Barça

Els reptes de Valverde

El tècnic del Barça té diversos reptes per complir en la seva tercera temporada al club més enllà de tornar a intentar guanyar-ho tot

Encabir tots els cracs i gestionar-ho

Ernesto Valverde té a les seves mans una de les plantilles amb jugadors de més renom i qualitat de tota la història. Això és un avantatge però també una dificultat perquè necessitarà molta mà esquerra i intel·ligència per gestionar-ho, tenint en compte les particularitats de cada estrella i els seus egos. Messi, Luis Suárez, Coutinho, Dembélé i ara s’hi ha afegit Griezmann. Tots ells són futbolistes amb pes que exigiran jugar. Tàcticament també és un repte per al tècnic perquè haurà de valorar quin sistema serà el millor per poder encabir-los tots sense que es molestin sobre la gespa. I tot això sabent que el més important és que Leo Messi es trobi còmode i que tingui espais per generar futbol. Té jugadors amb perfils diferents i haurà de saber escollir en cada moment i en cada partit què necessita l’equip. I si finalment acaba arribant Neymar, la feinada per a Valverde ja serà titànica, encara que molt probablement això suposaria la marxa de Coutinho, que entraria en l’operació, i de Dembélé, que demanaria que el deixessin sortir cap a Munic, on el Bayern es manté a l’expectativa pel que pugui passar.

La tercera lliga en tres temporades

Ernesto Valverde té la possibilitat d’aconseguir la tercera lliga amb el Barça en la tercera temporada dirigint l’equip. Un repte apassionant que el situaria entre els millors entrenadors de la història del FC Barcelona i li permetria igualar-se a Pep Guardiola, que també va aconseguir tres títols de lliga de forma consecutiva (2008/09, 2009/10, 2010/11). Al davant només hi ha la fita del gran Johan Cruyff (1990/91, 1991/92, 1992/93, 1993/94). Si guanyés la tercera lliga, superaria Enrique Fernández (1947/48, 1948/49), Ferdinand Daucik (1951/52, 1952/53), Helenio Herrera (1958/59, 1959/60), Louis van Gaal (1997/98, 1998/99), Frank Rijkaard (2004/05, 2005/06) i Luis Enrique (2014/15, 2015/16).

No pot tornar a fallar en la Champions

Possiblement les desfetes de Roma i de Liverpool són els dos pitjors moments de Valverde des que va arribar al Barça. Les dues eliminacions de la màxima competició europea quan l’equip blaugrana ho tenia tot a favor van deixar molt tocat el tècnic blaugrana. Tant, que fins i tot algunes veus dins la junta directiva es van plantejar el seu acomiadament. El president, Josep Maria Bartomeu, va haver de sortir públicament per desmentir que Valverde no continuaria. Amb una plantilla plena de cracs, a la qual s’ha afegit Griezmann, l’entrenador té molt clar que no es pot tornar a fallar en la Champions, una competició que no es guanya des del 2015 i que és el gran objectiu del club.

Millorar la política de rotacions

Una de les crítiques que ha rebut Ernesto Valverde és l’excessiva confiança en les vaques sagrades i la poca que ha tingut en els jugadors menys habituals. Amb una plantilla que tindrà totes les posicions doblades és gairebé una obligació que el tècnic sigui hàbil amb les rotacions perquè l’equip no se’n ressenti en el tram final de la temporada i perquè arribi en plena forma a l’hora de decidir els títols. La columna vertebral de l’equip és molt experimentada i destaca per la seva experiència, i caldrà anar donant oportunitats als seus relleus en cites importants. En aquest aspecte, el tècnic no ha de tenir por de donar la batuta de l’organització del joc a De Jong o Arthur, que ha de fer un pas endavant en la segona temporada. A la davantera haurà de saber quan caldrà donar descans a Messi i Luis Suárez.

Fer créixer els joves del planter

Quan va arribar al club tenia fama de ser un entrenador que confiava en els jugadors del planter, i més encara després d’haver passat per l’Athletic. Però en les seves dues primeres temporades al Barça amb prou feines ha fet jugar els joves, més enllà dels tradicionals partits en les primeres eliminatòries de la copa del Rei. Se li ha penjat ja l’etiqueta de no confiar en el planter i en el seu tercer any li toca posar fi a aquesta llegenda. Un dels seus objectius per a aquesta temporada serà fer créixer els jugadors més joves formats a la casa, com és el cas de Carles Aleñá, del qual tothom espera que pugui gaudir de més minuts, o de Riqui Puig, una de les perles del planter i que la temporada passada ja va oferir mostres de la seva qualitat. I, per descomptat, no estaria gens malament que pogués donar oportunitats a nous talents.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)