Barça

Laporta: “Soc garant que el Barça sempre serà propietat del seus socis i sòcies”

Joan Laporta ha repassat molts aspectes en l’entrevista a El món a Rac1.

El fair-play. Diu que s’acabarà amb l’etapa més fosca?

“Sí, és una etapa que ha format part del llegat que hem rebut. I com que el pressupost està previst que doni beneficis sense haver de vendre actius, i és una de les condicions per tenir fair-play. I amb una massa salarial que és el que ens permetrà tornar a la regla 1-1.”

Què falta per aconseguir-ho?

“Falta que tinguem uns ingressos, que siguin nous; la venda de jugadors també hi ajuda. Això del Barça Vision era una operació de 60 milions d’euros, i en quedaven 40 per pagar. Vam donar un marge de confiança per pagar, no ho van fer i els hem demandat. Però això no vol dir que no tinguem fair-play. Reduir la despesa general en un 22% no és senzill. Reduir la massa salarial de la plantilla, tampoc. S’està treballant molt bé.”

Descarta la conversió a SAE?

“Sí. Soc garant que el Barça sempre serà propietat del seus socis i sòcies. És un actiu que tenim. Això ho he pogut comprovar, per exemple, amb l’Espai Barça. Els inversors hi donaven un valor extraordinari. Els patrocinadors, també. És un club en què el sentiment es valora molt. Ens fa singulars.”

I una via intermèdia?

“No. Per què? Tenim línies de negoci en què podem trobar socis per desenvolupar-les, però això ho fem sense tenir-los en la propietat. Són socis per impulsar aquestes línies, però no cal que tinguin una part de l’entitat. El model Bayern, per mi és equivocat. El club és dels socis i les sòcies.

Les obres

“L’Espai Barça és abraçar el futur. És fonamental per la viabilitat econòmica i financera. Les obres van molt bé, a molt bon ritme. Si no hi ha cap imponderable, a final d’any tornarem a jugar a l’Spotify Camp Nou. No ens podem posar una data, però serà a finals d’any, si tot va a aquest ritme.”

Les irregularitats a les obres

“El que està fent El Periódico és una vergonya. Hi ha uns apriorismes ideològics que ja venen de la cúpula. Estan estenent el terror respecte a aquest projecte, el més important a nivell institucional de la història del Barça, amb les autoritats del país amb voluntat que vagin endavant. Hem passat cinc inspeccions laborals. Hi ha hagut dues incidències, ja corregides, que no són rellevants tenint en compte la dimensió del projecte. El titular és sensacionalista, i mires el contingut i el Barça està complint amb la normativa.”

Té a veure amb la tria de l’empresa?

“Estan fent una política descarada en contra del Barça. No sé què hi ha darrere, però el posicionament d’aquest diari respecte a l’Espai Barça és vergonyós.”

Nike

“Tenim unes inquietuds amb Nike no desitjables. Pensem que han incomplert una sèrie de condicions que tenim en el contracte. I també perquè el mercat ens paga el doble del que ens està pagant Nike.”

Es pot rescindir el contracte?

“Aquí hi ha interpretacions. Estem parlant amb Nike, perquè pensem que han de fer un esforç. És un partner, més que un patrocinador, però en els moments de dificultat, aquest partner no s’ha presentat. L’esforç que ha fet ara, els el vaig agrair, però no és suficient. I volem trobar la millor solució. El mercat ens pagaria molt més. Aquests contractes no es van fer bé. O continuem amb Nike, o amb uns altres, o la tercera via, de fer una marca nostra.”

Crear una marca pròpia?

“No ho descartem, tot i que és cert que hi ha opcions més segures.”

Relació amb Florentino

“El Madrid està fent un exercici de cinisme que no és acceptable. El jutge ha extès el període d’instrucció en el cas Negreira, a instàncies del Real Madrid.”

El cas Negreira. Qui és el senyor X?

“Jo no coneixia ni el Negreira. L’assessorament ve de l’època de Núñez. Nosaltres hem aportat tota la documentació dels anys que s’estan jutjant. Era un assessorament tècnic arbitral, ja ho hem demsotrat. El que no ha passat és la compra d’àrbitres. Confio en la justícia i estic segur que el Barça sortirà absolt. La realitat és que el Barça mai s’ha dedicat a comprar àrbitres. I haurem de rescabalar-nos d’aquesta campanya orquestrada.”

