1a divisió

A la caça del tripijoc

Operació Oikos. Sis detinguts per suposats delictes de corrupció en l’esport, estafa i blanqueig de capitals, relacionats amb la manipulació de diversos partits de futbol

Bufetada a la corrupció en el futbol. En el marc d’una operació dirigida pel jutjat de primera instància i instrucció número 5 d’Osca, contra la compra de partits a primera i segona divisió, la policia espanyola va realitzar ahir un seguit de detencions, entre les quals hi ha la de l’exjugador del Real Madrid Raúl Bravo, presumptament el cap de la trama. També va ser arrestat Borja Fernández, el capità del Valladolid, que s’ha retirat aquesta temporada; Carlos Aranda, exjugador de diversos equips de primera i segona divisió, i Íñigo López, jugador del Deportivo de la Corunya. Un altre futbolista, Samu Saiz, del Getafe, que era de vacances a Eivissa, es va presentar a declarar voluntàriament. El jutjat investiga també 15 persones més per delictes relacionats amb les apostes esportives i la mateixa Sociedad Deportiva Huesca. De fet, els agents de la unitat de delinqüència especialitzada i violenta (UDEV) van iniciar diversos escorcolls, un dels quals a la seu d’aquest club. Agustín Lasaosa, el president, i Juan Carlos Galindo, el cap dels serveis mèdics, també van ser arrestats. Als sis detinguts se’ls atribueixen els delictes de tripijoc esportiu, blanqueig de capitals i organització criminal. Tots ells passaran a disposició judicial i romandran sota arrest mentre acaben les diligències policials.

L’origen d’aquesta operació policial, anomenada Oikos, està en una denúncia de LaLiga arran de les presumptes irregularitats detectades en el partit que van disputar l’Osca i el Nàstic de Tarragona el mes de maig del 2018: les apostes per a aquest partit van arribar a disparar-se amb un volum econòmic catorze vegades més elevat del que és normal per a aquesta categoria. La policia espanyola, que ha treballat en aquest assumpte amb l’ajuda de l’Europol, la direcció general d’ordenació de joc i la lliga de futbol professional, va comunicar que les investigacions prèvies a les detencions han permès corroborar que els investigats van aconseguir acords amb diferents futbolistes per arreglar almenys tres partits de primera, segona i tercera divisió. Segons l’agència Efe, el partit de primera va ser el disputat fa dues setmanes, a l’estadi Zorrilla, entre el Valladolid i el València, que va acabar amb un resultat de 0-2, amb el qual l’equip de Marcelino va aconseguir classificar-se per a la Champions. El de segona va ser el ja esmentat entre l’Osca i el Nàstic, mentre que el tripijoc relatiu a la tercera divisió va resultar infructuós, però els jugadors implicats es van comprometre a compensar les pèrdues realitzant-ne un altre.

Una trampa per fases

Segons la policia, la manipulació es realitzava en diferents fases. En la primera, se seleccionaven els partits. Després, els investigats miraven de pactar apostes combinades, un fet que els permetia incrementar notablement els marges de guany. Així mateix, els investigats duien a terme un procés de captació, amb una primera aproximació de tempteig a algun membre de la plantilla dels equips triats, preferiblement a un dels capitans. Un cop acceptat el tripijoc, el pagament als jugadors implicats es produïa sempre en metàl·lic i en dues fases: una prèvia al partit i una altra un cop produït el resultat pactat. Els responsables de l’organització eren els encarregats d’anticipar els diners corresponents al primer pagament als jugadors i a les apostes.

DETINGUTS

Els exjugadors Borja Fernández, Carlos Aranda i Raúl Bravo, a més d’Íñigo López

... I TAMBÉ

El president i el metge de la SD Huesca, Agustín Lasaosa i Juan Carlos Galindo

L’ORIGEN

L’Osca-Nàstic de la temporada passada va provocar l’inici de la investigació

A Girona aixequen les orelles

Després que la LaLiga denunciés l’Osca-Nàstic del curs passat, la policia va estirar el fil i va descobrir que almenys un altre partit, el celebrat aquest 18 de maig entre el Valladolid i el València, també havia estat arreglat. El 0-2 final no afectava els castellans, ja salvats, i classificava els valencians per a la Champions. Les investigacions policials apunten als futbolistes, però si els clubs també quedessin afectats, el Girona, que va acabar la lliga antepenúltim, podria veure’s afavorit per un descens del Valladolid que el mantindria a primera divisió. A Montilivi, en tot cas, no hi ha cap esperança que la situació giri en aquest sentit. Els dos clubs implicats es van afanyar a desmarcar-se de l’operació Oikos. El València va assegurar que és aliè als “suposats tripijocs de partits” i que adoptarà “mesures legals” contra els que difonguin “qualsevol rumor o notícia infundada” que el vinculi a aquests assumptes. El Valladolid va anunciar que col·laborarà amb els cossos de seguretat per lluitar contra la corrupció, i va advertir que combatrà legalment qualsevol informació que menystingui la seva imatge.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)