Barça

Arxiven el cas Abidal en no acreditar-se cap pagament

La jutgessa ha arxivat la causa per la suposada compra d’un fetge per part d’Eric Abidal després de concloure que el trasplantament de fetge que li van fer a l’hospital Clínic, fa set anys, va ser legal. La titular del jutjat d’instrucció número 28 de Barcelona considera que no hi ha indicis de delicte perquè s’ha acreditat documentalment que el donant era un cosí del jugador i que no va cobrar res per donar part del seu òrgan.

La jutgessa subratlla que no s’ha acreditat la comissió de delicte, més enllà de “meres conjectures o sospites” que veu “mancades de valor provatori” per sostenir la causa, que va arrencar arran d’una conversa intervinguda a l’expresident del Barça Sandro Rosell –quan tenia el telèfon punxat– amb un antic col·laborador, Juan José Castillo, que assegurava: “A aquest paio li van comprar un fetge il·legal. És que li vam salvar la vida”. Sandro Rosell va testificar que quan en la seva conversa amb Castillo –va morir el 2022– afirmaven que li van salvar la vida a Abidal, es referien a la seva vida professional i econòmica, perquè, malgrat la seva malaltia, el Barça li va renovar el contracte sense saber si podria tornar a jugar, alhora que va insistir que no es va fer cap pagament per facilitar el trasplantament. Tant el jugador, defensat per Carles Monguilod, com el cosí i l’expresident van assegurar en tot moment que el trasplantament havia estat legal.

En la seva declaració davant la jutgessa el novembre del 2018, Abidal, que aleshores era secretari tècnic del Barça, va negar que compensés econòmicament el donant de fetge i va defensar que van actuar de forma “totalment legal”. Segons la jutgessa, de les diligències practicades “no consta de cap manera el pagament, com a requisit fonamental de l’il·lícit penal imputat”, ni tampoc s’ha acreditat “fefaentment ni de manera indiciària”, ja que “si hagués existit el pagament constaria un increment patrimonial” al donant, que “no s’ha verificat”. La jutgessa ressalta que el donant va afirmar ser cosí germà d’Abidal i que van ser l’esposa i la mare de l’exfutbolista els que van contactar amb ell per demanar-li el trasplantament. Feta l’operació a l’Hospital Clínic, es va allotjar uns dies a casa del seu cosí abans de tornar a França, sense rebre en cap moment cap compensació econòmica. A més, recorda que Juan José Castillo també va testificar que en la seva conversa amb Rosell va utilitzar expressions exagerades que no eren “veritat literal”, ja que estava enfadat amb Abidal per unes declaracions que havia fet respecte a la directiva blaugrana.

Fotocòpies mal fetes

A la interlocutòria d’arxiu també se subratlla que la jutgessa que va tramitar l’expedient sobre el trasplantament va ratificar la seva legalitat i precisa que quan aquesta va sol·licitar fotocòpies de la documentació, es van fer malament, per la qual cosa en un primer moment va pensar que hi podria haver alguna irregularitat, encara que posteriorment se’n va verificar la legalitat.

La jutgessa reconeix al seu informe que no s’ha pogut acreditar mitjançant l’ADN la relació de parentiu entre Abidal i el donant, ja que existeix “distància genètica” entre tots dos , ja que es tracta del fill biològic d’una germana del “presumpte pare biològic” de l’exfutbolista.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)