Barça

El rival

Els santuaris de Diego

Quasi trenta anys després de la seva marxa de Nàpols, a la ciutat encara es venera l’argentí, que els va donar les dues úniques lligues del seu palmarès, una copa, una supercopa i una copa de la UEFA

Molts murals recorden Maradona per la ciutat. Es pot venerar l’exjugador en un altar al Bar Nilo, al nucli antic de Nàpols

“Ell és el millor de la història, i no Messi. Ell va fer que els clubs del nord s’agenollessin davant nostre”, diuen a Nàpols

Leo Messi jugarà avui a l’estadi San Paolo de Nàpols l’anada dels vuitens de final de la lliga de campions. Messi, al temple de Diego Armando Maradona. Els dos cracs argentins. El millor futbolista de l’actualitat i el millor jugador dels vuitanta. Quin dels dos jugadors és el millor de la història? “Diego, no hi cap dubte. Maradona és el millor, sense discussió.” Ho diu Raffaele, el taxista que ens porta de l’aeroport de Nàpols a la ciutat. “Messi no hauria estat capaç de fer el que va fer Maradona. Ell sol va fer que els equips del nord, el Milan i la Juventus, s’agenollessin davant els napolitans, els del sud, els pobres als quals sempre havien tractat com a pobres”, continua Raffaele. Així va ser, Maradona va arribar a Nàpols l’estiu del 1984, quan el club que presidia Corrado Ferlaino va pagar 1.200 milions de pessetes al Barça. L’argentí deixava Barcelona enfrontat al president, Josep Lluís Núñez, després de no haver pogut triomfar per una suposada hepatitis i una greu lesió provocada per una entrada salvatge de Goikoetxea. La batalla campal en la final de copa del 1984 contra l’Athletic i la posterior sanció de tres mesos feien impossible la seva continuïtat. A Nàpols s’hi va estar set temporades i va guanyar les dues úniques lligues que el club té en el seu palmarès, una copa, una supercopa d’Itàlia i una copa de la UEFA.

Les paraules de Raffaele són subscrites per la majoria d’habitants d’una ciutat que viu el futbol amb passió i que encara avui, quasi trenta anys després de la marxa de Maradona, venera l’argentí. Quasi tant com a Sant Gener, patró de Nàpols. Maradona és present per tota la ciutat. En qualsevol mercat, en qualsevol quiosc trobes figures de l’argentí de millor o pitjor qualitat, bufandes amb el seu rostre i els colors del Nàpols i samarretes d’aquella època que recorden les gestes de Maradona. Moltes botigues encara tenen penjats pòsters de l’argentí, pots trobar cartells que diuen Sant Diego, emulant un sant amb la cara de Maradona, i són uns quants els murals pintats en façanes que recorden l’astre argentí. L’artista San Spiga els va anar deixant per tota la ciutat. Els napolitans, però, en tenen dos com a referències. El primer, el mural de Maradona del 1990 del Quartieri Spagnoli, que va ser renovat fa pocs anys. Un Maradona gegant vestit amb la samarreta del Nàpols ocupa la façana d’un edifici antic. L’obra, situada al carrer Emanuele de Deo, és de Mario Filardi. La va fer amb donacions populars per commemorar el segon scudetto guanyat pel Nàpols. L’artista argentí Francisco Bosoletti es va encarregar fa uns anys de restaurar-la. La cara de Maradona està just en una finestra de l’edifici i al voltant s’ha improvisat un museu amb fotografies de Diego. Els visitants hi poden deixar un missatge.

Impactant també és el mural de Maradona al carrer Taverna del Ferro, a San Giovanni a Teduccio, zona coneguda com el Bronx de Nàpols. Una pintura gegant d’un Maradona amb barba i ja amb uns quants anys llueix a tot un edifici. L’obra és de l’any 2017, un regal a la ciutat del famós artista italià de carrer Jorit Agoch, que va rebre alguna ajuda econòmica. Diuen que fins i tot hi van col·laborar alguns futbolistes com Marek Hamsik. Es va fer per commemorar els 30 anys del primer scudetto guanyat pel Nàpols de Maradona.

Però murals a banda, per a qualsevol devot de l’argentí o fins i tot per a qualsevol apassionat del futbol, és d’obligada visita el Bar Nilo, on hi ha un altar per venerar Maradona. Perquè els napolitans tenen una devoció quasi religiosa per l’argentí. Situat en ple barri històric de la ciutat, només tens una obligació quan entres al Nilo si vols fer una foto del santuari. Passar per caixa i prendre un cafè. Ja ho diu un cartell escrit en quatre idiomes. També t’ho deixa clar Bruno Alcidi, l’amo del bar i creador de l’altar per la seva devoció a Maradona, des de la caixa. El bar és petit i es respira ambient napolità. Bufandes de l’equip, portades de diaris que recorden les gestes del Nàpols, fotografies de jugadors de diferents èpoques, dos quadres de Sarri i Higuaín, traïdors per als napolitans, caient per la tassa del vàter. I el santuari. Una fotografia de Maradona ocupa la part central, al costat Sant Pius i Sant Gener i uns quants rosaris. Al costat un quadre que simula La creació d’Adam que Miquel Àngel va pintar a la Capella Sixtina. Adam està reemplaçat per Maradona i el títol és La creació del futbol. També hi ha una foto d’Alcidi amb Maradona i uns cabells de l’argentí. La llegenda diu que un dia Alcidi tornava en el mateix avió que l’equip després d’una derrota contra el Milan. Quan l’avió ja havia tocat terra i els jugadors havien baixat, es va apropar fins al seient on havia viatjat Maradona, va recollir aquells cabells, els va guardar al seu paquet de tabac i ara els té exposats al seu bar. S’ho pot creure qui vulgui. També llueix un recipient de vidre que diu: “Llàgrimes napolitanes 1991.” Alcidi explica que és el símbol del dolor que va sentir la ciutat quan Maradona va marxar l’any 1991. Han passat quasi trenta anys, però continua sent venerat.

Les xifres
5
títols
va guanyar Maradona amb el Nàpols en les set temporades que va jugar al club del sud d’Itàlia
1.200
milions
de pessetes va pagar Corrado Ferlaino, president del Nàpols, l’any 1994 al Barça per aconseguir els serveis de Maradona
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)