1a divisió

Amb les bases posades

El govern espanyol estableix un protocol de quatre fases per tornar a la competició en quatre o cinc setmanes

Els jugadors s’hauran de concentrar en hotels o ciutats esportives a partir de la segona setmana

L’esport professional ja disposa del vistiplau del govern en els terminis per tornar a les competicions. El Consell Superior d’Esports ha fet públic el protocol de tornada a la feina per a les competicions federades i professionals que preveu un pla d’entre quatre i cinc setmanes perquè es reprenguin. Les lligues professionals, entre d’altres la de futbol, es podran posar en marxa si així ho consideren oportú. “Seran les federacions i les lligues les que decideixin, hem començat a permetre els entrenaments individuals en els esports d’equip. Esperem que sigui com més aviat millor però ho veurem abans per televisió que a l’estadi”, ha dit el president del govern Pedro Sánchez.

Tot i que les lligues i les federacions hi tenen molt a dir, serà el govern d’Espanya qui tindrà l’última paraula en la represa de les competicions. De fet, en la quarta fase, la de represa de les competicions, es produirà “quan les autoritats ho decideixin”, segons marca el protocol del CSD. L’ens, a més, ha determinat que aquestes mesures s’han de complir de manera obligatòria per tots els actors i que s’ha d’aplicar “de manera preferentment confinada, en una instal·lació o lloc tancat a la via pública i accés limitat a l’exterior”. Una ciutat esportiva o un hotel de concentració s’ajusten a la descripció. El govern, a més, ha volgut fer èmfasi en la impossibilitat de fer tests massius als jugadors, que era un dels cavalls de batalla que defensava més intensament la Lliga però els protocols de prevenció i detecció oficials s’assemblen molt als que demanava la patronal dels clubs.

Fase 1

Consta d’entrenaments individuals a domicilis, residències esportives o hotels. Els esportistes han de portar guants i mesures de protecció mantenint la distància social. En aquesta fase es realitzarà un examen mèdic a tots els jugadors i es farà un PCR en cas que l’examen i la simptomatologia ho aconsellin. Si el test és positiu, el jugador no pot fer esport fins a donar negatiu.

Fase 2

Es posarà més atenció en els entrenaments individuals i de preparació física i s’afegirà feina estratègica suau. S’haurà de fer en grups reduïts i per torns de manera que coincideixi el mínim de gent possible en el terreny de joc. L’equip tècnic haurà de portar mascareta i guants i haurà de mantenir la distància social recomanada.

Les proves mèdiques són les mateixes que en la fase anterior. A excepció que hi hagi un cas positiu que es procedirà a l’aïllament de l’encomanat i diverses proves mèdiques a tots aquells que hagin estat en contacte amb ell.

Fase 3

Aquesta fase, prèvia a la competició, determina que els jugadors hauran d’estar concentrats en centres per entrenar-se i dormir. Els entrenaments tindran un màxim de catorze persones.

En les concentracions, no hi haurà reunions presencials, els jugadors s’hauran de dutxar a les seves habitacions individuals i hauran d’estar tancats.

Fase 4

La darrera fase preveu la competició quan les autoritats ho determinin. Obligatòriament hauran de ser a porta tancada i competicions breus.

Els jugadors del Barça passaran revisió a partir de la setmana vinent; el primer entrenament, el 10 de maig

El Barça ja coneixia les intencions de la Lliga i del Ministeri de Sanitat des de feia alguns dies, per tant, ja tenia dissenyada la seva tornada a la feina, un cop el CSD fes públic el protocol per als esportistes professionals. D’aquesta manera, el club preveu que a partir de mitjans de la setmana vinent, els futbolistes passin els exàmens mèdics i la tornada als entrenaments, corresponent a la primera fase, per al dia 10 de maig. El club encara no ha fet públiques les seves intencions perquè està esperant que aquest protocol sigui traslladat als clubs professionals.

A partir d’aquí, setmana a setmana i amb l’autorització del govern, els clubs passaran les següents fases, la segona de les quals preveu la concentració de tots els futbolistes. Malgrat que els jugadors van expressar la seva negativa a aquest extrem, la intenció del club és que la plantilla es concentri a la Masia, tal com determina el govern. El centre està buit des que fa dos mesos ja que l’entitat blaugrana va enviar els jugadors dels esports professionals de base residents cap a casa. El Barça també pretén utilitzar quatre dels seus camps d’entrenaments de la ciutat esportiva perquè els futbolistes respectin les mesures de seguretat. Un cop acabada la tercera fase i si no hi ha cap interrupció, l’1 de juny s’entraria en l’última fase, que serà la preparació per a la competició, prevista per al mes de juny.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)