Assignatura recuperada

L’esquema. El Girona, amb Bounou i Iraizoz sota els pals, encadena dues jornades amb la porteria a zero i ja són 245 minuts els que acumula sense encaixar, a prop del rècord a primera

El canvi de dinàmica del Girona es fonamenta sobretot des del darrere. La fragilitat defensiva tenia l’equip totalment llastrat, condicionava l’esdevenidor dels enfrontaments i, a la fi, representava una de les raons per les quals va passar-se deu jornades consecutives sense aconseguir cap victòria. I és que van ser onze partits de lliga– disset en total comptant la copa– els que va encadenar el conjunt blanc-i-vermell encaixant almenys una diana, uns números amb què es feia difícil competir.

Aquesta realitat, però, s’ha transformat en només tres setmanes. Amb la situació límit i al Santiago Bernabéu, Eusebio Sacristán va decidir intervenir i va plantar l’equip en un 4-1-4-1 que ha resultat una alenada d’aire fresc, en tots els sentits, amb una millora ostensible tant amb pilota com sense. S’ha notat en els resultats; amb el canvi de sistema els gironins han sumat 7 punts de 9 que els han allunyat del descens en tres partits en què només han rebut un gol, al feu madridista, per la qual cosa n’encadenen dos amb la porteria a zero. “Està funcionant. Els jugadors s’hi estan sentint còmodes, ens està permetent defensar més lluny de la porteria i no concedir als rivals que ens arribin a l’àrea amb facilitat”, explicava Eusebio sobre el nou esquema. “Quan tenim la pilota estem situats d’una manera que ens permet tenir circulacions més llargues”, afegia el de La Seca. També la plantilla està satisfeta amb el nou dibuix. “La defensa de quatre et permet tenir un jugador més al mig del camp, i si aquesta gent del mig del camp pressiona bé, com ho estem fent ara, es nota al darrere”, argumentava Pedro Alcalá, l’únic central que ha disputat els tres duels sencers amb aquest sistema.

El Girona, doncs, acumula 245 minuts sense encaixar i s’acosta al que podria ser el seu millor registre a primera divisió. Des del minut 25 del partit contra el Madrid, en què Casemiro va batre Yassine Bounou, que no ha tornat a recollir la pilota de la xarxa, després d’encadenar dos clean sheet contra la Real Sociedad (0-0), amb Bounou sota els pals, i el Rayo Vallecano, amb Gorka Iraizoz (0-2). D’aquesta manera, els d’Eusebio són a 50 minuts d’igualar la millor marca del club en la màxima categoria, que està en 295 minuts i que va aconseguir la temporada passada amb Bounou a la porteria durant cinc matxs, en què en tres va aconseguir acabar amb el zero en contra. El rècord es va forjar entre dues golejades al feu dels dos grans de la lliga, el Barça (6-1) i el Madrid (6-3), i entremig va passar tres enfrontaments sent una paret contra el Celta (1-0), el Vila-real (0-2) i el Dépor (2-0). Diumenge a Montilivi, si en el minut 51 el marcador del València mostra un zero, el Girona de Bounou i Iraizoz haurà establert una nova marca d’imbatibilitat.

2017/18
295 MINUTS
25. Barça-Girona 6-1 (76’) 26. Girona-Celta 1-0 27. Girona-Vila-real 0-2 28. Girona-Deportivo 2-0 29. Madrid- Girona 6-3 (11’)
282 MINUTS
20. Atlético-Girona 1-1 (34’) 21. Màlaga-Girona 0-0 22. Girona-Athletic 2-0 22. Sevilla-Girona 1-0 (46’)
180 MINUTS
14. Girona- Alavés 2-3 (93’) 15. Espanyol-Girona 0-1 16. Girona-Getafe 1-0 17. Girona-Getafe 4-1 (1’)
2018/19
283 MINUTS
10. Girona- Rayo 2-1 (61’) 11. València-Girona 0-1 12. Girona-Leganés 0-0 13. Espanyol-Girona 1-3 (74’)
245 MINUTS
24. R. Madrid- Girona 1-2 (25’) 25. Girona-R. Sociedad 0-0
26. Rayo V.- Girona 0-2 *Entre parèntesi, el minut en què el Girona encaixa el gol que enceta o tanca la ratxa d’imbatibilitat.

EL NOU SISTEMA

El 4-1-4-1 ha estat clau en el canvi de dinàmica i des que l’equip l’utilitza només ha rebut un gol

LA DADA

Ara tenim un jugador més al mig del camp, i si es pressiona bé, es nota al darrere
Pedro Alcalá
DEFENSA DEL GIRONA
Ens permet defensar més lluny i no concedir als rivals que ens arribin a l’àrea amb facilitat