Barça

XAVI LLORENS

EX-ENTRENADOR DEL L’EQUIP FEMENÍ DEL BARÇA (2006-2017)

“Si guanyem la Champions hauré tancat el cercle”

“L’any 2015 la directiva ens va demanar un projecte a sis anys, que ara es tanca, amb l’objectiu de guanyar la Champions”

“Tindrem la pilota i les altres jugaran al contraatac, guanyarem si aprofitem les ocasions”

Selecció catalana i ‘scouting’.
Xavi Llorens continua treballant per al FC Barcelona com a ‘scouting’. A més, és el seleccionador de Catalunya. En aquest sentit, promet que la fornada de futbolistes catalanes nascudes entre el 2001 i el 2002 serà molt bona.
Lluís Cortés està fent una feina increïble, disposant de tot allò que a qualsevol entrenador li agradaria tenir

Pocs s’atrevirien a discutir que Xavi Llorens (Barcelona, 5 de juny del 1958) és el pare de l’equip femení del FC Barcelona. En va ser l’entrenador durant onze anys, entre el 2006 i el 2017, i va picar molta pedra, fins que va quedar a les portes de l’elit europea. A dos dies de la segona final de la Champions de les blaugrana, la seva veu es fa escoltar especialment.

Poc es podia imaginar, quan va començar a entrenar el Barça femení, una evolució com la que hi ha hagut, no?
Veníem fum a les noies, els dèiem que si s’entregaven aconseguiríem moltes coses. Però la realitat era molt llunyana. Vam haver de treballar molt per començar a guanyar títols. De mica en mica vam anar creixent i, quan anàvem per Europa, vèiem en què podíem millorar. El nostre progrés i l’aposta econòmica del club pel futbol femení, que va permetre incorporar futbolistes de nivell, ens van fer competir al màxim. En tot cas, en els inicis no pensàvem arribar a una final de la Champions.
El Barça està en la primera línia europea i molt al davant de la resta d’equips de l’Estat. Fins a quin punt se’n sent responsable?
En una part molt important. Fa quinze anys que treballo en l’equip femení del Barça: onze en la primera línia i els altres quatre col·laborant amb la secretaria tècnica com a scouting. El 2015 la junta directiva ens va demanar un projecte a sis anys, que justament ara es tanca, amb l’objectiu de guanyar la Champions.
Sense la feina que vostè va encapçalar difícilment s’hauria arribat al moment actual.
Ara mateix crec que som l’equip més en forma i el que juga millor. En la lliga, el nivell general ha baixat i nosaltres hem pujat una mica. El mèrit és, principalment, dels responsables actuals: el Markel [Zubizarreta], en Lluís [Cortés], el cos tècnic, les jugadores... Han tingut un plus que jo no vaig tenir, per una qüestió econòmica i logística. I per arribar aquí va ser important la feina feta abans, que va donar visibilitat a l’equip femení del Barça.
Altres grans clubs europeus que comencen a apostar fort pel futbol femení han copiat el full de ruta del Barça?
Quan fas les coses bé, el normal és que et copiïn. El nostre referent era l’Olympique de Lió, que apostava, primer, per les jugadores de casa i que tenia un president [Jean-Michel Aulas] molt entregat. Ara el referent som nosaltres, gràcies a la trajectòria d’aquests últims anys.
Si el Barça guanya la final de diumenge, serà el final d’una etapa?
Per a la meva persona, sí. Vaig començar el 2006, baixant a segona, i si després de quinze anys assolim una Champions, ja podré tancar el cercle. Les jugadores en voldran més, però jo, que ja tinc una edat, podré dir que he arribat a dalt de tot.
Quina final preveu aquest diumenge? Quin partit s’espera?
Serà molt igualat, el Barça tindrà la pilota, futbolísticament ho farà millor que el rival, però les altres seran molt fortes al darrere i tindran un atac molt vertical. Dominarem i el Chelsea jugarà al contraatac, aprofitant la seva velocitat. Recordant la semifinal de la temporada passada i la final de fa dos anys, espero que les nostres futbolistes estiguin encertades de cara al gol. Si aprofitem les ocasions, la victòria serà nostra.
L’experiència recent de jugar una final i una semifinal, només pot ser bona?
Sí. Però, a més, la base del nostre equip titular fa molts anys que té les mateixes jugadores. La seva experiència ens dona un plus que no teníem abans: ja sabem jugar contra equips grans i en partits de gran transcendència.
El Chelsea és el rival més complicat que podia tocar?
Han eliminat dos equips alemanys, algun mèrit tindran. Hem de pensar que, en condicions normals, serà un partit molt igualat.
Què pot dir de Lluís Cortés?
Que està fent una feina increïble, disposant de tot allò que a qualsevol entrenador li agradaria tenir. Que aprofita una feina ja feta? No. Té tot el mèrit, sobretot pel compromís que ha aconseguit en les jugadores.
Creu que és més fidel al model de joc del Barça que Koeman en l’equip masculí?
És que les nostres competicions són més fàcils. No li trec mèrits, però les rivals en la lliga ens permeten arriscar més en l’estil de joc. A Europa és una altra cosa.
Pel que fa a la plantilla del femení, fins a quin punt creu que s’ha de retocar perquè continuï sent competitiva la temporada que ve?
Qui ha de fer aquesta valoració és Lluís Cortés, ell sap millor les necessitats que té.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)