Girona

La glòria els espera

ARA SÍ · El Girona es juga en l’últim partit de la temporada un ascens a primera que capgiraria del tot el drama del desenllaç dels dos últims anys (21 h) PER FER BO · Amb l’1-2 de l’anada a Vallecas, els de Francisco en fan prou empatant i fins i tot perdent 0-1 o resistint un 1-2 en la pròrroga, però no es refien gens del Rayo

Ha arribat el dia. L’últim. Com la temporada passada, el Girona haurà disputat els 46 partits possibles entre lliga regular i fase d’ascens. Com en cinc dels seus set últims cursos a plata –els altres dos va trepitjar la primera–, l’equip blanc-i-vermell ha competit en el play-off per pujar. I després d’unes quantes frustracions acumulades, els gironins aspiren a curar les ferides i celebrar un retorn a l’elit que tindria un mèrit enorme. Sense el pressupost –ni de bon tros– de la temporada passada, sense la dinàmica guanyadora d’anys enrere i amb una trajectòria molt irregular durant mesos, Francisco ha sabut guiar el millor equip de la segona volta cap al somni. Falta un pas. I ha de ser avui. És un o caixa o faixa. Amb l’avantatge que dona l’1-2 de l’anada a Vallecas als gironins, il·lusionats però prudents. Convençuts però conscients que no hi ha res fet. És una final (21 h), ja sense revàlida. O el Girona o el Rayo. El salt entre primera i segona és abismal, i només un el farà.

El Girona i el Rayo Vallecano van baixar junts de primera el maig del 2019. Els gironins, després d’una gran davallada que va estripar de cop la dinàmica d’alegries que s’allargava des que, el 4 de juny del 2017, l’equip de Pablo Machín certificava un ascens històric a l’elit que desbordava Montilivi i la ciutat. Al descens, s’hi va afegir un altre gran desencís, en no fer valer una plantilla caríssima –aprofitant la compensació pel descens–, tenir fins a quatre entrenadors i, ja amb Francisco, jugar-se-la al play-off i acabar plorant en un altre drama a Montilivi, fuetejat per un gol de Pere Milla en el temps afegit després d’una polèmica expulsió de Stuani. La dinàmica negativa quedarà capgirada del tot si el Girona és capaç de culminar la gran remuntada dels últims mesos i torna a l’elit. L’ascens del 2017 va ser únic i històric, perquè el futbol gironí no havia tingut mai cap representant a primera, però el mèrit d’aquest seria colossal. Tant, com la decepció que generaria un altre final negre a Montilivi.

Amb avantatge

El Girona afronta la tornada de la final amb l’avantatge que li dona l’1-2 que va aconseguir en el partit d’anada, diumenge passat a Vallecas. Això fa que li valgui qualsevol empat, i també un 0-1, per pujar. Fins i tot en faria prou amb l’1-2, si després és capaç de mantenir-lo inalterable durant la pròrroga, perquè no hi ha tanda de penals i es premia la millor classificació en la lliga (el Girona va ser cinquè i el Rayo, sisè). Aquest escenari, però, seria molt perillós, perquè un gol dels madrilenys en la pròrroga obligaria els blanc-i-vermells a marcar-ne dos.

Tot i l’1-2, els gironins afronten el partit conscients que l’eliminatòria continua estant molt oberta. Ja va demostrar el Rayo, en la primera mitja hora de l’anada, que tenia arguments per fer mal als gironins, que van patir moltíssim abans que Franquesa igualés l’1-0 d’Isi. També en el partit de lliga a Montilivi, el conjunt d’Iraola va fer un monòleg (sense gols) en la primera meitat. Els madrilenys han insistit durant tota la setmana que creuen en l’ascens i s’agafen a les nombroses remuntades que han aconseguit en diversos partits. Un d’ells va ser en el Rayo-Girona de lliga (2-1), tot i que aquell dia el conjunt de Francisco va oferir una bona versió però va ser castigat per una actuació arbitral que el va conduir fins i tot a fer un comunicat de protesta. El fet és que qui va tallar les ales en aquell duel va ser Varón Aceitón, des del VAR. I avui, com qui no vol la cosa, la federació ha tornat a situar Varón Aceitón a la sala VOR. Un motiu més per estar alerta i que s’afegeix a la polèmica designació per al partit d’anada de Pulido Santana, l’àrbitre de camp d’aquell duel polèmic en la lliga. Amb l’agreujant que el canari va ser reincident i va anul·lar, amb una decisió escandalosa instada des del VAR però corroborada per ell mateix després de mirar el monitor, un gol a Nahuel Bustos que hauria situat l’1-2 abans del descans.

La cita d’aquest vespre serà la segona amb públic a Montilivi, després de la precipitada autorització contra l’Almeria. Com en la semifinal, l’equip confia aprofitar l’energia de les 1.500 persones (d’entrades als aficionats se n’han venut 1.131) que podran entrar al camp. No només l’afició explica el factor Montilivi, perquè l’equip s’hi ha afermat molt i hi encadena set victòries. L’última derrota a casa és del 7 de març, contra l’Almeria. I de tota la temporada, l’únic resultat que el deixaria avui sense ascens és el 0-2 contra el Leganés, del 7 de febrer.

Tots a punt

El Girona arriba a l’últim partit de la temporada sense cap baixa. Francisco, però, retocarà l’onze de l’anada, amb el retorn cantat a la banqueta de Nahuel Bustos. El tècnic haurà d’escollir entre l’experiència de Stuani, que va tenir mitja hora a Madrid, i l’energia de Yoel Bárcenas, que encara dimecres jugava amb el Panamà. Tampoc té baixes Andoni Iraola, que haurà de decidir si fa algun moviment en la recerca de la remuntada.

PER INSISTÈNCIA

Dos anys després de baixar, el Girona busca el primer èxit en el cinquè ‘play-off’

RETOCS MÍNIMS

Ni Francisco ni Iraola no tenen cap baixa, però Bustos cedirà el lloc a Stuani o Bárcenas

NO HI HA PENALS

Amb l’1-2 s’aniria a la pròrroga i si no hi ha cap més gol l’ascens seria per al Girona

PER ESTAR ALERTA

Després de la gravetat del gol anul·lat a Bustos, tenir al VAR Varón Aceitón fa patir

A FAVOR

Només un dels resultats de tot el curs a Montilivi deixaria el Girona sense ascens

FACTOR MONTILIVI

L’equip espera aprofitar l’energia de les 1.500 persones que podran entrar
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)