El trident s’ho passa bé

Els gols de Griezmann, Messi i Suárez permeten vèncer l’Eibar i sumar la quarta victòria seguida en la lliga

El temps està posant les coses a lloc i la maquinària blaugrana ja carbura

El Madrid fa llufa a Palma i el Barça és el nou líder de la lliga

Eibar 0 Barça 3

GOLS:0-1 Griezmann (14’), 0-2 Messi (57`), 0-3, Luis Suárez (65’).ÀRBITRE:Melero López.Targetes grogues:Diop, Charles i Sergio Álvarez, Expósito i Inui.Targetes vermelles:Cap.PÚBLIC:7.295.INCIDÈNCIES:Abans del partit algunes persones d’Eibar van reclamar la llibertat dels presos polítics. Els aficionats del Barça també van repetir els crits d’independència a Ipurua i van rebre el suport d’alguns aficionats locals, VISITANT: Ter Stegen Sergi Roberto
RESTA DE CONVOCATS: Yoel (ps), Bigas, Quique González i Tejero

Ha costat d’arrencar, però la màquina blaugrana sembla que ja comença a carburar. Messi ja ho havia avisat. Només era una qüestió de temps i més entrenaments perquè les coses comencessin a millorar i tot tornés a lloc. I és evident que aquest Barça no és el dels primers partits. Els símptomes que l’equip està creixent són evidents i el partit contra l’Eibar n’és una clara mostra. Ni tan sols es va notar que un gros important de jugadors tornava d’una aturada de seleccions. Concentrats i sòlids en defensa, amb el tercer partit de lliga sense encaixar, amb les idees molt clares al mig del camp amb un De Jong espectacular i en mode noi per a tot i, a dalt, amb el nou trident que, amb permís de Dembélé, ahir va firmar la carta de presentació amb un gol per cada membre i mostrant que la seva connexió creix i que pot donar molts fruits a partir d’ara. Fins ahir, amb prou feines havia jugat plegats. En total, 135 minuts repartits en la segona part a Dortmund i Granada i la primera contra el Vila-real.

A més, el dia va acabar amb un regal afegit, el lideratge de la lliga, que el Madrid es va deixar a Son Moix perdent contra el Mallorca (1-0). Un lideratge que es comptava poder assaltar en el clàssic del Camp Nou, ara suspès, i que arriba gairebé sense que s’hi comptés.

Pel Barça no era cap secret que l’Eibar de Mendilibar sortiria a fer una pressió avançada, perquè és un dels seus segells futbolístics i perquè entén que així complica la sortida de pilota al contrari. I més encara sense Piqué, sancionat. Per aquest motiu, Valverde va decidir confiar el lateral dret a Sergi Roberto, amb millor sortida des del darrere que Semedo, i fer jugar d’inici Umtiti, amb l’alta mèdica des de divendres i que no jugava un partit oficial des de feia cinc mesos, contra el Getafe al Camp Nou en la penúltima jornada. Va fer parella amb Lenglet per segon cop, sent de mal record el primer perquè va ser en el duel a Vila-real de la temporada passada en què tots dos van patir de valent. I a l’esquerre va tornar Jordi Alba, una garantia. En el mig del camp, Busquets va recuperar el seu lloc i flanquejat per De Jong i Arthur, els seus millors socis a la zona ampla i a dalt, el trident.

Així, sense sorpreses, el Barça sabia perfectament que la clau del partit seria mantenir la tranquil·litat i esperar els moments oportuns per fer mal al rival. Que calia aprofitar l’espai a l’esquena de la defensa de l’Eibar i estar molt concentrats al darrere per rebutjar les constants centrades que els bascos envien a l’àrea. En aquest sentit, són un equip que no enganya però que tampoc sorprèn. I a diferència dels primers partits fora de casa, aquest Barça ha anat creixent i no va perdre en cap moment el control ni va deixar que el rival l’assetgés i portés el partit al seu terreny. La primera estocada, els blaugrana van donar-la poc abans d’arribar al quart d’hora amb una passada llarga de Lenglet cap a Griezmann, que va saber aprofitar la relliscada de De Blasis, davanter reconvertit a lateral, per quedar-se tot sol davant Dmitrovic i superar-lo amb una definició magnífica, una de les seves qualitats. Quart gol de Griezmann aquest curs, el primer fora de casa.

