Mundial

AGIM ADEMI

PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ DE KOSOVA

“Ens reconeixen la UEFA i la FIFA i sols volem jugar a futbol”

La selecció kosovar s’enfronta aquest vespre a Espanya, un estat que no la reconeix, però ho fa sense ganes de buscar al·licients extrafutbolístics: “No som un partit polític, la nostra feina és desenvolupar-nos com a federació”

Els nostres jugadors estan vivint el seu somni, però també el dels seus pares; és un sentiment molt especial

Declarada independent l’any 2008 i reconeguda per les institucions futbolístiques des del 2016, Kosova ha emprès el seu segon intent per ser en una copa del món, un trajecte que, encapçalat pel president de la seva federació, Agim Ademi, ha dut el petit país balcànic a jugar en un estat com l’espanyol que, paradoxalment, no el reconeix. A la concentració kosovar a Sevilla, Ademi aten L’Esportiu a hores d’un partit especial.

Què significa per a Kosova lluitar per jugar una copa del món?
El repte de demostrar-nos que podem competir contra la resta del planeta, que el nostre futbol pot progressar, ara amb un equip nou. És molt important per a nosaltres com a institució, però també per a tota la nostra gent.
Entenen que hi hagi països com Espanya que encara no els reconeixen?
Com a federació de futbol no podem estar involucrats en política, tenim el reconeixement tant de la FIFA com de la UEFA i només volem pensar a jugar a futbol. No esperem cap problema més enllà d’això, hi ha un protocol clar dels partits i de les classificacions internacionalment. La veritat és que no parem gaire atenció al que hi ha més enllà del futbol.
Però creu que la situació que viu Catalunya, on hi ha gran part de la població que voldria ser independent, pot afectar la posició d’Espanya envers Kosova?
Reitero que no és la nostra feina parlar de política i encara menys pel que fa a qüestions que afecten altres països. No som un partit polític i el nostre únic objectiu ara mateix ha de ser potenciar el nostre futbol
Des del 2016, que van ser reconeguts, ha estat difícil impulsar una selecció de futbol?
Ha estat un procés dur i a vegades contra rellotge, perquè recordo que hores abans del nostre primer partit de classificació contra Finlàndia encara estàvem pendents de si alguns futbolistes ens representarien o no. Hi ha molts dels nostres futbolistes que són nascuts i crescuts en altres països d’Europa i vam tenir una tasca difícil per reclutar-los, per explicar-los el nostre projecte futbolístic i que tinguessin ganes de representar el nostre país.
Per a molts d’ells ha de ser especial, tornar a una terra que ha patit, sobretot a la terra dels seus pares...
En general les seleccions nacionals generen un sentiment d’orgull molt gran i nosaltres tenim moltes persones que van ser forçades a marxar fora, a créixer en altres països durant més de dues dècades. Hi ha gent que ha lluitat molt i aquests futbolistes estan complint els seus somnis, però també el dels seus pares i els seus familiars. L’esport en general i el futbol en particular és molt important per a Kosova.
De sempre és sabut que la zona dels balcans és un pou de talent esportiu. Quin és l’objectiu de Kosova com a federació?
Tenim una estratègia molt important a Kosova quant a desenvolupament de futbolistes, treballem amb escoles i clubs de futbol des de fa temps per intentar formar futbolistes en un futur pròxim que puguin tenir un impacte, no només en la nostra selecció, sinó també en les grans lligues del món, com per exemple la espanyola. S’ha de tenir en compte que a la selecció tenim jugadors que han crescut fora del país, però també d’altres com Milot Rashica (Werder Bremen) i Vedat Muriqi (Lazio), que són nascuts en territori kosovar i que poden ser una inspiració per als nostres joves, que poden demostrar que és un trajecte que es pot assolir.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)