Barça

La progressió imparable del ‘Menino da Vila'

Astre. La Libertadores del 2011 és el títol més important que ha guanyat Neymar, que marxa del Santos amb més de 200 partits a les espatlles

Tot i tenir només 21 anys, fa temps que Neymar està acostumat a viure a l'epicentre dels focus, a ser el Menino da Vila –com anomenen als joves valors del Santos– amb més futur, la gran esperança dels brasilers per a la copa del món que el seu país organitzarà l'any que ve. I en vista d'aquestes expectatives, Neymar ha respost amb nota, tant dins com fora dels terrenys de joc, fins a erigir-se en tota una institució al Brasil, on tot el que fa passa a ser una qüestió gairebé d'estat.

Lluny queda ja aquell 7 de març del 2009, dia en què un joveníssim Neymar debutava, amb només 17 anys, amb el primer equip del Santos, contra l'Oeste. Una setmana després, va marcar el seu primer gol, donant el tret de sortida a una carrera meteòrica, farcida de proeses, driblatges impossibles i gols a cabassos. Només dos mesos després, va ser escollit jugador revelació del seu campionat fetitxe, el paulista, en el qual va regnar en les tres següents edicions. El seu segon any a l'elit, el 2010, encara va ser millor, ja que a part del paulista va dur el Santos a conquerir la copa del Brasil, un rendiment que li va valdre la convocatòria amb l'absoluta, en un amistós contra els Estats Units, en què va marcar un gol.

L'eclosió definitiva

Tots aquests èxits de Neymar, que llavors acabava de complir 19 anys, no van ser res comparat amb el que assoliria l'any 2011, fins ara el millor de la seva curta carrera esportiva. Perquè aquella temporada, amb un altre paulista sota el braç, Neymar duria el Santos a guanyar la tercera copa Libertadores de la seva història –la primera sense Pelé–, amb un gol inclòs en la tornada de la final contra el Peñarol. I no només això, ja que també va liderar la selecció sub-20 al triomf en el campionat sud-americà, disputat al Perú, i va ser guardonat amb el trofeu Puskas, que premia el millor gol de l'any en l'àmbit mundial. Neymar, a més, va ser convocat per Manu Menezes per disputar la copa Amèrica, en què la canarinha no va passar dels vuitens. Tots aquests èxits van donar el tret de sortida a un dels debats més recurrents del Brasil en els darrers temps: devia sortir del país abans del mundial del 2014? Tot i els arguments dels que defensaven que havia de quedar-se, amb Pelé a primera fila, els esdeveniments van acabar donant la raó als que el volien veure a Europa. Perquè el Santos, després d'aixecar la recopa sud-americana, va perdre potencial amb la venda de Ganso, al São Paulo; una falta de competitivitat que, unida a la duresa amb la que les defenses rivals reben Neymar, va provocar un estancament de la seva progressió.

Quatre anys i dos mesos després d'aquell històric debut amb els Peixe, Neymar ha decidit fer les maletes amb la vista posada al Camp Nou. I tot i tenir només 21 anys, deixa un llegat impressionant, amb 229 partits i 138 gols amb la samarreta del Santos. Aquell prometedor Menino da Vila ja és tota una realitat, un jugador cridat a marcar una època al costat del millor futbolista de tots els temps, i vestit de blaugrana.

LA REFERÈNCIA

El davanter és la gran esperança de la ‘torcida' de cara al mundial de l'any que ve

UN MUNT D'ÈXITS

El ‘brasileirão' és l'únic gran torneig que Neymar no ha guanyat amb el Santos
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)