El Barça no s’entretenia en excés en la construcció del joc, prioritzant la sortida ràpida cap als seus davanters, i en aquest aspecte De Jong va sobresortir. El migcampista holandès liderava els atacs, regalava infinites passades i encara tenia temps per corregir i recuperar pilotes. El Barça va seguir aproximant-se amb perill i Messi va tenir el segon a tocar, però quan ho tenia tot per rematar va preferir fintar Dmitrovic, que des del terra li va pispar la pilota dels peus. L’Eibar, per contra, seguia enviant pilotes a l’àrea, però ni Charles ni Sergi Enrich en caçaven cap. De fet, només van inquietar Ter Stegen amb una rematada alta de Pedro León.

La segona meitat va començar amb el canvi de Semedo per Sergio Roberto, amb molèsties, però el guió no va canviar gens ni mica. El Barça va seguir trobant cada cop més espais pel desgast de l’Eibar i els gols van anar arribant. El segon el va fer Messi després d’una triangulació entre De Jong, Luis Suárez i amb passada final de Griezmann cap al Bota d’Or, que no va perdonar firmant el seu novè gol a Ipurua. El trident s’ho passava bé sobre la gespa i l’últim dels tres que encara no havia marcat va tancar la golejada. Sublim passada a l’espai de Griezmann cap a Messi, que el va deixar tot sol davant Dmitrovic, però aquest va voler ser generós i va donar el gol mastegat a Luis Suárez, que ja en duu cinc en la lliga i que encadena una ratxa de quatre partits consecutius marcant.

Valverde, fins i tot, va poder donar descans a Arthur i De Jong, que van deixar el seu lloc a Vidal i Rakitic. Els minuts es van anar consumint amb els blaugrana molt còmodes sobre la gespa, alternant atacs amb alguna possessió llarga i amb un Eibar absolutament rendit a l’evidència.

DE JONG

Sublim, va ser a tot arreu, fugint de la pressió rival, assistint i també recuperant

MÉS SÒLIDS

L’equip torna a deixar la porteria a zero en la lliga com contra el Getafe i el Sevilla

MINUT A MINUT

1’ L’àrbitre xiula erròniament un fora de joc a Messi quan se n’anava directe a la porteria..
5’ Suárez prova un xut des del mig del camp, mirant de sorprendre Dmitrovic. La pilota surt fora.
13’ Gol de Griezmann! Passada llarga de Lenglet, cavalcada del davanter francès, aprofitant una relliscada de De Blasis, i definició perfecta.
17’ Crits d’indepedència i de “llibertat presos polítics” des de la zona de l’afició del Barça.
31’ Gran acció de Messi, que supera la defensa combinant amb De Jong. Dmitrovic salva en l’últim moment i Griezmann no aprofita el refús.
40’ Dmitrovic, de nou providencial, evita la rematada de Frenkie De Jong després d’una gran passada de Messi a l’holandès.
46’ Semedo entra per Sergi Roberto, amb molèsties al genoll, després de la mitja part.
49’ Gol anul·lat a Luis Suárez per fora de joc que confirma el VAR.
56’ Gran acció de De Jong que culmina Luis Suárez amb una rematada rasa que atrapa el porter.
58’ Gol de Messi! Jugada col·lectiva: Frenkie De Jong, Luis Suárez, Antoine Griezmann i, finalment, Leo Messi per enviar la pilota a la xarxa.
66’ Gol de Luis Suárez! Sensacional passada a l’espai de Griezmann a Messi, l’argentí avança i assisteix Suárez, que no perdona a porta buida.
79’ De Jong és substituït per Rakitic i el públic l’ovaciona quan surt del camp.
83’ Messi xuta un lliure directe per damunt del travesser de la porteria de Dmitrovic.
85’ Rematada massa creuada de Luis Suárez després d’una transició conduïda per Messi i d’una assistència de l’argentí.