NBA

Dels carrers a la galàxia

Giannis Antetokounmpo, fill d’immigrants nigerians i amb una vida difícil a Atenes, és votat com a millor jugador de l’NBA

Els seus números aquesta temporada (27,7 punts, 12,5 rebots i 5,9 assistències) l’han fet imparable, tot i el disgust en els ‘play-off’

No hi va haver sorpresa en l’elecció del jugador més valuós de l’NBA. El grec d’origen nigerià Giannis Antetokounmpo (Bucks, 24 anys), tot i haver fallat en els partits clau dels play-off contra els Raptors, va rebre el premi en la cerimònia dels NBA Awards a Los Angeles. L’aler –27,7 punts, 12,5 rebots i 5,9 assistències per partit– va vèncer en la votació final l’escorta James Harden (Rockets) i l’aler Paul George (Oklahoma City). És el tercer jugador més jove que assaboreix el guardó després de Derrick Rose i LeBron James en els últims 40 anys, el cinquè estranger i el segon dels Bucks, després del llegendari Kareem Abdul-Jabbar.

“La meva família ho significa tot. El meu pare em va motivar també quan tenia dolor o no tenia ganes de jugar. Els meus germans són tots models a seguir i la meva mare és una heroïna. Sense ells no hauria arribat, no seria aquí i no hauria estat mai el millor jugador de l’NBA”, va recordar el grec, fills d’immigrants i que va tenir una vida plena de dificultats abans de fer-se un nom en el bàsquet internacional. El jugador no va amagar la frustració per l’eliminació en el play-off: “Quedar eliminats va ser molt dur perquè l’equip sempre és el més important.”

En la terra dels immigrants

Grècia ha esdevingut l’última dècada un país amb milers d’immigrants i refugiats, que arriben a Europa a través del Mediterrani, un recorregut similar al que van fer fa poc més de dues dècades els pares de Giannis. Charles i Veronica van deixar el 1990 Nigèria per buscar una nova vida. Els quatre fills van néixer a Atenes, però no eren reconeguts com a ciutadans. De fet, els fills ben aviat es van haver d’espavilar a fer venda ambulant pels carrers de la ciutat. En el primer equip en què va jugar Giannis, el Filathlitikos, havia de compartir les vambes amb el seu germà gran i, segons va confessar posteriorment l’estrella de l’NBA, alguns dies havien tingut problemes per menjar. Quan Antetokounmpo va ser escollit en el número 15 del draft per Milwaukee el 2013 es va convertir, de cop, en un dels esportistes més admirats del país. Amb tot, el líder d’Alba Daurada va dir que no havia de ser aplaudit, sinó arrestat i deportat.

El seu germà Thanasis, tot i no tenir unes condicions ni un talent tan exuberants com els del seu germà, també ha trobat el seu lloc en el bàsquet europeu. A Andorra va progressar i això li va donar l’oportunitat de fer el salt a l’Eurolliga, on ha estat un jugador important aquesta temporada en la rotació del Panathinaikòs.

Pas fugaç per Saragossa
L’octubre del 2012 Giannis va signar un contracte amb el CAI de Saragossa, que s’havia avançat a tothom per incorporar un jugador encara amb un físic descomunal (2m11, 18 anys) que es movia per la pista com si fos un base. El va descobrir l’entrenador José Luis Abós, impressionat quan el va veure anotar 44 punts en un partit de júniors. Mai, però, va arribar a jugar amb l’equip aragonès. Els Bucks van pagar la clàusula de 400.000 euros i se’l van endur. La resta de la història és ben coneguda.
247,3
milions.
És el contracte que oferiran els Bucks a la seva estrella per cinc temporades a partir del curs 2020/21.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)