ACB

Tan alt no hi arriben

ACB. Esforç encomiable d’un Baxi Manresa en precari, que es fon després de resistir la pugna amb el Baskonia més de tres quarts (58-56, 32’). El domini interior basc i l’aparició de Hilliard, claus

Tot li ha sortit del revés, al Baxi Manresa, en aquesta jornada. Tots els rivals directes en la pugna per ser a la copa van guanyar i la seva derrota, amb l’afegit de ser per -16, li encareix moltíssim el bitllet. Tant que no depèn ja d’ell mateix, a falta de només dues jornades per al tall.

A l’equip, però, no se li pot retreure res, ja que viu una situació de precarietat extrema, entre lesions i anades i vingudes en la plantilla de les últimes setmanes. Ahir, va arribar a qüestionar la victòria al Baskonia malgrat la més que evident inferioritat en la pintura, però va decaure en el tram final, fos físicament i sotmès a un rival amb ofici i talent individual de sobres.

El joc interior

Els bascos sabien que la seva superioritat es trobava a la pintura i, des de l’inici, van dedicar-se a nodrir els interiors de pilotes a prop del cèrcol. Entre això (Poirier, principalment) i alguna badada defensiva local, no van tardar a obrir forat (7-14, 6’). L’equip del Bages, amb molts problemes en el 5x5, va sostenir-se a partir dels punts de Sima (6 sense error en el primer quart) i dels rèdits dels errors rivals, pocs, però, pel que podia haver estat. I és que fins a deu pèrdues va acumular el Baskonia en el primer parcial, una dada impròpia.

Coincidint amb el debut de Fisher i un increment de l’activitat defensiva, el Baxi va minimitzar les diferències, però no era capaç d’invertir la tendència en l’electrònic. La sagnia a la zona no acabava i els visitants sempre trobaven la manera de portar-hi la pilota –gran tasca de Voigtmann, culminant i també generant per als companys–, sobretot a partir del bloqueig directe. Tot i no trobar-se còmode –va arribar a perdre 22-31 (15’) i també 29-38 (19’)– i no localitzar Toolson (cap punt a l’equador, ben frenat per Janning i Vildoza), l’equip va mostrar el coratge habitual i va aconseguir arribar amb les constants vitals intactes a la mitja part (32-38).

El Congost bull

El pas pels vestidors va revitalitzar el Baxi Manresa, que, ajustant millor al darrere, va frenar l’atac rival. S’hi van sumar els primers triples de Toolson, Lalanne es faria immens sota els cèrcols –9 punts i 3 rebots en el tercer quart– i la grada hi posaria el seu gra de sorra, conscient que qualsevol plus era un ajut inestimable per als seus. Amb tot, petits detalls i errors en tirs aparentment fàcils els impedien acabar de girar la truita.

Ho aconseguirien finalment a principis de l’últim quart, després d’un triple de Toolson (58-56, 32’). El Baskonia, lluny de notar el desgast de divendres a Istanbul, va mantenir-se sòlid i va trobar en Hilliard la inspiració individual que el va propulsar. L’exterior faria 13 dels seus 18 punts en aquest darrer quart, en el qual els locals, castigats per tant d’esforç, ja no van poder resistir el ritme. Peñarroya, que va queixar-se d’algunes decisions arbitrals –també el públic–, va posar una defensa zonal per aturar el partit, però el tempo, en mans de Marcelinho, i el triomf eren propietat dels visitants.

Amb la situació de les últimes setmanes, la copa la veig utòpica ara mateix. Hem de fer una bona setmana i preparar bé el proper partit

DADES

Ells havien jugat divendres, però hem estat nosaltres els que ens hem quedat sense benzina. Hem perdut fluïdesa en el darrer quart
Estic contentíssim amb l’afició i encantat amb l’esforç dels jugadors. Crec que no els puc demanar més
Joan Peñarroya
56
punts
en la pintura va anotar ahir el Baskonia al Nou Congost. Entre Voigtmann, Poirier i Diop, acabarien amb 18/23 en tirs de dos (78,2%).
12
rebots
del Baxi Manresa en la primera part, amb quatre d’ofensius, per 19 del Baskonia. En els dos últims quarts, millorarien en aquest aspecte.

Fisher, amb poca incidència

Va entrar a la pista quan faltaven 53 segons per acabar el primer quart en substitució de Lundberg i anotaria els seus dos únics punts en la primera acció del segon quart. Corey Fisher va debutar ahir amb la samarreta del Baxi Manresa, actuant 15:15 i acabant amb 1/5 tirs de camp. “No tenia previst que jugués tant perquè coneix poc les situacions del nostre joc. Ve per ser important, i ho serà”, deia Joan Peñarroya al final del partit. La urgència continua sent reforçar la posició d’aler pivot. Ahir, en la primera part, Lukovic va desesperar el tècnic, que en va prescindir en la segona tot i les limitacions en la rotació interior.