Barça

FERMÍN LÓPEZ

FUTBOLISTA DEL BARÇA

“A mi i a Lamine, Xavi ens demana personalitat”

Fermín no para de rebre missatges i trucades des de Linares. Després d’un any jugant al municipal de Linarejos, ara li arriba la fama, als seus 20 anys, després d’emergir amb força en el Barça de Xavi. “Ho estic gestionant amb molta naturalitat i vull triomfar aquí”, diu

El primer dia que entres al vestidor i veus Lewandowski o Gündogan t’impacta, però tot flueix amb normalitat després
Estic focalitzat en el meu futbol i en el meu objectiu de triomfar al Barça. Tinc un entorn fort al costat que m’ajuda
Bellingham? És un gran jugador. Ara nosaltres tenim baixes, però en el clàssic demostrarem que som el Barça

Un grup de xavals gira la mirada cap als jardins de la Masia. Rebombori. Tots dempeus mirant entre la bardissa. L’aparició d’un rostre conegut els ha fet perdre l’interès pel partit entre el Cadet B del Barça i el Marianao Poblet (3-0). És Fermín López. La seva presència genera crits de “Fermín! Fermín!” i una petició: “Fermín, crac! Un altre golàs al Madrid! Gran Fermín!” Tots ells recorden el seu gol en el clàssic de Las Vegas en la gira americana. Ell els torna la salutació des de lluny, abans d’iniciar l’entrevista amb L’Esportiu, i els nanos ho reben com un trofeu. Ells, satisfets i Fermín, també. Fa uns mesos segurament hauria passat inadvertit. Ha passat de l’anonimat de la 1a divisió FEF a la popularitat que t’atorga jugar al primer equip del Barça. La vida li ha canviat per complet.

