1a divisió

Desconfinament a diferents velocitats

Pedro Sánchez anuncia que els esportistes podran tornar a entrenar-se dilluns vinent en sessions individuals. Els entrenaments en grups podrien fer-se des de l’11 de maig i, si LaLiga vol, es podria jugar a porta tancada a partir del 25

El retorn al futbol no serà igual a tots els països del continent. El futbol, a Europa, també va a diferents velocitats. La pandèmia del coronavirus ha impactat de manera diferent a cada país, i aquests també tenen governs diferents i amb idees pròpies a l’hora d’afrontar el retorn de les competicions esportives. Sense anar gaire lluny, el govern francès va sorprendre ahir anunciant que l’esport no tornarà a França fins al setembre, fet que hauria de suposar la finalització de la Ligue 1. La notícia, anunciada pel primer ministre, Edouard Phillippe, va sorprendre els dirigents del futbol, que preparaven el retorn als entrenaments per al dia 11 de maig i a la competició per al dia 1 de juny. La federació francesa i la LFP s’han de reunir durant el mes de maig per prendre una decisió respecte al campió –el PSG és líder amb dotze punts d’avantatge sobre l’Olympique de Marsella–, ascensos, descensos i places europees. Aquesta sembla la decisió més lògica, tot i que després el Ministeri d’Esports francès va obrir una porta a la possibilitat que la lliga es jugui a l’agost.

A la decisió del govern francès va reaccionar el president del PSG, Nasser al-Khelaifi, deixant clar que el seu club jugarà la Champions. “Respectem la decisió del govern, però nosaltres comptem jugar la fase final de la Champions on i quan ho digui la UEFA. Si no és possible jugar a França, jugarem a l’estranger i garantirem les millors condicions de seguretat sanitària als nostres jugadors i el cos tècnic”, va dir el dirigent. El PSG està classificat per disputar els quarts de final de la lliga de campions.

La UEFA ha recomanat a les seves federacions acabar les lligues sempre que sigui possible i no ho impedeixin les autoritats sanitàries i governamentals, com ha estat el cas de la francesa. Va donar prioritat a les competicions estatals, deixant el mes d’agost per completar la Champions i l’Europa League. Ahir va fer un pas més, enviant un comunicat a totes les federacions, exigint que el 25 de maig, com a data límit, comuniquin si les competicions acabaran o no, amb quin format, i quan està previst que hi tornin. En el mateix comunicat, la UEFA demana a les federacions que, en el cas que en un país no puguin acabar-se les competicions, cada federació comuniqui els equips que la representaran el curs vinent en les competicions europees. Recorda que l’elecció s’ha de fer per mèrits esportius, i diu també que es reserva el dret a refusar un equip si la lliga no ha acabat, però no per raons de salut pública o per ordres governamentals o si l’elecció no s’ha fet per mèrits esportius i existeix una percepció pública d’injustícia en la classificació de l’equip.

Amb el campionat francès ja ha acabat, i també el neerlandès, després que el govern dels Paísos Baixos també prohibís el futbol professional fins al setembre i la federació donés per acabada la lliga sense campió, la situació en la resta de lligues és la següent.

La Liga

Els equips podran tornar als entrenaments el 4 de maig. Així ho va anunciar ahir el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. En una primera fase, els entrenaments seran individuals. A poc a poc, i sempre depenent de l’evolució de la pandèmia, aniran avançant les fases del desconfinament i les sessions es faran en grup. Aquests entrenaments en grups reduïts podrien començar el dia 11 de maig. Caldrà veure quan es faran els tests als jugadors, unes proves que s’haurien d’haver fet ahir, però que van quedar suspeses per ordre del Ministeri de Sanitat. El president de LaLiga, Javier Tebas, fa setmanes que pressiona perquè torni la lliga. Ja va presentar un protocol de retorn al CSD que el Ministeri de Sanitat havia d’aprovar. Segons les previsions de Tebas, la competició hauria de tornar a meitat de juny. Segons el govern espanyol, es podran jugar partits a porta tancada des del 25 de maig.

