Internacional

NORBERTO MADURGA

EXJUGADOR DEL BOCA JUNIORS (1966-1971)

“La grada del Monumental ens va aplaudir”

Va ser l’autor dels dos gols que van permetre al Boca proclamar-se campió de lliga, per única vegada en la història, al camp del River

Li deien el Muñeco, com a l’actual entrenador del River Plate, però Norberto Madurga (Buenos Aires, 1944) va escriure la història des de l’altre bàndol, amb una tarda històrica al Monumental, el 1969, segellant l’única vegada que el Boca Juniors s’ha proclamat campió a casa de l’etern rival.

Diuen que vostè va marcar els gols més importants de la història del superclàssic...
Pot ser. Era un partit a una carta. Última jornada de la lliga i teníem dos punts d’avantatge per sobre del River. Guanyar o empatar ens servia per ser campions, si perdíem es decidia el títol en un partit de desempat. Per sort vam poder fer la volta olímpica per primera i única vegada al camp de l’etern rival.
El River va intentar evitar-ho per això...
Van engegar els aspersors, hi ha qui diu que per evitar que ho celebréssim, però també s’ha de dir que feia molta calor. En tot cas, ens va anar bé una mica d’aigua [riu].
És cert que el Monumental els va aplaudir?
Era una època difícil. La selecció acabava de quedar fora del mundial de Mèxic i els estadis s’estaven buidant. I, de fet, en alguns partits acabava apareixent gent d’altres clubs de Buenos Aires a les tribunes encara que no jugués el seu equip. Però el cert és que quan vam passar per la tribuna principal ens vam sorprendre en veure la gent aplaudir. També la rivalitat era diferent, més pacífica.
Això ara seria impensable...
El futbol no s’escapa del que succeeix a la societat i malauradament els argentins estem vivint una bretxa social en aquest sentit. O un és com vol l’altre o hi ha baralles fins i tot entre familiars. M’agradaria que la gent entengués que el futbol no és vida o mort, guerra o pau.
Recorda com es vivia la setmana del superclàssic abans?
Més tranquil·la que ara, però també en uns paràmetres de passió que jo no he vist enlloc, i vaig jugar al Brasil [al Palmeiras]. El que passa és que per exemple abans el periodisme no era tan vehement, no estava tan a sobre especulant sobre si hi hauria violència o no.
Amb el nivell de pressió que hi ha ara, li agradaria estar en la pell dels futbolistes actuals?
Tant de bo. Un ha d’acceptar que la seva època ha passat, però el record de ser futbolista, de partits d’adrenalina, no es perd mai. Han passat quasi 50 anys dels meus gols al River i encara els sento com si fos ahir.
L’entrenador d’aquell Boca era Di Stéfano...
Malauradament no va seguir al club després d’aquell any, però va crear un equip que agradava a la gent. El Boca s’ha identificat històricament amb un futbol més de brega, però aquell era un equip líric, que agradava a la gent. Di Stéfano va agafar un equip de joves i d’alguna manera va revolucionar el futbol argentí. A la meva posició, per exemple, la del 5, solien jugar-hi futbolistes de molt pes físic. I jo de múscul anava més aviat just. Però Alfredo volia mobilitat i arribada, i fixa’t que vaig acabar fent molts gols.
En l’actualitat, l’equip líric seria el River Plate...
És una mica la melodia històrica que acompanya el superclàssic, però jo crec que en l’actualitat es juga un futbol més mesquí en general; ja es va poder veure al mundial amb molts gols a pilota aturada. A més, a l’Argentina ja no és com abans, que els futbolistes es consolidaven, tenien un recorregut. Ara juguen tres partits i si valen, cap a Europa. És difícil construir equips, però tinc confiança que puguem gaudir d’un bon final de la Libertadores.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)