Barça

Terratrèmol en el futbol europeu

La UEFA verbalitza la seva amenaça d’expulsar de totes les competicions els dotze clubs fundadors de la Superlliga, entre ells el Barça, i que els seus futbolistes no puguin jugar ni el mundial ni l’Eurocopa

La Superlliga és un projecte que alguns dels grans clubs europeus fa més de cinc anys que treballen i que la crisi econòmica provocada per la pandèmia de la Covid-19 ha accelerat, fins al punt de convertir-se ja en realitat. Com a mínim pel que fa a l’anunci fet pels dotze clubs fundadors, coincidint amb la reunió del comitè executiu de la UEFA i el seu posterior congrés. El Barça va fer oficial ahir la seva condició de fundador al costat del Real Madrid, l’Atlético de Madrid, el Milan, l’Inter, el Juventus, el Manchester United, el Manchester City, el Chelsea, l’Arsenal, el Tottenham i el Liverpool. Tots aquests clubs ja han fundat una societat, l’European Super League Company SL. Florentino Pérez en serà el president. Andrea Agnelli (Juventus), que ahir va dimitir com a president de l’Associació de Clubs Europeus (ECA), un dels vicepresidents. L’altre serà Joel Glazer (Manchester United), que ahir també va deixar ja el seu càrrec a la UEFA.

La idea és que la competició comenci la temporada 2022/23, però no es descarta que pugui començar ja aquest any. Es jugaria entre els mesos d’agost i maig. La primera fase tindria dos grups de deu equips cada un. Es jugaria una lligueta a doble volta. Els tres primers de cada grup es classificarien per als quarts de final. El quart i el cinquè de cada grup jugarien un play-off i els dos guanyadors també passarien a quarts. La final es jugaria a camp neutral. Hi participarien els quinze clubs fundadors i cinc equips més s’hi classificarien per mèrits esportius. Actualment són dotze els clubs que ja s’han manifestat com a fundadors. El PSG, el Bayern de Munic i el Borussia Dortmund havien de ser els altres tres. El Dortmund i el Bayern van explicar ahir que hi renunciaven i es mostraven contraris al nou torneig. El PSG encara no s’ha pronunciat. La competició es jugaria entre setmana perquè no quedin afectades les lligues estatals. Des de la Superlliga es convida tant la UEFA com la FIFA a arribar a acords per a la bona convivència de totes les competicions. De fet, una de les idees és que els cinc equips no fundadors que juguin la competició, hi arribin des d’un torneig organitzat per la UEFA, una Champions que seria de menys qualitat que l’actual. També que els equips que es classifiquin per al nou mundial de clubs que està dissenyant i organitzarà la FIFA arribin des de la Superlliga, segons la seva classificació. En aquestes negociacions es parlaria també de la reducció de les lligues estatals o dels partits de seleccions.

Molts diners

És evident que en la creació d’aquesta nova competició hi ha importants motius econòmics. Els clubs fundadors, d’inici, es repartiran 3.525 milions d’euros, uns diners que podran destinar a mitigar les pèrdues originades per la pandèmia de la Covid-19. Els diners no es repartiran a parts iguals entre els quinze fundadors. El banc dels Estats Units JP Morgan ja ha anunciat que és un dels inversors d’aquest projecte. Els fundadors creuen que podran ingressar 4.000 milions d’euros en drets de televisió. Cada any, 264 milions aniran destinats, durant 23 anys, a tornar el finançament fet pels inversors. Està prevista la creació d’un fons de solidaritat per a clubs, lligues i federacions superior al de la UEFA, però controlat per la Superlliga.

Oposició i amenaces

L’oposició a aquest nou projecte no s’ha fet esperar. Ha arribat des de tots els estaments del futbol. Contundent va ser ahir Aleksander Ceferin, president de la UEFA, amenaçant d’expulsar els clubs fundadors de les competicions i d’impedir que els futbolistes d’aquests equips juguin ni el mundial, ni l’Eurocopa. “Tots els jugadors que participin en la Superlliga no podran jugar ni el mundial ni l’Eurocopa. Hem preparat una Champions atractiva. La UEFA vol fer evolucionar el futbol i inverteix en el futbol, però la Superlliga només és diners. El 90% dels diners que rep la UEFA tornen al futbol. I no només a l’elit. La Superlliga només és negoci. La creació de la Superlliga és com una escopinada a la cara, i no ho permetrem”, va dir. “És un projecte vergonyós i egoista. Es pot jugar una Champions sense aquests clubs. A Europa hi ha molts clubs i molt bons. La Champions es jugarà amb o sense ells”, va continuar, explicant que estan estudiant la situació per expulsar de les lligues i les competicions internacionals els dotze clubs fundadors de la Superlliga. Segons algunes fonts, el Real Madrid, el Manchester City i el Chelsea fins i tot podrien ser expulsats de la Champions, competició de la qual són semifinalistes, aquesta mateixa setmana. “Tot això té a veure amb l’avarícia d’alguns. També he conegut gent extraordinària. Confio en els clubs alemanys i francesos, que han resistit aquesta temptació.” En relació amb aquesta amenaça del president de la UEFA, els fundadors de la Superlliga ja han enviat cartes tant a la UEFA com a la FIFA advertint als dos organismes que ja han presentat demandes davant les mesures que puguin prendre contra ells.

També va mostrar la seva oposició frontal a la Superlliga Javier Tebas, president de LaLiga. “És una competició secessionista i elitista que ataca els principis de la competitivitat i del mèrit esportiu. És un plantejament egoista dissenyat perquè els rics siguin més rics. Tindrà un impacte perjudicial per a LaLiga i els clubs”, va dir. Clubs com l’Espanyol, el València, el Betis, el Vila-real, el Llevant, l’Osasuna o el Valladolid van mostrar ahir també la seva oposició a la nova competició. L’Espanyol ho va fer en un comunicat, fent seu el que havia fet LaLiga, que ha convocat els clubs dijous per tractar la situació.

Tampoc no dona suport a la Superlliga el govern espanyol. El ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes, va assenyalar que havia parlat amb els presidents de la UEFA, LaLiga i la federació espanyola i amb els dels tres clubs fundadors de la competició. Demana diàleg per aconseguir una solució pactada.

També van mostrar la seva disconformitat amb la Superlliga aficionats d’algun dels clubs fundadors, com els del Liverpool. A Anglaterra, fins i tot el primer ministre, Boris Johnson, es va mostrar contrari a la Superlliga. També ho van fer figures de pes, com Alex Ferguson o Gary Lineker, i la majoria dels mitjans de comunicació, que recorden que cinc dels sis clubs anglesos que són creadors de la competició estan en mans de capital estranger. L’entrenador del Liverpool, Jürgen Klopp, tampoc es va mostra favorable a la nova competició.

ELS FUNDADORS

Demanen diàleg i ja han anunciat demandes si es prenen mesures contra ells

RENÚNCIA

El Dortmund i el Bayern renuncien a formar part del nucli fundacional i el PSG calla

MÉS OPOSICIÓ

LaLiga, la majoria de clubs, la federació i el govern espanyol hi estan en contra

MOLTS DINERS

D’inici, els dotze clubs fundadors es repartiran 3.525 milions d’euros
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)