Barça

El gran absent del derbi

El Barça-Espanyol de dissabte serà el primer derbi sense un dels futbolistes que més motivats l’afrontaven: Gerard Piqué

El barceloní va viure una rivalitat particular amb el club i l’afició blanc-i-blava al llarg dels anys

Torna la lliga, i ho fa amb un dels partits més especials de la temporada: el Barça-Espanyol. El derbi de dissabte, però, tindrà una absència notable. Hi faltarà un dels futbolistes que més han viscut cada duel al llarg de les últimes 14 temporades. Un culer de naixement que va acomiadar-se de l’escut de la seva vida el 5 de novembre passat. Gerard Piqué va decidir tancar una etapa, descansar i tornar a engegar-ne una altra en el club que estima quan arribi el moment.

El derbi de dissabte serà el primer partit sense el 3. Un culer menys sobre la gespa. Un culer més animant des de casa. Segurament se li farà estrany. Des que Piqué va tornar al Barça, l’any 2008, els derbis sempre van motivar-lo especialment. Dins i fora del camp. La rivalitat entre tots dos clubs també es va convertir en una guerra particular del barceloní amb l’Espanyol. Mai va mirar prim ni es va mossegar la llengua.

El debut de Piqué en un derbi amb el primer equip es va produir el 27 de setembre del 2008. En aquell temps, els blanc-i-blaus encara jugaven a Montjuïc. Aquell dia, el Barça va imposar-se per 1-2 en un derbi que es va decidir amb un gol de penal de Messi en el temps afegit. Seria la primera victòria de moltes. I és que dels 29 derbis jugats per Piqué, 21 van acabar amb triomf blaugrana; 6, en empat, i 2 es van decantar cap al bàndol espanyolista.

El seu primer gol no es va fer esperar gaire. Va ser en el duel de tornada dels quarts de final de la copa del curs 2008/09. L’empat a zero de l’anada deixava tot obert per a l’enfrontament del Camp Nou, que es va decidir amb un 3-2 per al Barça. Piqué faria el 3-0. El central va ensenyar l’escut, però dels sis gols que el barceloní va anotar contra el conjunt blanc-i-blau, la celebració més recordada serà la que va fer a l’RCDE Stadium. L’únic gol en terra hostil. El 4 de febrer del 2018 es va jugar un derbi de lliga sota una intensa pluja. L’Espanyol es va avançar en el minut 66 gràcies a un gol de Gerard Moreno, un altre dels futbolistes que vivien els derbis de forma especial, i amb qui Piqué va protagonitzar algun duel en què van saltar espurnes. El de Santa Perpètua de Mogoda va ensenyar l’escut del seu club amb orgull. En el minut 82, però, i després d’una falta lateral, Piqué es va alçar més que ningú per empatar. El central va decidir fer callar la parròquia blanc-i-blava, que li va dedicar una sonora xiulada.

Encreuament

L’origen d’aquella celebració es trobava pocs dies abans. Espanyol i Barça es van enfrontar en els quarts de final de la copa. Els blanc-i-blaus van imposar-se en l’anada per 1-0 gràcies a una diana de Melendo. Era el 17 de gener del 2018. Vuit dies més tard, els blaugrana van remuntar l’eliminatòria (2-0). A la zona mixta, Piqué va parlar de “l’Espanyol de Cornellà” i no pas de Barcelona. El club blanc-i-blau va sol·licitar a la Comissió d’Antiviolència una investigació per aquestes declaracions “despectives”.

Tot i això, aquestes declaracions de Piqué no van ser les primeres ni les últimes dirigides a l’Espanyol. Ja l’any 2016, després d’un derbi, va enviar un missatge a l’afició periquita. “Diuen que són una meravellosa minoria, però espero que omplin el camp, perquè l’altre dia no estava ple.” El 2019, en el programa La Resistencia, va assegurar que tenia, en patrimoni, “més que el pressupost de l’Espanyol”. El club va respondre amb una piulada en què remarcava els seus valors. Finalment, l’abril passat i en un canal de Youtube, Piqué va afirmar que havia estat “un plaer” derrotar l’Espanyol el dia que es va confirmar el seu descens.

Cada vegada que el central jugava a Cornellà, la grada responia amb xiulets i insults, fet que ell sempre es va prendre de forma natural i irònica. Això encenia encara més la grada blanc-i-blava. Curiosament, la història de Piqué i els derbis va acabar amb expulsió i escridassada. Va ser el febrer passat, en l’Espanyol-Barça de lliga (2-2) i després d’una enganxada amb Nico. No va ser el final més bonic, però Piqué tampoc ho sabia en aquell moment.

LES DECLARACIONS DE GERARD PIQUÉ SOBRE L’ESPANYOL

Diuen que són una meravellosa minoria, però espero que omplin el camp. No estava ple
6 de gener del 2016
després d’un partit de copa
Frase.
Nomr
CÀRREC

ENGANXADA

Frase.
Nomr
CÀRREC
Frase.
Nomr
CÀRREC
Vam tenir el plaer de fer-los baixar, però prefereixo anar al seu camp que al del Madrid
1 d’abril del 2022
youtube ‘the wild project’
A l’Espanyol tenen una ràbia continguda i un ressentiment des de fa anys. És un plaer que et xiulin
1 d’abril del 2022
youtube ‘the wild project’
Són de Cornellà. Estan cada vegada més desarrelats de Barcelona. Tenen un president xinès
4 de febrer del 2018
després d’un partit de lliga
Les declaracions polèmiques o la celebració d’un gol a Cornellà van fer encendre l’afició periquita
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)