Girona

Tots els diners són a la gespa

El director esportiu reconeix que l’aposta “ha estat molt forta” per intentar tornar l’equip a primera

“És molt competitiva, però per damunt de tot he intentat portar jugadors amb fam”

“En tres partits no hem vist un Girona que estigui per sobre dels altres. I si no som capaços d’arribar a l’estat d’il·lusió i passió de l’ara líder, el Fuenlabrada, serà difícil assolir l’objectiu”

€El Girona ha aterrat a segona A amb la intenció inequívoca de tornar de seguida a l’elit. No només serà al capdamunt de la llista en límit salarial, sinó que el club ha decidit fer valer la capacitat permesa per gastar en plantilla i ha ofert una plantilla d’un nivell altíssim a Juan Carlos Unzué. “La propietat ha fet un gran esforç que vull reconèixer. No tots els clubs fan el mateix”, explica l’arquitecte de la plantilla, Quique Cárcel. “M’he sentit amb molt suport per intentar fer l’equip més competitiu que puguem. Sabem que no serà fàcil, però vull reconèixer aquesta confiança.”

El club no ha amagat mai la voluntat de pujar i ha centrat els esforços per aconseguir-ho aquesta temporada. “No ha de ser un tot o res, però sí que és clar que l’aposta ha estat molt forta. És un any que sabíem que l’estratègia a seguir era apostar o no apostar, i el club ha decidit donar-ho tot per intentar aconseguir-ho”, admet Cárcel, que des del descens va assumir que l’esperava un estiu llarg. “Ha estat molt complicat, amb moments que ho he passat malament, sobretot per gent amb qui hem estat treballant molts anys junts. Però estic content perquè hem creat un equip amb la idea que volíem tant el mister com jo.” Futbolistes “amb fam”, com li agrada definir-los: “És el que vull veure. Fam. En jugadors que venien del descens, no ha estat fàcil veure frescor, però aquestes dues últimes setmanes veig un altre nivell. Ha canviat el tarannà de tot; la competència ha fet que es respiri un altre ambient.” El director esportiu considera que té “una plantilla molt competitiva”. Avisa, però, que hi ha molt marge de millora. “Si és la millor de segona A? Ara és la del Fuenlabrada, o la del Cadis, que han fet nou punts. No crec que hàgim vist un Girona per sobre dels altres. I si no arribem a l’estat d’il·lusió i passió que veig en el Fuenlabrada, serà difícil assolir l’objectiu.” Hi ha feina: “Hem de tenir molta paciència. Quan el nivell de cadascú creixi, això anirà millor.”

PROTAGONISTA

L’estiu ha estat complicat, però estic content perquè hem creat un equip amb la idea que volíem el tècnic i jo

ELS PRIMERS DUELS

“Ara no tenim un filial a prop i hem apostat per una plantilla llarga”

LA DIFERÈNCIA

“El respecte al company ha de ser la millor virtut. Poden jugar gairebé tots a primera”
Costava veure frescor mental, però les dues últimes setmanes ha canviat el tarannà de tot. La competència ha fet que es respiri un altre ambient

AL MIG CENTRE

Hem de millorar molt. Hem de tenir molta paciència. Quan el nivell de cadascú creixi, això anirà millor
Quique Cárcel
“Amb un bon treball tàctic, els perfils es poden adaptar. Tenim quatre mitjos de molt nivell”

La gestió de grup, clau

X.M.

