Dembélé agita, Messi resol

El Barça inicia la segona volta de la lliga amb una victòria contra el Leganés, gràcies a la millor versió de Dembélé i a la intervenció d’un Messi que en va tenir prou amb menys de mitja hora

La mala notícia de la nit: l’esquinç del francès al seu turmell esquerre

L’exigència del calendari en aquest mes de gener obliga a prendre decisions. La d’ahir no era fàcil. Asseure Messi a la banqueta mai és fàcil. Reservar un paio que recentment va arribar als 400 gols en la lliga sempre és una decisió amb un alt component de risc, que fa vertigen només pensar-ho. Espanten els seus números i fa certa angúnia el simple fet d’imaginar la possibilitat de prescindir-ne, però el partit de copa de dimecres al Sánchez Pizjuán mana. Mala notícia per al Sevilla. Messi arribarà més fresc.

El partit contra el Leganés era el tercer partit oficial d’aquesta temporada en què Messi va estar a la banqueta. Havia estat suplent en la setena jornada contra l’Athletic i en l’últim partit de la lligueta de la Champions contra el Tottenham, amb el Barça ja classificat. La decisió de Valverde humanitza Messi. També ell entra en la roda. Contra el Llevant va descansar Luis Suárez. Ahir va descansar el millor del món. Ernesto acabarà el mes de gener amb la síndrome del funambulista. La gestió de minuts dels cracs implica fer autèntics equilibris. Dijous, en la remuntada contra el Llevant, Messi actuant de fals 9 va ser una alternativa de luxe a Suárez. Ahir va ser Dembélé qui va fer de Messi. Exuberància, desequilibri, verticalitat i gol. Gran partit del francès fins al moment de la seva lesió. La desgràcia de Dembélé va coincidir pràcticament amb l’entrada de Messi a escena. I llavors Messi va fer de Messi.

La simple entrada de Lionel al terreny de joc va comportar un pas enrere del Leganés. L’equip de Mauricio Pellegrino va ser un rival exigent. Sense complexos. Ni rastre de la por escènica del Camp Nou en els rostres del conjunt madrileny. Segurament el fet d’haver guanyat ja contra el Barça al mes de setembre a Butarque, i haver-ho fet també per la mínima en copa contra el Real Madrid feia tot just uns dies, va provocar que el Leganés vingués al Camp Nou envalentit. Defensa de cinc i idees clares. El Lega va concedir poc i el gol de Braithwaite va obligar el Barça a posar una velocitat més.

El gol de l’empat del Leganés va néixer d’una passada llarga que Jordi Alba no va encertar a rebutjar. El lateral va esmorteir la pilota i, de forma involuntària, va deixar el cuir amb avantatge per a la cursa d’En-Nesyri. L’internacional marroquí la va posar al cor de l’àrea petita i allà Braithwaite no va perdonar. Era l’1-1. El gol posava aigua al vi a una gran primera part de Dembélé. Fins llavors el francès havia estat el millor del partit. Sotanes, driblatges, canvis de ritme... Un espectacle! Dembélé en estat pur. Sense camisa de força. El Dembélé més salvatge. El gol, una delícia. Gran acció col·lectiva del Barça i gran participació de Dembélé. L’acció va néixer en defensa amb una paret entre Sergi Roberto i Piqué per neutralitzar la pressió alta del Leganés. Piqué va continuar la jugada marxant bé per la banda. Aleñá va recollir la pilota a la zona de mitjos i la va cedir per a Dembélé, i a partir d’aquí, màgia. Diagonal de fora cap a dins, pilota a Jordi Alba i aquest la va tornar al francès. Dembélé la va recollir al cor de l’àrea i va definir al primer toc amb la cama dreta. Golàs. Acció made in Barça.

Però la nit es va tòrcer amb la lesió de Dembélé en la segona part. Acció desgraciada i càstig excessiu per a qui fins aleshores havia estat el gran agitador del partit. Sense l’explosivitat del francès el Barça va haver de recórrer al talent de Messi. Leo va entrar i va resoldre. Participació directa en el 2-1 i gol després per tancar el marcador. Simplement Messi.

El crac argentí en va tenir prou amb menys de 30 minuts. Primer es va inventar un obús des de fora l’àrea que va trobar l’excel·lent resposta de Cuéllar, però el refús del porter del Lega el va recollir, atent, Luis Suárez per tornar a posar el Barça a davant. Caçagols Suárez. Gol amb VAR. L’actuació teatral del Pichu Cuéllar va obligar de Burgos Bengoetxea a consultar amb Iglesias Villanueva. Minuts de suspens al Camp Nou, i al final, gol vàlid.

Cuéllar i Suárez se les van tenir durant tot el partit. Dos autèntics corcons per a l’àrbitre i una mina per als realitzadors televisius. Tots dos van merèixer infinitat de plans curts. Van jugar el seu propi partit dins el partit. Però amb Messi a la gespa, toca repartir els focus. I el rei va exigir la seva habitual quota de protagonisme. Ell va decidir el partit. No va fallar a la seva cita amb el gol. Era el minut 92 de partit. Jordi Alba va connectar amb l’argentí dins l’àrea i Messi va afusellar Cuéllar. Gol número 401 de Leo en la lliga i el seu quart gol ja en aquest 2019. A gol per partit. Va marcar contra el Getafe, ho va fer contra el l’Eibar, també contra el Llevant en la copa i ahir contra el Leganés. El Sevilla està avisat. Dimecres juga Messi.