Serie A

En aquest cas ja hi ha una data de retorn als entrenaments confirmada pel primer ministre italià, Giuseppe Conte. Serà el 18 de maig quan els equips professionals de futbol i altres esports podran tornar a la feina. La lliga volia fer-ho el dia 4. Aquesta mesura, en principi, està enfocada a permetre que es pugui tornar a jugar al mes de juny, encara que Conte va explicar que això dependrà de com evolucioni tot, i que prendran una decisió definitiva tenint en compte l’opinió dels experts. “No volem que els jugadors emmalalteixin.”

Bundesliga

Podria ser la primera gran lliga a tornar a l’activitat aprofitant-se de les bones xifres que la pandèmia ha deixat a Alemanya, tot i que dilluns hi va haver una petita aturada. Els equips ja s’entrenen des de la setmana passada, i es donava el 9 de maig com una bona data per tornar a jugar, però el govern d’Angela Merkel va anunciar dilluns que no revisarà fins al 6 de maig el protocol presentat pels clubs. La Bundesliga podria tornar el 16 o el 23 de maig. El protocol preveu fer tests massius, uns 20.000, que si un futbolista dona positiu se l’aïlli i la competició continuï, i que siguin unes 300 persones les que puguin ser a l’estadi, dividides entre el terreny de joc, la llotja i l’anell del recinte.

Premier League

Alguns clubs de la Premier League ja han començat a obrir les seves instal·lacions perquè els jugadors vagin a entrenar-s’hi de forma individual i per torns. Ho havien fet l’Arsenal, el Brighton i el West Ham i ahir ho va fer el Tottenham. La quarantena al Regne Unit no és tan severa com en altres països, i és possible que el retorn a les sessions en grup comenci aviat. Es preveu el retorn a la competició el 8 de juny, però aquest divendres els diferents clubs mantindran una reunió telemàtica per acabar de definir alguns aspectes d’aquest possible retorn. Més enllà de confirmar aquesta data, es vol parlar de fer tests als futbolistes per determinar que són aptes per jugar, si els partits seran a porta tancada –el més probable–, i si es jugarà als estadis habituals o en una seu central.

Jupiler League

La belga va ser la primera lliga que es va donar per acabada, amb el Bruges com a campió. Ho va fer el 2 d’abril. Les amenaces de la UEFA, però, van provocar que la decisió quedés en suspens. Dilluns es va reunir l’Assemblea de la Lliga i va decidir que el 4 de maig prendran una decisió definitiva.

Altres lligues

A Portugal alguns equips ja s’entrenen i esperen poder tornar a jugar al juny. S’estudia acabar la lliga en una mateixa regió i amb tots els equips concentrats. La Superlliga turca també medita el retorn del campionat el 12 de juny i la tornada als entrenaments dels equips al maig. La grega estudia el retorn de la competició per al 6 de juny. Pel que fa a Rússia, la lliga ha donat dues opcions als clubs per tornar a la competició: el 21 o el 28 de juny, sabent que la UEFA aconsella acabar les lligues abans del 2 d’agost.

FRANÇA

El govern prohibeix l’esport fins al setembre i la lliga podria haver acabat

ALEMANYA

La Bundesliga podria ser la primera gran lliga a tornar, el 16 o el 23 de maig

ANGLATERRA

Alguns equips, com l’Arsenal, el West Ham i el Tottenham, ja s’entrenen

L’AFA dona per acabada la copa de la Superliga

L’Associació de Futbol Argentí (AFA) va emetre un comunicat ahir a la tarda donant per acabada la temporada 2019/20, quan tot just s’havia jugat una jornada de la copa de la Superliga, torneig que es disputa una vegada acabada la lliga (Superliga) i que consta d’una fase regular i d’una final per dirimir el títol. Els punts aconseguits durant aquesta fase regular s’afegeixen als que els equips havien aconseguit durant la lliga, i d’aquesta suma s’atorguen les places de competició continental. Com que quedava molt per disputar-se, l’AFA ha decidit que no hi hagin descensos i se n’ha beneficiat el Gimnasia de La Plata, club entrenat per Diego Armando Maradona i que estava involucrat en la crema. El Boca Juniors, campió de la lliga, era l’únic equip amb plaça per a la Libertadores garantida i ara, en espera de com ho resolgui l’AFA, l’haurien d’acompanyar el River Plate, el Racing i l’Argentinos Juniors (i encara quedarien per dirimir dues places més que venen donades per al campió de la copa de la Superliga i de la copa Argentina).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)