Reus

futbol

Segona divisió A

L'idil·li del persistent

Fran Carbia va fer un doblet diumenge passat i és el pitxitxi del Reus, amb quatre gols, en el seu debut al futbol professional

“S'ha fet un lloc a segona A fent el que ja feia a tercera o a juvenils: tenir actitud, fam i esperit de batalla”, diu el seu padrí futbolístic, Kiko Ramírez

Quan Fran Carbia fa retrospectiva i busca en aquells records primaris d'infantesa, n'hi ha un que és recurrent. Hi surt ell, menut, jugant a futbol en una plaça del barri de Sant Pere i Sant Pau amb nens més grans. Com que destacava, li tocava bregar contra nois d'unes quantes talles més. Cap problema. El seu caràcter batallador i la seva intuïció li permetien neutralitzar la diferència d'edat. “Tot i ser el més petit, mai m'arrugava.” I així ha estat fins ara: “M'és igual l'envergadura del defensa rival, jo no m'arrugo.”

És aquesta manera d'entendre el futbol el que ha fet que Fran Carbia estigui sent una de les sorpreses positives dels primers mesos de competició a segona A. El cap de setmana passat va fer un doblet a la Condomina que va permetre al Reus sumar els tres punts. Aquella bona actuació, a més, no va ser aïllada, ja que l'atacant tarragoní ha marcat quatre gols i és el pitxitxi de l'equip en aquest inici de lliga. “Confio molt en mi mateix, però no m'esperava dur aquesta xifra tant aviat”, admet el futbolista de 24 anys, que a segona A ha trobat un escenari tan exigent com propici per fer lluir les seves virtuts: “Els camps són més grans i això em va molt bé, perquè hi ha molts espais i puc aprofitar la meva velocitat.”

L'arrencada de lliga fulgurant de Fran Carbia ha sorprès molta gent, perquè és dur fer-se un lloc en el futbol professional, però el seu padrí futbolístic, Kiko Ramírez, afirma que no dubtava que el seu pupil destacaria. “Fent el que ja feia quan era juvenil o estava al filial del Nàstic, que no és altra cosa que tenir actitud, fam i esperit de lluita, està aconseguint ser un dels millors jugadors de segona divisió”, diu el tècnic tarragoní, al qual només li surten atributs positius quan exposa el perfil de Carbia: “És el treball personificat, posarà el cap o el peu a un rusc de vespes, si fa falta, i això li ha obert molts camins.”

Més enllà de la seva actitud, si Fran Carbia ha fet quatre gols a segona A és perquè té aptituds. “És el típic futbolista intuïtiu, que caça pilotes a boca de gol i marca dianes importants, a l'estil Raúl”, explica Kiko Ramírez, que creu que el seu caràcter el fa millor: “Com que és sacrificat, juga bé a qualsevol posició de l'atac. Jo el posava allà on feia falta treball, perquè es barallava amb tothom... Si fins i tot va jugar mig de lateral!” Tot plegat va fer que el tècnic tarragoní el posés de titular al Nàstic de divisió d'honor sent juvenil de primer any. I amb rendiment: “Sempre ha acabat sent el màxim golejador dels meus equips.”

No tot són flors i violes

Ara Fran Carbia viu un moment dolç com el sucre de canya. I l'assaboreix a consciència. Sap el que li ha costat arribar fins aquí. El seu camí ha tingut trams escabrosos. D'entrada, va haver de deixar el club on va formar-se des d'infantil, el Nàstic, que no va fer-li confiança tot i estar jugant a segona B. “Crec que el Nàstic no em va valorar suficientment”, explica el desequilibrant atacant, que va trobar empara en l'etern rival: “El Reus, en canvi, sí que va confiar en mi i a aquest club li dec molt, perquè gràcies a la seva fe sóc on sóc.”

L'idil·li amb l'entitat del Baix Camp, però, no va començar de la millor manera. Emili Vicente no comptava amb ell i, amargat, Carbia va demanar al club que l'alliberés durant el mercat d'hivern del 2014. “És molt sacrificat arribar a entrenar-te sabent que no tindràs l'oportunitat, però vaig continuar pencant, perquè en el món del futbol et posen molts murs que pots superar amb sacrifici. Si llavors m'hagués rendit, no estaria vivint aquest moment ara”, explica l'extrem roig-i-negre, que aquell gener va topar amb la negativa del Reus i no va poder marxar. La jugada va acabar sortint bé a tothom, ja que l'arribada de Natxo González va revitalitzar-lo: “Ell em va convèncer; que un entrenador d'aquesta categoria confiï en mi fa que vulgui aprofitar al màxim els minuts que em dóna.” I no ho diu per dir: els quatre gols que ha fet fins ara ho acrediten.

El perfil
Fran Carbia (Tarragona, 31-3-1992) va formar-se al Nàstic, d'on va arribar procedent de la Salle. El 2013, com que no va poder continuar amb la seva progressió fent el salt del filial al primer equip, va recalar a les files del Reus.
4
Gols en la lliga
és el registre que va aconseguir en les darreres dues temporades a segona B. Ja ha igualat l'estadística.
12
Dianes
és el seu millor registre golejador. Va aconseguir-lo amb la Pobla, a tercera divisió, el curs 2012/13.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)