractura en un os del peu (navicular) des del quilòmetre 3, quan va caure. Abans, havien dit adéu Sagan i Paulinho (atropellats), Bouhanni, Van Garderen, Dan Martin i Txurruka (caigudes), Cancellara (malalt, ahir es va confirmar que no serà al mundial), Boeckmans (encara en coma induït a Múrcia) i Nibali, desqualificat. En l'etapa d'Andorra, catorze sancionats, també. Per haver-se recolzat al cotxe (9), per haver-hi anat a rebuf (2) i per no haver fet cas als comissaris o avituallar-se de manera irregular (3). 20 segons i 100 francs suïssos (92 euros) com a molt.

Recuperació activa

Deu etapes, una jornada de descans i un esforç suprem de 5.000 metres de desnivell acumulat en 138 quilòmetres després, el pilot va permetre una escapada de cinc unitats –va arribar a tenir 5:50–, fins als darrers 500 metres. Giant, Lampre...i Trek van ser els encarregats de reduir la diferència. Una punxada –després va dir que tenia la pressió baixa i per això havia canviat la roda– de Danny van Poppel a 11 quilòmetres de la meta a Lleida semblava descartar el velocista, de 22 anys. Dos companys a la cua del pilot van tornar-lo a situar al davant, perquè pogués estrenar el seu palmarès en una gran aprofitant que el gran favorit, John Degenkolb, va quedar tancat i no va poder accelerar en els últims metres. Mentrestant, els supervivents de la general entraven –Purito va ser vintè– sense haver vist que se'ls disparessin les pulsacions al llarg del dia. Avui, en canvi, hi ha el Moncayo (tercera) a 33 quilòmetres de Tarassona, i demà comença la trilogia d'etapes de muntanya amb finals en alt (primera o categoria especial) que sacsejaran la general abans de la segona etapa de descans, dimarts i la crono, dimecres.

LES REACCIONS

Realment estic fet pols per haver de deixar la cursa, però amb les lesions no podia seguir. Em vaig fer un cop al costat dret i el principal cop va ser al peu
Les etapes del cap de setmana seran molt dures, miraré de defensar el mallot. Dumoulin anirà fort a la crono, és plana
Fabio Aru
astana
12a etapa (173 km)
1r. D. Van Poppel (Trek)
4h02:11
2n. D. Impey (Orica)
m.t.
3r. T. van der Sande (L. Soudal)
m.t.
4t. N. Maes (Etixx)
m.t.
5è. J. Degenkolb (Giant)
m.t.
20è. J. Rodríguez (Katuixa)
m.t.
General
1r. F. Aru (Astana)
43h12:19
2n. J. Rodríguez (Katuixa)
a 0:27
3r. T. Dumoulin (Giant)
a 0:30
4t. R. Majka (Tinkoff)
a 1:28
5è. E. Chaves (Orica)
a 1:29
6è. A. Valverde (Movistar)
a 1:52
7è. D. Moreno (Katuixa)
a 1:54
8è. M. Nieve (Sky)
a 1:58
9è. N. Quintana (Movistar)
a 3:07
31è. A. Losada (Katuixa)
a 28:28
Estava desesperat per poder acabar. Els companys van estar brillants, però quan vaig baixar de la bici no podia ni carregar pes al costat dret
Aquest és un gran grup i m'hauria encantat estar-hi fins al final, els animaré des de casa. Vull agrair el suport dels fans. Tornaré aviat!
Chris Froome
sky
Per mi el favorit és Dumoulin: li han de treure molt temps perquè perdi aquesta Vuelta. Va bé en la crono i cap a dalt
Joaquim Rodríguez
KATUIXA
Pot ser que perdi més temps a la muntanya i no pugui recuperar-lo després. Guanyar la Vuelta seria molt maco
Tom Dumoulin
GIANT
Em sento bastant buit, veig difícil la recuperació. He passat el dia patint i he arribat gràcies als meus companys
Nairo Quintana
movistar

Comunicat de TVE sobre l'incident amb Paulinho

“Una moto que treballava per l'emissió en directe i la bici del corredor portuguès de l'equip Tinkoff Saxo Sergio Paulinho van col·lisionar de manera accidental.” Televisió Espanyola va emetre un comunicat ahir al matí, en el qual reconeixia l'incident ocorregut en el cinquè quilòmetre de l'etapa andorrana i que va obligar Paulinho a abandonar, amb 17 punts de sutura a la cama esquerra. Durant el transcurs de l'etapa reina, que la televisió va emetre en la seva totalitat –Carlos de Andrés no ho va voler confirmar fins que no parlessin amb el motorista–, la imatge del portuguès es va fer viral per les xarxes socials i fins i tot el magnat rus Oleg Tinkoff va amenaçar de retirar de la cursa l'equip, que ja havia perdut Peter Sagan, també atropellat. En el mateix comunicat, TVE afirmava que havia parlat amb el ciclista afectat i el director de la formació a la Vuelta, Patxi Vila, per interessar-se per l'estat del corredor i demanar-li disculpes. L'equip, reunit amb el director de la Vuelta, els comissaris de l'UCI i representants de TVE van confirmar en un altre comunicat que si es garantia la seguretat dels participants amb un seguit de mesures, seguia. Però si es produeix un tercer incident marxarà immediatament, advertia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)