ACB

Una peça grossa a la pintura

El Girona fitxa Khem Birch, que té experiència en l’NBA i en l’Eurolliga, per reforçar el joc interior i permetre fer un pas endavant a l’equip de Fotis Katsikaris

Khem Birch (2,03 m, 1992) serà jugador del Girona fins a final de temporada. El pivot nascut a Montreal arriba a l’equip de Fotis Katsikaris per cobrir la manca de presència física en el joc interior, perquè malgrat no arribar als 2,10 m de Jaume Sorolla o Gyorgy Golomán –l’hongarès mai havia jugat de cinc– té una capacitat atlètica i una trajectòria al màxim nivell que milloren molt les prestacions de la pintura gironina, una de les grans carències de l’equip. Birch torna a Europa després de passar per Turquia i Grècia, on es va fer un lloc en la NBA –n’havia jugat la lliga de desenvolupament un cop acabada la universitat i hi va debutar amb els Miami Heat– disputant una temporada l’Eurolliga; amb l’Olympiacòs. Els Orlando Magic i els Toronto Raptors –12 punts i 7 rebots i mig el 20/21, el seu millor any– són les franquícies per les quals va passar fins que un intercanvi de jugadors el va enviar als San Antonio Spurs, que a l’octubre i abans que comencés el curs el tallaven. El nou pivot del Girona ha tingut problemes al genoll, ha d’arribar aquesta setmana i, malgrat poder debutar a Andorra dissabte, l’aturada de dues setmanes pel preolímpic i la copa fa que se’n puguin esperar les plenes condicions per al següent partit a Fontajau, el 3 de març contra l’Obradoiro; un dels tres equips amb dues victòries menys que el Girona.

L’internacional amb el Canadà –juga el mundial del 2019– s’ha de convertir en el referent a prop del cèrcol de l’equip de Fotis Katsikaris, que no juga tan accelerat com amb Salva Camps i que amb Yves Pons i Èric Vila consolidats al quatre –el grec els fa jugar oberts i els dos estan oferint unes bones prestacions– disposarà d’un jugador atlètic i capaç d’intimidar al darrere més enllà de l’amenaça que suposa l’aler-pivot haitià en les ajudes. El cos a cos amb rivals que tant de mal han fet fins ara al conjunt gironí, i acabar les accions ofensives de bloc i continuació que tant rendiment va donar al Girona abans-d’ahir a Madrid amb Quino Colom i Stefan Djordjevic, a més de les variants que hi pugui introduir el seu nou tècnic, poden fer que es recuperin les aspiracions gironines per tal d’acabar entre els vuit primers, ara amb la classificació per al play-off en lloc de la copa, si el físic li ho permet a Khem Birch, amb un partit per setmana, marcar la diferència.

Birch és el tercer extracomunitari de la plantilla gironina, que està format per 15 peces, tot i que Pau Sala no ha entrat en cap de les dues convocatòries de Katsikaris. Els altres dos, que com el pivot han aterrat a Fontajau amb la temporada en marxa –Corey Davis a final d’octubre, per les lesions de Juani Marcos i Brae Iey al cap de dos mesos per substituir Markel Brown, que marxava per la porta del darrere– i sense haver jugat abans en l’ACB, han estat els descartats en els dos últims partits. Ivey (4 partits) va jugar 4 minuts a Fontajau contra el Granada (3 punts i 1 de valoració), amb dues rotacions, la darrera de les quals, en els últims minuts i amb el partit resolt. Davis (14), en canvi, més de 20 a Madrid (8 i 3) i el tècnic del Girona va explicar que l’havia deixat a fora perquè s’estimava més Maxi Fjellerup per emparellar-lo amb Joe Thomasson.

LA REACCIÓ

L’objectiu és reforçar el joc interior en els 13 partits que ens queden per acabar la lliga regular
Jesús Escosa
4
franquícies
en l’NBA ha defensat Khem Birch: Heat (6 partits), Magic (198), Raptors (100) i Spurs (1)
12
punts
i 7,5 rebots per partit va acreditar en el seu millor curs als EUA, el 2020/21 a Toronto.
15
jugadors
a la disposició de Katsikaris, que en 2 partits ha descartat Pau Sala i Corey Davis o Brae Ivey.
Khem Xavier Birch
Pivot 2,03 m
Montreal, Quebec (Canadà)
28/9/1992 31 anys
Trajectòria
2011/12 Pittsburgh (NCAA)
2012-14 Nevada - Las Vegas (NCAA)
2014/15 Miami Heat (NBA)
2014/15 Sioux Falls Skyf. (G League)
2015/16 Usak Sportif (Turquia)
2016/17 Olympiacòs (Grècia)
2017-21 Orlando Magic (NBA)
2021-23 Toronto Raptors (NBA)
2023 San Antonio Spurs(NBA)
NBA 2022/23
Punts 2,2
Tirs de camp 59%
Tirs lliures 80%
Rebots 1,3
Assistències 0,4
Minuts 8
Partits 20
3
extracomunitaris
té el conjunt gironí. Arriben sense experiència en l’ACB i amb el curs començat.

L’aniversari, amb partit o sense?

El Girona celebrarà el seu desè aniversari el 16 de maig. El Club Escola de Bàsquet Marc Gasol va veure la llum el 2014 amb l’aleshores jugador dels Memphis Grizzlies al costat de l’alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, en la presentació. El pivot, llavors ja com a president parlava dels valors –humilitat, compromís, esforç i una metodologia pròpia– que durien Girona de nou a l’ACB. I estava acompanyat d’Àlex Formento com a vicepresident, Marc Pena de director esportiu i Jesús Escosa com a secretari tècnic, en un organigrama que per al curs següent començava amb equips des de preinfantil fins a júnior. La lliga regular s’acaba la setmana abans (12 maig) i el Girona rep el Casademont. En cas de disputar el play-off, que arrencaria el 14 o 15 amb els quarts al millor de tres, Fontajau es podria vestir de gala per al segon partit de la sèrie.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)