Barça

Laporta: “És oportunitat per resoldre els problemes que comprometen la viabilitat dels clubs”

Aquest matí el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha resolt a favor dels clubs que defensen la creació d’una nova competició europea de clubs considerant que la UEFA i la FIFA exerceixen un “abús de posició dominant”, de manera que s’ha obert la porta a la creació de la Superlliga. La reacció del Barça ha estat immediata amb un comunicat i un discurs del president Joan Laporta en què s’expressa la voluntat de diàleg entre tots els clubs europeus per construir un nou model de competició que sigui més beneficiós pels clubs.

El discurs de Laporta

“El Barça, un club esportiu que és propietat dels seus socis i sòcies i sense cap altre suport financer que el que pugui generar la seva activitat, ha analitzat en els darrers mesos la problemàtica del futbol europeu tal com està concebut actualment i que al nostre parer beneficia als clubs que poden disposar de recursos financers pràcticament il·limitats. En certs casos, aliens fins i tot al mateix món del futbol. És per aquest motiu, que per la nostra trajectòria i el nostre pes històric en el marc del futbol europeu, per responsabilitat i, sobretot, en defensa dels nostres socis i sòcies i aficionats i aficionades, hem considerat que havíem de vetllar per la sostenibilitat present i futura de l’entitat. Creiem que ha arribat el moment que els clubs, i amb més motius aquells que són propietat dels socis, tinguin un control més gran sobre el seu destí, futur i sostenibilitat.

Vull deixar molt clar que la posició del Barça en la qüestió d’un nou format de lliga europea no pretén en cap cas anar contra la lliga espanyola ni les lligues nacionals en general. Al contrari. Amb una competició europea millor i amb més recursos pels clubs les lligues nacionals seran més igualades i competides. El que volem, i així treballarem, és en establir un diàleg obert, constructiu, de cara a l’objectiu de generar sinergies positives en totes les parts, però per poder entrar en aquest diàleg a fi de millorar i reformar les actuals estructures del futbol europeu, calia que quedés aclarida la qüestió jurídica de si l’actual monopoli de UEFA resulta compatible amb el dret europeu. La resolució del TJUE té una gran rellevància pel futur del nostre esport i ens dona la raó. Ens dona la raó en resoldre que en l’actual status quo del futbol europeu existeix una situació de monopoli incompatible amb el principi del dret europeu com hem sostingut durant molt de temps.

Considerem que a partir d’ara s’obre una oportunitat històrica per resoldre alguns dels greus problemes que avui comprometen la viabilitat futura de la gran majoria de clubs. En aquest sentit el Barça intentarà impulsar fórmules innovadores per millorar les competicions europees actuals amb un format obert i plenament meritocràtic, fent el futbol més sostenible pels clubs, més solidari amb el futbol modest, més atractiu i més assequible pels aficionats de tot el món. Aquesta proposta arriba per millorar el conjunt del futbol europeu masculí i femení.”

El comunicat del club

El FC Barcelona vol expressar la seva satisfacció amb la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) en què s’avala el projecte de la Superlliga proposat per A22 Sports. Com una de les entitats impulsores de la Superlliga, el FC Barcelona considera que la sentència obre la via a una nova competició de futbol de màxim nivell a Europa en manifestar-se en contra de la figura del monopoli al món del futbol, i vol oferir una proposta de diàleg sobre quin ha de ser el model de competició europea del futur.

Des de la seva fundació el 1899 el FC Barcelona ha estat un club pioner en el món de l’esport, liderant l’impuls i la professionalització de les seves estructures, tant a nivell domèstic com internacional, tant per les competicions masculines com per les femenines, des de la seva vocació poliesportiva i vessant social. Per aquest motiu, tal com ha estat defensant els darrers anys, el Club creu que la sostenibilitat del futbol europeu a mitjà termini passa per la creació d’un concepte com el que encapçala A22 per a la Superlliga. Un model competitiu que aporti solucions a la sobrecàrrega del calendari i a l’excés de partits de seleccions nacionals, que avanci en la regulació pel que fa al fair-play financer entre els equips de la competició i que posi els jugadors i els aficionats del futbol locals i internacionals al centre de l’espectacle. Un model que respecti el funcionament i la sostenibilitat de les competicions domèstiques i que ha de tenir en la meritocràcia dels resultats el motor principal del joc.

En l’any que el Club complirà els 125 d’història, el Barça vol seguir aportant la seva experiència i coneixements poliesportius per proposar solucions als problemes actuals que té l’esport d’alta competició. Per aquest motiu dona suport a la proposta de Superlliga impulsada per A22 i anima a iniciar un debat constructiu entre tots els organismes futbolístics tant a nivell domèstic com internacional, ara que ha quedat avalada per la sentència d’avui del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Tot queda subjecte a una lectura completa de la sentència.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)