Barça

El derbi és el dia 1 de Xavi

El tècnic va estrenar-se fa 13 mesos i mig a la banqueta culer amb un Barça-Espanyol al Camp Nou, que demà es reeditarà, en el retorn a la competició després del mundial

El de Terrassa va començar a fixar les bases d’un equip que està molt canviat des d’aleshores però que encara té camí per recórrer per arribar al nivell que ell va marcar quan va aterrar

El de demà torna a ser el dia 1 per a Xavi Hernández. Gairebé dos mesos després de l’últim partit oficial, al feu de l’Osasuna, on el conjunt que orienta va assolir una fenomenal victòria (1-2) que li ha permès passar la copa del món instal·lat en el lideratge, torna a la competició. I ho farà amb un derbi, contra l’Espanyol, al Camp Nou, el mateix rival i el mateix escenari que quan va estrenar-se a la banqueta blaugrana el preparador de Terrassa, farà demà 406 dies. Molt ha plogut des de llavors. El curs passat, just aterrar, al mes de novembre, va engegar amb l’eliminació a la Champions, seguida de la de la supercopa, la copa i l’Europa League, i va acabar amb un meritori segon lloc a la lliga en què l’equip va donar-se l’alegria de guanyar per 0-4 el Real Madrid. I en aquest, amb una plantilla reforçada i molt millorada, porta encara a les espatlles la nova decepció a la Champions, en què va caure de nou en la fase de grups, però el pas ferm amb què camina en la lliga l’obliga a mirar-se el futur amb confiança. I el pas següent, el present immediat, és contra el rival ciutadà, un duel que evoca irremeiablement el passat, aquell dia que va començar com a entrenador del Barça.

Amb 1-0 amb gol de Memphis Depay de penal, va resoldre’s aquell enfrontament contra l’Espanyol al coliseu culer. La recentment estrenada sèrie FC Barcelona: a new era de Prime Video ha permès percebre com va viure Xavi aquests primers inicis com a entrenador blaugrana. “Jo vinc per ajudar-vos”, va dir en la seva primera trobada amb els futbolistes. “No seré un policia ni us cridaré, però posaré ordre. Avui començarem amb una xerrada d’ordre, de normatives, perquè ho vaig preguntar a Busquets i no hi ha normativa de vestidor. Em sembla increïble”, va aclarir el tècnic, que va seguir: “Aquí hem de guanyar.” “Aquí s’ha d’apuntar a l’excel·lent. El notable no val. Ho he viscut, sé que és difícil ser jugador del Barça, però teniu qualitat. Som al Barça i som uns privilegiats. Ho heu de valorar. Cal deixar-s’hi la pell. Feina i exigència”, va advertir al grup.

Pocs dies després va arribar el debut, en l’esmentat derbi, del qual també hi ha documentada en la sèrie part de la xerrada prèvia al partit. Allà, el preparador, dret, en una sala amb la plantilla asseguda en cadires i amb els seus companys del cos tècnic també presents, va explicar, ajudat d’imatges reproduïdes en un projector, quina era l’alineació i quin era el plantejament del partit. També els va indicar una mesura per incentivar-los, un dels mètodes que té el tècnic per afegir una motivació extra en la competició a la plantilla que forma part del seu llibret i que aplica a cada matx. Consisteix en proposar un seguit de reptes a complir a nivell col·lectiu i que, si s’assoleixen, tenen recompensa. “Per les festes de Nadal, teniu cinc dies de descans. Si guanyem avui, tindreu un dia més”, els va dir. “I un altre: si abans del minut 30 marquem dos gols, us pago un sopar on vulgueu”, va afegir. “L’objectiu és guanyar, treure els tres punts i motivar la gent perquè surti al 200% des del primer minut”, va justificar l’entrenador, que va tancar la reunió amb una fila de claus que considerava transcendents per al duel contra els blanc-i-blaus. “Us diré tres coses, i ja no us dono més la tabarra”, va prometre. “La primera: controleu les emocions. Noranta minuts amb onze futbolistes. Ens provocaran, l’àrbitre... A l’Espanyol ja el coneixem”, va engegar. “La segona, ja us ho he dit: correu com animals, hem de mossegar, que és l’Espanyol, és un derbi. El públic està amb nosaltres, la gent està il·lusionada... Per tant, els primers minuts, a tota pastilla”, va continuar. “I la tercera, i per mi la més important: intenteu coses. La pressió ara és per mi, per l’staff. Tenim gent molt jove. El futbol és intentar-ho una vegada, una altra i una altra. La pressió és per mi. Jo us defensaré a mort en cada roda de premsa. Jugueu tranquils”, va cloure Xavi, que va finalitzar la nit eufòric després del triomf.

Un equip distint

Força diferent és l’equip que l’entrenador va treure aquell dia del que alinearà demà. Assotat per les lesions i mancat de recursos en algunes demarcacions, no era la plantilla culer de la temporada passada la d’aquesta. Sense disposar de Lewandowski per lesió, fins a set canvis, o més, podria introduir en l’onze. De fet, dels setze futbolistes que van jugar aquell dia de l’estrena (els titulars: Ter Stegen, Mingueza, Piqué, Eric García, Jordi Alba, Busquets, Nico, Frenkie de Jong, Ilias, Memphis i Gavi, més els suplents Abde, Coutinho, Riqui, Araujo i Demir), n’hi ha set (Mingueza, Piqué, Nico, Abde, Coutinho, Riqui i Demir) que ja no són a l’equip i dos més (Jordi Alba i Memphis) que tenen un paper més secundari. Els fitxatges del mercat d’hivern i de l’estiu, més la recuperació de jugadors que van tenir lesions importants durant un bon tram de la campanya passada, li han rentat la cara a l’equip. Molt ha canviat, des d’aquell derbi en què Xavi va entrar en escena, veient el grup amb què avui hi torna.

PER EXEMPLE

7
jugadors
dels setze que va fer participar Xavi en el seu primer partit com a tècnic del Barça ja no són a la plantilla
“Si abans del minut 30 fem dos gols, us pago un sopar on vulgueu”, va prometre el tècnic abans del derbi del debut
Aquell primer dia, Xavi va explicar a l’equip que abans de cada partit proposaria una sèrie de reptes amb recompensa
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)