Gol i assistència en el clàssic jugat a Las Vegas, debut amb el primer equip del Barça a Vila-real, el primer gol a primera divisió el dia del Mallorca, la renovació fins al 2027, la convocatòria amb la sub-21... La vida es mou de pressa al voltant de Fermín. Tot això en dos o tres mesos. Des de fora fa vertigen.
Ho estic gestionant bé, amb molta naturalitat, diria; amb molta tranquil·litat, considero. És cert que han succeït moltes coses positives en les últimes setmanes, però tinc un entorn fort que m’està ajudant a digerir tota aquesta allau de notícies importants per a la meva carrera. No noto un excés de pressió en aquest sentit perquè sempre he tingut clars els meus objectius i ara que se n’estan complint alguns, el que vull és gaudir-ho tot al màxim.
Vostè passa de l’anonimat de la 1a divisió FEF a ser un jugador important al primer equip Barça. Un dia entra al vestidor i es troba Lewandowski i Gündogan. Com recorda aquell primer dia?
La primera imatge és impactant, això és innegable. Quan entres al vestidor i et trobes futbolistes de talla mundial que fins ara veies per televisió és difícil que no t’impacti. Però una vegada entres a formar part del grup tot acaba fluint amb normalitat.
Lamine Yamal, Gavi, Pedri, Balde... Suposo que l’adaptació resulta més fàcil en un vestidor amb tanta frescor.
El fet que hi hagi un gruix important de joves dins la plantilla t’ajuda a adaptar-te millor, és clar; al cap i a la fi l’edat t’acaba connectant, però també crec que en general tot el grup és molt humà en aquest sentit. Tothom m’ha ajudat a tenir una integració ràpida, els joves i també els més veterans.
Manté el contacte amb gent del Linares?
La veritat és que he rebut molts missatges últimament. Allà a Linares hi havia molta gent que confiava en mi i ara s’alegren que les coses m’estiguin anant bé. Mantinc una bona relació d’amistat amb molts companys d’aquell vestidor.
Alberto González ha estat una figura important per a vostè.
Alberto González és una persona que mai m’ha posat un sostre, mai em va posar límits. Em va ajudar molt en la meva etapa al Linares, amb correccions constants, però també quant a motivació. Em va cuidar i li estaré sempre agraït perquè em va ajudar molt en aquest salt de l’etapa juvenil al futbol professional.
La seva actual clàusula de rescissió és de 400 milions d’euros i el pressupost del Linares és d’uns 850.000 euros.
Són xifres que fan marejar i et poden despistar si no tens el cap a lloc. Jo estic plenament focalitzat en el meu futbol i en el meu objectiu de triomfar al Barça.
Xavi ha dit recentment que “si Fermín s’ho creu, pot ser jugador del Barça durant molts anys”. Fermín s’ho creu?
Tenir autoestima i confiança en un mateix és fonamental, està clar. Jo, el que intento és donar el millor de mi mateix en cada entrenament i en cada minut dins el camp i aprofitar les oportunitats que em dona Xavi, que fins ara estan sent moltes, i li estic molt agraït.
Fem un viatge fins a la gira americana de l’estiu. Com recorda el seu gol contra el Real Madrid?
El meu gol contra el Madrid crec que representa un abans i un després. Al llarg d’una carrera futbolística hi ha punts d’inflexió i aquell n’és un. Quan vaig marcar aquell gol em van passar moltes coses pel cap. Recordo la conversa posterior amb la família i les llàgrimes de tots. Tots vam plorar de felicitat aquell dia.
El dia 28 arriba un altre clàssic. Aquest, ja oficial. Preparat?
Tenim una plantilla molt bona, ara lamentablement ha coincidit que s’han produït moltes lesions de referents importants, però és el moment de sobreposar-se a aquesta situació. Ara arriba el clàssic i hem de demostrar que som el Barça. Crec que els dos equips estem en un bon moment i segur que serà un gran espectacle.
El Madrid és líder. Com l’està veient?
Veig un Real Madrid amb capacitat de tirar endavant partits que sembla que se li poden complicar, i al final no. El Madrid sempre sap competir.
L’ha sorprès el rendiment de Jude Bellingham?
Bellingham s’ha adaptat de meravella a la lliga. És un grandíssim jugador i ho està demostrant. Ja ho havia demostrat abans a Dortmund i a la selecció anglesa.
Vostè ha tingut jugadors mirall? O jugadors que hagin estat un referent?
Messi i Iniesta. Jo sempre he estat culer i ells han estat els dos futbolistes que més m’han impressionat.
Ha estat sis anys formant-se a la Masia i ha jugat en moltes posicions. En quina posició es veu consolidant-se en el primer equip?
Em sento molt còmode d’interior per l’esquerra, per poder fer aquestes diagonals cap a dins, també a la mitjapunta. Em considero un jugador bastant versàtil i sí que és cert que en la meva etapa al futbol de base també he jugat com a fals 9.
Dins del camp se’l veu un jugador sense complexos.
Xavi sempre demana una cosa als joves, ens demana personalitat. A mi i a Lamine ens insisteix molt amb aquest missatge. Vol jugadors amb mentalitat guanyadora i atreviment. També em considero un jugador de sang calenta, que ho viu tot des de la passió.
Ha oblidat ja l’expulsió contra el Nàstic amb el Barça Atlètic?
[Serra les dents] Aquella expulsió encara la tinc clavada. Va ser molt amarga. Em va doldre molt. Jo anava amb tota la il·lusió del món a jugar aquell partit, tenia ganes d’ajudar els meus companys i em vaig trobar amb dues targetes molt rigoroses. Va ser complicat d’assumir, em va frustrar molt. Però tot t’ajuda a créixer i madurar. I sobretot ha de quedar clara una cosa: sempre que Xavi i Rafa considerin que haig de jugar amb el filial no hi haurà cap problema, perquè jo sempre estaré predisposat a ajudar els meus companys, ja sigui al primer equip o al Barça Atlètic.
La temporada passada l’equip va guanyar dos títols. Aquest Barça és favorit per revalidar la lliga?
El meu objectiu és guanyar tots els títols aquesta temporada.
La Champions també? De moment un 6 de 6, però és clar, venim d’on venim.
La consigna dins del vestidor està molt clara pel que fa a Europa. Fa dos anys que no superem el mur de la fase de grups de la Champions i dins el grup hi ha una gran impaciència per canviar aquesta imatge. Aquest any volem oferir un bon nivell. Jo crec que aquest any podem fer coses importants a Europa perquè tenim una gran plantilla i l’experiència d’errors del passat.
Entre la prudència del discurs de Xavi, que diu que l’objectiu primer és arribar a vuitens, i l’eufòria de Laporta, que es veu aixecant el títol a Wembley, on situem Fermín?
El missatge de Xavi és el correcte. Cal anar pas a pas. El primer objectiu és quedar primers de grup i plantar-nos a vuitens, i després afrontar cada eliminatòria com si fos l’última. Però això no vol dir que el meu desig no sigui guanyar tots els títols i tenir aquesta ambició. Tenim plantilla per fer-ho bé aquesta temporada.
La seva aparició al primer equip ha coincidit amb un Camp Nou en obres. Li ha sabut greu no haver pogut jugar en un estadi com el Camp Nou?
Tots els nanos de la Masia somien arribar algun dia al Camp Nou. Era un estadi amb molta història. En el meu cas m’ha tocat fer el salt al primer equip amb Montjuïc com a escenari, però també ens han acollit bé en aquesta nova casa. Allà farà més fred a l’hivern, això sí [riu]. Crec que Montjuïc ha acabat sent una bona alternativa, l’equip s’hi sent còmode i encara no hi hem perdut cap partit. El club i l’afició estan fent un gran esforç econòmic i social amb el tema del nou estadi. El nou Camp Nou és un projecte que ens il·lusiona molt a tots com a culers i lògicament tinc ganes de jugar en el futur estadi.
Santi Denia l’ha convocat per a la sub-21. S’ho esperava?
Aquest és un altre somni que es compleix. Mai havia estat convocat per la selecció i el premi m’arriba ara, als 20 anys. Estic molt satisfet. Si fas les coses bé al teu club, acaben arribant altres premis com el de la selecció, està clar.
La selecció sub-21 té previst el 17 de novembre un partit al Nuevo Colombino contra Hongria.
[Riu] Ho tinc apuntat, sí. El partit al Nuevo Colombino correspondrà a una altra convocatòria diferent, però està clar que m’agradaria ser-hi. Huelva és casa meva i seria molt bonic jugar aquell partit.
Espanya organitzarà el mundial del 2030, juntament amb Portugal i el Marroc. Falten set anys. On es visualitza Fermín d’aquí a set anys? Es veu jugant un mundial?
Ara mateix això em queda molt i molt lluny. Set anys en el món del futbol són molts anys, però està clar que el somni de jugar un mundial és de les coses més grans i boniques que pot viure un futbolista professional. M’encantaria, és clar. Però a poc a poc, calma.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)