ACB

Una estrena que val or

Bàsquet. ACB. El Girona tomba el València –rival d’Eurolliga– en un final molt ajustat; Ike (16) i Golomán (16) lideren un equip agressiu i resolutiu en atac i que sap dominar el rebot ofensiu

València 85 Girona 89

VALÈNCIA BASKET:Puerto (10), Reuvers (2), Jones (16), Touré (6), Robertson (6) –cinc inicial–; Harper (14), Claver (2), Pradilla (5), Ferrando (3), Inglis (9), Jovic i Davies (13). 22/32 de 2, 8/29 triples (2 Jones, Harper i Robertson, 1 Ferrando, Puerto. 17/20 tirs lliures. 27 rebots (5 Inglis), 16 assistències (4 Jones) i 90 de valoració (13 Davies i Jones).BÀSQUET GIRONA:Ike (16), Pons (9), Marcos (8), Martínez (2), Sorolla (12) –cinc inicial–; Fjellerup, Vila (3), Sala, Colom (8), Goloman (16),Susinskas (15) i Djordjevic. 20/35 de 2, 11/26 triples (3 Ike i Susinskas, 2 Goloman i 1 Vila, Marcos i Pons. 16/19 tirs lliures. 32 rebots (7 Pons), 21 assistències (7 Colom) i 104 de valoració (18 Goloman).PARCIALS:21-27, 20-15 (41-42), 17-17 (58-59), 27-30 (85-89).

El Bàsquet Girona va guanyar el primer partit del curs en un matx que no es va decidir fins als darrers segons. Golomán i Ike –16 punts per cap– i el domini del rebot ofensiu van ser factors clau per portar els primers punts a Girona.

Des dels primers minuts, amb un Girona molt eficaç des de la punta –Sorolla, Martínez i Pons–, es va poder construir el primer avantatge (2-6). A diferència dels locals, que fins al 5:33 no van fer el primer canvi, els catalans ja van fer rotacions en gairebé tot el cinc inicial, amb l’entrada de Golomán, Fjellerup, Quino i Susinkas –2/2 en triples en el primer quart–, que van ajudar en defensa.

El València va reaccionar des del perímetre amb Robertson, Puerto i Ferrando desfent les seves pròpies errades amb pèrdues de pilotes, un total de cinc en els deu primers minuts (17-17). La bona activitat defensiva dels de Salva, amb Pons i Golomán assolint el lideratge del rebot, va posar contra les cordes el conjunt de Mumbrú, que demanava el primer temps mort. Ike i Harper, sobre la botzina, van maquillar un final imprecís de quart des de la línia de tres punts, sobretot per als locals, que veien el Girona poderós en el rebot ofensiu (21-27).

El segon període va començar amb la mateixa claredat en atac per al Bàsquet Girona. Golomán, en un triple frontal i, després, en una bona combinació amb Pons, van defensar l’avantatge català amb 7:39 en l’electrònic. El València continuava amb la poca entesa en atac, però Harper en seguia fent de les seves des de fora i Touré, recuperant una pilota a pista oberta, va escurçar distàncies en un parcial de 5 a 0 valencià (28-33).

Els dos equips van rebaixar el percentatge d’anotació i Inglis veia la tercera personal en el minut 5 del segon quart. Mumbrú va haver de replantejar l’agressivitat local. Jones –2 triples consecutius– va ser la peça clau per revifar l’equip, ja que va elevar el percentatge de tres per sobre del 40%, i va col·locar l’equip dins del partit (34-35). El València es va tornar a situar al capdavant amb un parcial de 10-2 en el tram final. Puerto, ràpid sobre bot, va encadenar quatre punts i va saber treure personals al Girona, que perdia agressivitat. En els últims segons, Eric Vila (3) i Ike (2) van portar el partit al descans amb victòria catalana (41-42).

En el minut 15 de joc, els dos equips van arrencar amb encert de tres. Ike (3/4) i Robertson feien èmfasi en la màxima igualtat del matx. El base de Sacramento s’enfilava fins als 15 punts i obligava el València a ser exigent en defensa (46-50).

La defensa gironina va donar resultats, fet que el conjunt taronja va haver de rectificar amb atacs per fora. Marcos en va ser l’artífex, plasmant la bona defensa sobre Harper i Claver. A mesura que passaven els minuts, els locals van incrementar l’agressivitat i van recuperar més pilotes per contraatacar. Davies i Harper van liderar el moment en un matx que es tornava a igualar (54-54) a 3:45. Marcos, des de tres, hi va posar la cirera i va situar el partit al terreny gironí al final del quart (58-59).

En el darrer temps, els valencians hi van posar una marxa més. Claver s’agradava, amb una esmaixada d’esquena al més pur estil NBA. Pons hi responia de tres (60-61) en un inici de quart fulgurant. Golomán treia la qualitat de nou des de l’exterior, amb un addicional, posava la tensió al cos a la Fonteta (69-70). L’hongarès passava a ser el màxim anotador del matx (16) i trencava el parcial de 5 a 0 local a 5:55. Susinskas, anotant el seu tercer tiple, i la connexió entre Quino i Sorolla que s’enfilava fins als dotze punts, era un crit a l’optimisme d’un Girona que es consolidava al capdavant (75-79) quan faltaven 3 minuts per al final.

En el tram final, Quino es va posar l’equip a l’esquena amb cinc punts consecutius (77-83) i va complicar la resposta local amb un Harper poc encertat des de fora, 1:20 per concloure. L’estira-i-arronsa en el resultat va posar emoció en un matx molt igualat fins al final. En els darrers segons, Marcos, de tir lliure, i Harper, anotant amb només 4 segons, van fer més èpic el final (83-84). Finalment, el Girona va guanyar el duel en un final estrambòtic en què Ike va estar a punt de perdre la possessió i el València va acabar fent falta antiesportiva. De nou Marcos i Ike, anotant 3 de 4 tirs lliures, van segellar la victòria visitant amb 1.8 segons per concloure (85-89).

PER DESTACAR

10
rebots ofensius
va agafar el Bàsquet Girona; el pivot hongarès Golomán va ser qui en va tancar més (3).

LES REACCIONS

Hem entrat al partit molt bé, però en el tercer quart hem deixat de jugar. L’últim tram ha estat a cara o creu en un final molt igualat
Vull felicitar els meus jugadors perquè han treballat molt bé i han tingut la recompensa