Amb la plantilla més llarga formada a l’estiu des que el Girona competeix a la Lliga de Futbol Professional, i amb futbolistes de molt nivell, els maldecaps seran per a Juan Carlos Unzué a l’hora de formar l’onze inicial cada setmana. I, de retruc, per gestionar un grup en què hi haurà jugadors de molt nivell a la banqueta i fins i tot a la graderia. “Sens dubte. Quan fas una plantilla en la qual intentes crear una competitivitat tan gran, hi ha temes personals de jugadors que s’han de saber portar”, reconeix Quique Cárcel. “És la feina de tots. Començant pel tècnic, que ho ha de liderar, i també per nosaltres des de fora, per ajudar els jugadors cap a l’objectiu final.” El director esportiu envia un missatge als jugadors: “Només els demano respecte cap al company. Això és un grup de jugadors i tothom mereix les mateixes oportunitats. El respecte cap al company és la millor virtut que pot tenir un futbolista.” Cárcel sap que mantenir la cohesió al vestidor serà clau. Tothom vol tornar a primera, i el camí està marcat: “El compromís com a club hi és. Si s’assoleix l’objectiu, jo confio molt en aquesta plantilla. Pot jugar gairebé tota a primera, i la meva idea és que, si ho aconseguim, els donaré el premi, a aquests jugadors.”

No és el moment dels joves

X.M.

L’aposta és clara i nítida: l’ascens a primera divisió aquesta mateixa temporada. El Girona necessita més que mai rendiment immediat, i amb aquesta idea ha plantejat una confecció de la plantilla condicionada també per l’absència d’un filial des del qual puguin arribar ajudes puntuals. De tenir l’equip inferior (el Peralada) a segona B, el club ha passat ara a deixar un salt abismal entre el primer equip i el filial, a primera catalana. “L’any passat no vam jugar tant amb la competència perquè també teníem un filial, format per jugadors joves en els quals crèiem; el projecte era apostar per gent jove. Són moments diferents”, reconeix. “Ara, tenim un únic objectiu, el d’intentar estar a dalt, i no hi ha un filial per tenir jugadors que es puguin apropar per jugar a segona A. És per això que hem apostat per una plantilla llarga.” El Girona s’ha desfet dels jugadors joves que van fer la pretemporada amb Unzué després d’haver competit amb el Peralada –dirigits per Chicho, ara segon entrenador– la temporada passada. Alguns amb cessions –com ara Maxi Villa (Ponferradina), Iago López (UD Logroñés) o Kevin Soni (Espanyol B)– i altres amb el contracte rescindit. A part del porter José Aurelio Suárez, amb dorsal superior al 25 però treballant de manera exclusiva amb el primer equip, els únics joves que s’han quedat al Girona B després de treballar amb el primer equip són el central Pau Resta –té assignat el dorsal 29– i el migcampista Jofre Cherta –el 33–, que hauran de competir a primera catalana.

El pivot, “qüestió d’actitud”

X.M.

Donant un cop d’ull a la plantilla, l’única mancança és l’absència d’un mig centre defensiu. El Girona va fer gestions per incorporar-ne un a última hora, però finalment no en va incorporar cap. Quique Cárcel justifica la decisió de tancar la configuració de la plantilla sense cap pivot defensiu: “Nosaltres hem intentat crear un equip que tingui protagonisme de pilota. Tenim molta gent amb nivell a la zona d’atac, i el tipus de futbolistes que hem volgut incorporar al mig també són de bon tracte amb la pilota.” I continua: “Al cap i a la fi, és una qüestió d’actitud. No crec en els pivots defensius; és un tema d’equip, de saber-se defensar amb pilota i sense, amb actitud.” Dels migcampistes de primera, l’únic que es manté a l’equip és el capità, Àlex Granell. S’hi han afegit Gerard Gumbau, Jozabed Sánchez i Pape Diamanka: “Tenim quatre pivots de molt nivell. No es pot dir que cap sigui d’un perfil molt recuperador o defensiu, però són jugadors que tenen nivell d’atac i també arguments defensius per treballar bé.” La hipòtesi d’avançar un central com a solució puntual tampoc sembla que tingui gaire fonament, perquè si bé el Girona té cinc futbolistes a l’eix de la defensa –Alcalá, Juanpe, Ignasi Miquel, Ramalho i Santi Bueno–, cap d’ells té un perfil òptim per jugar al mig del camp.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)