Espanyol

Copa d’Àsia

Tintín Márquez i Luis García

Amb segell periquito

Qatar va ser proclamat campió de la copa d’Àsia sota la direcció de dues llegendes de l’Espanyol: ‘Tintín’ Márquez (entrenador) i Luis García (assistent)

Mentre l’Espanyol, immers en una greu crisi esportiva i institucional, viu un dels pitjors, si no el pitjor, moment de la seva centenària història, a més de 4.000 quilòmetres de distància dos ex blanc-i-blaus han tocat la glòria. Dos mesos han necessitat Tintín Márquez i Luis García, exjugadors i exentrenadors del club periquito, per ser proclamats campions de la copa d’Àsia amb Qatar, l’amfitriona del torneig. La victòria per 1 a 3 en la final contra Jordània, gràcies a tres gols des del punt de penal d’Akram Afif (ex del Vila-real i l’Sporting), va permetre al país qatarià revalidar el títol del 2019. Aquest cop, amb el català d’entrenador, l’asturià com a assistent, i un staff 100% periquito, amb Xavi Pedrero (preparador físic), Javier Ruiz (entrenador de porters), José Luis Rodríguez (fisioterapeuta), Aleix Mora (preparador físic), a més de Sergio Márquez, el fill del mister.

Una història rocambolesca

Tintín Márquez va accedir al càrrec de manera sobtada el 6 de desembre passat, després de la inesperada sortida del portuguès Carlos Queiroz a un mes per a l’inici del torneig. El seu coneixement del futbol local el van portar a ser l’escollit per dirigir aquesta banqueta, ja que des del 2018 estava al capdavant de l’Al-Wakrah, un dels conjunts capdavanters de la lliga qatariana i al qual tornarà en els pròxims dies. El tècnic català va voler envoltar-se de persones de la seva confiança, i per això va trucar a Luis García, perquè fos el segon entrenador. Així doncs, un mes després de ser destituït com a tècnic de l’Espanyol, l’asturià se’n va anar a Qatar a provar sort, i no li ha anat gens malament. Ha tornat amb un títol sota el braç.

La relació d’amistat i admiració entre tots dos ve de lluny. El tècnic, de 62 anys, després de fer-se càrrec dels juvenils i del segon equip blanc-i-blau, va assumir la banqueta del primer equip de l’Espanyol el 2008. Luis García, aleshores amb 27 anys i titular indiscutible d’aquell conjunt, va ser un dels defensors perquè el català fos el relleu d’Ernesto Valverde. Només va durar 13 partits, però la relació no s’ha trencat. La sinergia entre el mestre i l’alumne s’ha vist ara plasmada al camp, implementant les seves idees i el seu joc per portar Qatar a la glòria. La seva etapa en la selecció qatariana s’ha saldat amb set victòries, un empat i només una derrota. Dues llegendes de l’Espanyol que triomfen lluny de Cornellà-el Prat, on no han trobat el seu lloc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)