Girona

Ciutat esportiva: la mina de coure

El Girona busca terrenys en un radi de 15 km per construir-hi la «fàbrica» de futbolistes. Hi haurien de cabre cinc o sis camps, una residència i espai per rendibilitzar la instal·lació

LA FILOSOFIA
«És clau tenir un centre de formació. No som un club que pugui fitxar a cop de talonari»
LA UBICACIÓ
«Hi ha diversos fronts oberts, tots amb pros i contres. S'ha de ponderar i no equivocar-nos»

El propietari del Girona sap millor que ningú la importància de tenir accés a les matèries primeres per poder explotar el mineral, elaborar-lo, transformar-lo i posar-lo en el mercat. Salvant totes les distàncies que hi ha entre la mineria i el futbol, el símil serviria per argumentar la necessitat que té el club gironí de crear l'entorn més adequat per obtenir la màxima productivitat de la formació dels seus propis jugadors. Aquesta mina de futbolistes es localitzaria a la futura ciutat esportiva que el Girona pretén construir amb urgència. «Hauríem d'intentar que la temporada vinent ja fos operativa i com a mínim tenir dos camps», va explicar Toni Miró. La ubicació no està clara –ha de ser, això sí, en un radi no superior als 15 o 20 quilòmetres de la ciutat–, però el club es mou amb celeritat i ha parlat amb propietaris de terrenys i ajuntaments. «Tenim diverses opcions sobre la taula. Cada projecte té avantatges i inconvenients. Ho hem de ponderar per no equivocar-nos», afegeix Miró. La proximitat de les eleccions és ara una dificultat afegida a l'hora de negociar amb els consistoris. La superfície que es busca tampoc és fàcil de trobar per les seves dimensions, entre 12 i 14 hectàrees.

L'eix del projecte.

La ciutat esportiva és la joia de la corona del projecte que els responsables de l'àrea esportiva –Xavi Julià, Micki Albert i Gemma Deumal– van presentar fa unes setmanes al consell d'administració. Emmirallats en clubs com ara el Vila-real i el Numància, els tècnics han dissenyat unes instal·lacions a la mida del Girona. El projecte de màxims el formarien cinc o sis camps –tant de gespa natural com artificial– amb els seus respectius vestidors i una residència de futbolistes. Dos dels camps, de gespa natural, amb mides reglamentàries (seria la primera fase) estarien destinats als entrenaments del primer equip i als partits del futur filial, de creació immediata.

«Tenir un centre de formació de jugadors és clau. No som un club que pugui fitxar a cop de talonari», diu Marc Casellas, en sintonia amb el projecte que ha presentat l'àrea esportiva. Xavi Julià està defensant reiteradament la necessitat que el Girona pugui tenir una base prou sòlida per poder nodrir el primer equip. De l'actual plantilla, no hi ha ni un sol jugador que s'hagi format en els equips inferiors del Girona. I per trobar els últims traspassos que ha fet el primer equip s'ha de fer un enorme salt en el temps amb Delfí Geli o, encara més enllà, precisament amb els germans Julià, tant Xavi com Narcís.

En canvi, sí que han marxat jugadors en etapa de formació (s'han fet traspassos al Barça, el Madrid, l'Espanyol...). L'entitat també està redactant contractes marc –amb les seves condicions i clàusules– per a futures operacions, tant si es tracta d'un traspàs com d'una compra.

Un retorn.

Igual com es vol fer amb Montilivi, la intenció del consell és optimitzar l'explotació de la instal·lació: «Ens haurien de permetre –l'Ajuntament on s'ubiqui la ciutat esportiva– que el projecte sigui rendible i que hi hagi retorn de la inversió. Una zona de serveis, de restauració o una petita zona residencial. Ni aspirem a fer cap pelotazo ni volem trinxar cap territori, sinó desenvolupar projectes amb criteri i que ens permetin finançar la instal·lació. Amb el benentès que tot això aportarà ingressos, activitat i moviment al municipi», exposen tant Casellas com Miró. «És molt fàcil anunciar que farem una ciutat esportiva, però volem tocar de peus a terra i desenvolupar-la amb cara i ulls. I les institucions on anem ens han d'ajudar. No ho podem fer sols», asseguren.


El club vol tenir la primera fase acabada en pocs mesos per als entrenaments del primer equip i els partits del futur filial

La frustració de Figueres i l'espera de Blanes

La demarcació està orfe de ciutats esportives, malgrat que va ser una reivindicació constant a Figueres i se'n van arribar a projectar dues (la segona, que s'havia de localitzar a Vilatenim, ja tenia terrenys, esbós i un pressupost superior als 3 milions). La FE Figueres i l'Ajuntament la van presentar el 2005 amb l'objectiu que veiés la llum abans del curs 2007/08, però al final no es va ni començar, i tot es va simplificar posant gespa artificial a Vilatenim. A Blanes, la ciutat esportiva existeix (tot just s'ha inaugurat el pavelló) i hi ha dos camps de futbol, però els equips del Blanes continuen jugant a l'obsoleta moqueta del municipal dels Pins. L'espera és interminable.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes

No sóc subscriptor

Tarifa digital d’El Punt Avui i L’Esportiu

Per
només
48

per un any

Ja sóc subscriptor

Per gaudir dels avantatges has d'activar la teva subscripció facilitant-nos el número de contracte i el NIF o DNI de la subscripció.

Activa la subscripció