Li agradaria tornar a tenir Barça TV per fer com el Madrid?

“El Barça mai ha practicat aquesta propaganda. El que està fent el Madrid amb la televisió és una vergonya. Crec que el comitè dels àrbitres, la federació espanyola, hi hauria d’entrar. Per això demanen allargar la instrucció, per mantenir la sospita i presssionar els àrbitres. I és un club que sempre ha estat afavorit per decisions arbitrals. Recentment, la de l’Almeria, una vergonya que va veure tothom”.

Hi haurà superlliga?

“Sí. La superlliga ara pot existir. O a partir de la propera temporada, la 24/25, o la següent. Si no, m’ho rumiaré, m’ho replantejaré tot. És obvi que la UEFA està interessada que el Barça torni a l’ECA, però hi ha greuges comparatius contra els quals no podem competir.”

“Ara hi ha una onada favorable amb la superlliga i és el moment de fer-ho. A mi, que vinguin o no els anglesos, m’és igual. Ells ja tenen una superlliga que és la Premier. En la primera copa d’Europa, hi van participar molt pocs clubs. I va esdevenir la competició per excel·lència. Jo me la imagino així, en una primera fase.”

Lucas Bergvall

“Hem fet una proposta i estem pendents de si l’accepta. El Tottenham ofereix molt més que el Barça. Nosaltres, nois de talent, en tenim molts, i no fem una oferta econòmica que pensem que no hem de fer.”

Cancelo i Joao Félix continuaran?

“Deco hi està treballant.”

La convocatòria d’Anvers

“Volíem motivar l’equip. Era més còmode pels jugadors fer nit, i vam aprofitar per fer team building.”

Venda de jugadors

“Avui, tots són intransferibles. Tots estan compromesos a tornar-nos a enganxar la lliga i superar el Nàpols. A final de temporada, la direcció esportiva decidirà.”

Hi ha pla B a Libero?

“Ja hi ha altres candidats amb qui s’està parlant. Alguns m’agraden més.”

La pressió del VAR

“Sempre he estat en contra del VAR. El futbol perd espontaneïtat. I si un àrbitre s’equivoca, imagina’t cinc o sis. Ho he dit sempre. Ara ha quedat constatat que el mal ús del VAR destorba i desequilibra els àrbitres. Hi ha partits que es rearbitren.”

El Madrid és el beneficiat?

“Per mi, i per molta gent, és un dels més beneficiats.”

Què fa Alejandro Echevarría?

“És el meu conyat, m’assessora, com un conseller sense cartera, sobretot en temes de seguretat. Me’n fio. No té cartera i no cobra, però ho fa per ajudar, té molta amistat amb molts jugador, que també és un avantatge. No és membre de la comissió esportiva. Ell té tracte amb els jugadors.”

Alexia renovarà?

“Volem que renovi. Marc Vives hi està treballant. Volem que es quedi, sempre dins dels límits que tenim. Som l’equip i club de referència en el futbol femení, i és l’única secció professional en què hem incrementat el pressupost.”

Ricky Rubio jugarà al Barça?

“Espero que sí. Estem molt il·lusionats que ens ajudi. Seria una molt bona incorporació.”

Pep Guardiola, impossible?

“El Pep té contracte amb el City i respecta els contractes. Parlo molt sovint amb ell i sé el seu plantejament de vida.”

L’estructura institucional. Per què no calen executius top?

“Nosaltres tenim executius top. Cada director de cada àrea ho és. Hi ha un gabinet de presidència, amb un president executiu, i directius que també tenen funció executiva. Perquè estem en un moment de recuperació econòmica i els directius ens hi juguem el nostre patrimoni.”

Montjuïc

“No estan sortint els números. Vam ser ambiciosos en el ticketing i estem buscant alternatives perquè no s’estan complint.

Ha pensat plegar?

“No. Tinc la responsabilitat de dirigir el club i redreçar la situació. La clau és l’estabilitat, i comença pel president. Ara valoro més que mai ser president del Barça.

L’amnistia

“Hi estic totalment a favor. Pacificarà una situació que era insostenible i que persones que estan patint deixin de patir, com el president Carles Puigdemont. Vull que la situació s’acabi i per això soc un ferm defensor de l’amnistia.”

La seva salut

“Estic molt bé. He superat la trombosi mínima que vaig tenir, els metges no em deixaven volar. Estic bé de salut, fort i amb ganes de lluitar.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)