Girona

El talent arracona els dubtes

El Girona marca un cop d’efecte amb la incorporació de Samu Saiz, un futbolista de molt nivell investigat per l’operació Oikos, el cas a partir del qual el club aspirava a continuar a primera

El madrileny es vincula a llarg termini a Montilivi, on espera retrobar el nivell amb què va explotar a segona A

Les dues cares del cas Oikos. El Girona ha anat assumint la impossibilitat de mantenir l’esperança d’acabar tenint lloc de manera imminent a primera –tot i manifestar la voluntat d’arribar fins al final– i confia precisament en un dels jugadors investigats per fer un salt endavant al terreny de joc. Samu Saiz, un futbolista ple de talent que ha reconegut que l’operació Oikos l’estava afectant perquè alguns clubs interessats s’havien fet enrere, serà un dels actors principals de l’equip que mirarà de recuperar la categoria perduda. El Girona ha fet una aposta forta pel jugador madrileny, amb un acord de traspàs amb el Leeds United –el conjunt anglès va pagar 3,5 milions d’euros a l’Osca fa dos estius i el tenia lligat encara per dues temporades– i un contracte que vincularà el mitjapunta a Montilivi per quatre temporades, fins al juny del 2023.

L’arribada de Samu Saiz, de 28 anys, és un cop d’efecte que confirma l’ambició del Girona a segona A. El futbolista havia tancat de manera brillant l’etapa en la categoria de plata al futbol espanyol, amb un rendiment espectacular –40 partits i 12 gols– la temporada 2016/17, la de l’ascens dels gironins a l’elit. El Girona era un dels diversos equips que s’hi va interessar, però el Leeds se’l va endur amb un bon contracte. A la Championship anglesa, va tenir molta continuïtat la primera temporada, però menys el curs 2018/19. I a mitja temporada, el Getafe el va incorporar com a cedit. Era l’oportunitat de treure el cap a primera, categoria que ja havia tastat de manera anecdòtica el curs 2011/12, però Bordalás no li va trobar l’encaix en un equip molt ben definit que jugava sense mitjapuntes –sempre dos davanters de referència– i que a l’extrem apostava per doblar laterals.

Tot i que es pot adaptar a l’extrem, la zona de confort de Samu Saiz és per dins, amb un perfil similar al de Borja García. De fet, si el Girona manté Borja –un dels futbolistes susceptibles de rebre l’interès de clubs de primera arran del descens– a la plantilla, tindrà una de les parelles de més talent de tota la categoria. Unzué, això sí, haurà de saber gestionar la coincidència de tots dos a l’onze. Encaixen bé com a interiors en el 4-3-3 i a la mitja punta del 4-2-3-1, els dos esquemes de joc amb què va arrencar el navarrès la pretemporada.

A la qualitat tècnica, Samu Saiz hi afegeix capacitat d’arribada a l’àrea amb potència, capacitat de driblar i xut, característiques concentrades en un golàs que va marcar a Montilivi en el Girona-Osca del curs 2016/17.

Convençut tot i baixar

El Girona va contactar amb Samu Saiz fa uns mesos, amb la intenció d’incorporar-lo quan competia a primera divisió. Tot i el descens, el futbolista ha estat convençut pel projecte de tornar a la màxima categoria. El club va tancar del tot l’acord amb el Leeds United –un dels rivals de pretemporada– i va anunciar-lo ahir a la tarda, un parell d’hores abans de presentar el jugador a Montilivi. Samu Saiz ja s’integrarà a la doble sessió d’avui a La Vinya, a temps de participar en el partit amistós de demà contra el Bournemouth –en funció de l’estat físic en què hagi arribat– i, sobretot, en l’estada a Manchester.

APOSTA FORTA

El Girona paga traspàs i firma un contracte fins al juny del 2023 amb el madrileny

PER RECUPERAR

Va brillar molt el curs de l’ascens del Girona i es vol refer d’un pas apagat pel Getafe

LA FITXA

Pot fer d’extrem, però se sent més còmode per dins, amb nivell i perfil similars a Borja

DESLLIGAT

Li quedaven dos anys de contracte en el Leeds, que va pagar 3,5 milions d’euros a l’Osca

QUALITAT I ARRIBADA

SAMUel SAIZ Alonso
Madrid 22-1-1991 (28 anys) Posició: mitja punta Alçada: 1,74 m Pes: 68 kg
Etapa de formació
Real Madrid
Etapa de sènior
08/09
Madrid B (2a B) 1 p. 0 g.
09/10
Madrid B (2a B) 22 p. 5 g.
10/11
Sevilla B (2a B) 15 p. 3 g.
11/12
Melilla (2a B) 16 p. 1 g.
11/12
Getafe B (2a B) 13 p. 2 g.
11/12
Getafe (1a) 1 p. 0 g.
12/13
Getafe B (2a B) 31 p. 9 g.
13/14
Almeria B (2a B) 9 p. 0 g.
13/14
Atlético B (2a B) 13 p. 5 g.
14/15
Atlético B (2a B) 33 p. 8 g.
15/16
Osca (2a A) 29 p. 3 g.
16/17
Osca (2a A) 40 p. 12 g.
17/18
Leeds (Champ.) 34 p. 5 g.
18/19
Leeds (Champ.) 19 p. 0 g.
18/19
Getafe (1a) 10 p. 1 g.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)