Girona

La inestabilitat com a norma

Definides les banquetes de segona A, una categoria en què tradicionalment cremen; només el curs passat va haver-hi fins a 19 canvis de tècnic

Tot i això, 14 equips han optat per donar continuïtat a l’entrenador que va acabar la temporada

El nou entrenador del Girona, Juan Carlos Unzué, ja sap tots els homòlegs que tindrà al davant en el camí cap a l’ascens a primera des de segona divisió A. La incorporació d’Andoni Iraola a la banqueta del Mirandés –que acaba de pujar–, l’últim conjunt a presentar nou tècnic, va definir la nòmina de 22 entrenadors que hi haurà en el campionat, 22 preparadors que començaran però que és impossible, vistos els últims precedents, que acabin tots en el càrrec. I és que en la categoria de plata portar les regnes d’un equip no és precisament una assegurança; de fet, en la campanya passada (2018/19) va haver-hi fins a 19 canvis d’entrenador.

La segona A va al límit. És una categoria llarga, farcida de conjunts històrics que volen tornar a primera, però alhora és igualadíssima, i les brases de la segona B també es poden notar fàcilment en qüestió de pocs partits. És una lliga en què dues victòries poden situar un conjunt a dalt i dues derrotes a baix i, per tant, els nervis estan a flor de pell, la qual cosa provoca que es prenguin decisions dràstiques i, en molts casos, a la desesperada, en forma de destitució a la banqueta. En l’últim lustre en la competició, la mitjana de relleus de tècnics durant la temporada ha estat d’entre 16 i 17 (16 el curs 2017/18, 17 el 2016/17, 16 el 2015/16, 17 el 2014/15 i 17 també el 2013/14).

Els 19 d’aquesta última temporada van fer pujar la tendència. Fins a sis equips –Còrdova, Extremadura, Las Palmas, Lugo, Saragossa i Tenerife– van tenir tres entrenadors diferents, una xifra que posa de manifest com de calentes són les banquetes en aquesta categoria. De fet, ni la meitat, deu, van acabar la temporada amb l’entrenador que la va començar; només l’Osasuna, l’Albacete, el Granada, el Cadis, el Mallorca, l’Almeria, l’Alcorcón, l’Elx, el Rayo Majadahonda i el Numància es van mantenir fidels a l’aposta.

Els projectes

Tot i això, ara la majoria d’equips han apostat per donar continuïtat a l’entrenador que va acabar el curs; 14 equips, entre els quals hi ha el Racing, el Fuenlabrada i la Ponferradina, tres dels quatre que han pujat, no han canviat d’entrenador. Tampoc el Rayo Vallecano, que ha fet costat a Paco Jémez tot i el descens i és l’únic club dels que han baixat que manté la banqueta. L’Osca no va aconseguir retenir Francisco i el va substituir per Michel, mentre que el Girona va acordar amb Eusebio trencar el vincle per entregar les regnes del projecte a Unzué.

Els tres entrenadors que agafen els equips que han baixat són preparadors d’entitat, és a dir, que tenen un cert estatus pel fet de tenir experiència en la màxima categoria, a la qual tenen la missió –de l’entitat– i el desig –personal– de tornar. Però no són els únics en aquesta situació, ja que Víctor Fernández (Saragossa), Víctor Sánchez del Amo (Màlaga), Pepe Mel (Las Palmas) i Juan Antonio Anquela (Deportivo) estan en una posició calcada. Tots ells també han dirigit a primera i estan al capdavant d’equips amb tradició, que treballaran per l’ascens. La competència serà ferotge.

Segell català

En la categoria de plata d’aquest curs hi haurà dos entrenadors catalans: Luis Miguel Ramis, que dirigirà l’Albacete, i Luis Carrión, que entrenarà el Numància. Ramis, nascut a Tarragona fa 48 anys, afrontarà la segona temporada al conjunt manxec, amb el qual va disputar el play-off aquest curs passat. Carrión, de Barcelona i de 40 anys, entrena el Numància després d’haver orientat el curs passat el Melilla a segona B, amb el qual va quedar tercer –va ser eliminat en les semifinals de la promoció d’ascens.

LES DADES

7
tècnics
que ara són a segona han dirigit a primera. Tots al capdavant de candidats a l’ascens.
2
entrenadors catalans
hi haurà a segona A: Luis Miguel Ramis (Albacete) i Luis Carrión (Numància).
Equip i jornada Entrenador Successor
Còrdova (j. 0) Francisco J. Ramón Sandoval Tenerife (j. 5) Joseba Etxeberria José Luis Oltra Saragossa (j. 10) Imanol Idiakez Lucas Alcaraz Nàstic (j. 10) José A. Gordillo Enrique Martín Lugo (j. 11) Javi López Alberto Monteagudo Extremadura (j. 13) Juan Sabas Rodri Las Palmas (j.14) Manolo Jiménez Paco Herrera Sporting (j. 14) Rubén Baraja José Alberto Còrdova (j. 14) J. Ramón Sandoval Curro Torres Saragossa (j. 18) Lucas Alcaraz Víctor Fernández Extremadura (j. 26) Rodri Eduardo Vílchez Extremadura (j. 27) Eduardo Vílchez Manuel Mosquera Còrdova (j. 27) Curro Torres Rafa Navarro Las Palmas (j. 28) Paco Herrera Pepe Mel Deportivo (j. 33) Natxo González Pep Lluís Martí Màlaga (j. 34) J.R. López Muñiz Víctor Sánchez del Amo Lugo (j. 35) Alberto Monteagudo Eloy Jiménez Oviedo (j. 35) Juan A. Anquela Sergio Egea Tenerife (j. 38) José Luis Oltra Luis César Sampedro
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)