Publireportatge

La prescripció mèdica d’exercici físic i esport com a eina preventiva i terapèutica

El Govern crea el programa temporal per a la implementació de la recepta d’exercici físic i esport per millorar la salut i la qualitat de vida de les persones en totes les etapes vitals.

Evidències científiques demostren com l’activitat física és clau en la millora de la salut i el benestar físic i mental
Les dades de sedentarisme, sobrepès i obesitat estan relacionades amb les malalties cròniques més prevalents

Tots volem tenir una bona salut i millorar la nostra qualitat de vida. Per això, l’activitat física és clau en aquest increment del nostre benestar físic i mental, demostrat en múltiples estudis científics. Només cal recordar que les dades de sedentarisme, sobrepès i obesitat estan relacionades amb les malalties cròniques més prevalents. És, per aquest motiu, que el Govern vol implementar la recepta mèdica esportiva mitjançant la prescripció d’exercici físic i esport pels professionals de l’atenció primària de salut i d’altres nivells assistencials, amb l’objectiu de revertir la situació actual de sedentarisme i millorar la salut de la població en totes les etapes de la vida.

Per fer-ho, l’Executiu ha aprovat el programa temporal per a la implementació de la recepta mèdica esportiva, amb una durada màxima de tres anys, i que incorporarà un màxim de deu efectius amb diversos perfils professionals. A partir d’aquest programa s’articularan els mecanismes de cooperació i de coordinació necessaris entre Esportcat i el Departament de Salut, i també amb la resta de departaments i entitats del sector públic amb interessos en aquest àmbit.

Entre les accions que es preveuen desenvolupar dins del programa de la recepta mèdica esportiva es troben actuacions per a:

- La promoció d’activitat física i prescripció en l’àmbit pediàtric, l’adolescència i l’hospitalari.

- Un pla pilot per a una prescripció específica en problemes de salut i condicions diagnosticades en l’edat pediàtrica, quan l’activitat física i l’exercici físic és clau.

- Una guia de prescripció d’exercici físic per a la salut a la infància i l’adolescència.

- Un pla pilot per la prescripció d’exercici físic com a eina terapèutica en l’atenció especialitzada en aquestes patologies o en l’àmbit hospitalari.

També proposa assessorar els ens locals en la identificació, creació i potenciació d’entorns actius, com les rutes saludables o els parcs i espais per a la realització d’activitat física perquè siguin identificats fàcilment com a actius comunitaris facilitadors d’activitat física (equipaments esportius, parcs de salut, activitats d’exercici físic saludable, entre d’altres).

Redisseny del Pla d’Activitat Física, Esport i Salut

La segona gran estratègia per inculcar un estil de vida actiu entre la ciutadania és el redisseny del Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES) per a la promoció de l’activitat física i la prescripció d’exercici físic a totes les etapes de la vida, adaptat a la realitat actual, incorporant la perspectiva de gènere i prioritzant els col·lectius amb més vulnerabilitats.

El PAFES, implementat a partir d’un programa pilot el 2006 per part d’Esportcat i la Direcció General de Salut Pública del Departament de Salut, va mostrar resultats de franca millora dels nivells d’activitat física en adults. Per aquest motiu, es vol potenciar el consell de promoció d’activitat física en la pràctica habitual dels professionals de l’atenció primària de salut i d’altres nivells assistencials (hospitalari, salut mental, pediatria, entre d’altres).

A més, es vol promoure un estil de vida actiu per als joves i adolescents utilitzant els recursos comunitaris i l’oferta esportiva de clubs, associacions esportives o activitats populars i tradicionals de caràcter lúdic amb component físic, i promoure la prescripció d’activitat física a l’atenció primària com una eina de promoció de l’envelliment saludable.

En aquest àmbit, el Govern, a través d’Esportcat i al costat de la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, està portant a terme des del mes de gener el programa “Més actius”, un pla d’activitat física esportiva amb la finalitat de promoure la pràctica regular d’activitat física i d’esport i promoure uns hàbits nutricionals saludables entre infants de 7 a 9 anys amb sobrepès de la comarca de la Garrotxa. El programa neix davant la tendència a l’alça en la incidència de sobrepès infantil que deriva en obesitat en aquestes edats.

Formació continuada en matèria d’activitat física i salut

En tercer lloc, el Govern ha aprovat el disseny i la planificació d’una formació continuada en matèria d’activitat física i salut, adreçada a professionals de l’activitat física i l’esport, amb l’assessorament de l’Escola Catalana de l’Esport, i també als professionals de la salut, amb l’assessorament del Departament de Salut.

Evidències científiques demostren la relació entre activitat física i salut, tant per a la prevenció de malalties no transmissibles com per ser part del tractament de malalties ja diagnosticades, i és clau en la millora de la salut i benestar físic i mental.

Més informació:

Altres eines per reforçar la millora de la salut i la qualitat de vida de les persones en totes les etapes vitals són:

Actualitzar, publicar i difondre digitalment la segona edició de la Guia de Prescripció d’Exercici Físic per a la Salut (GUIA PEFS, Generalitat de Catalunya, 2022) de manera conjunta entre la Secretaria de Salut Pública i Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física (SGEAF), amb el consens i treball coordinat de les societats científiques implicades.

Continuar liderant la celebració i divulgació del Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF) conjuntament entre la SGEAF i la Secretaria de Salut Pública.

Potenciar la imatge i els missatges comuns per a la promoció dels estils de vida actius i la lluita contra el sedentarisme.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.