La fantasia i el patiment

El Girona encadena per primera vegada tres victòries en la lliga en un duel de dues cares i de molta tensió amb el Fuenlabrada

Després d’oferir espectacle pur, amb Samu i Baena pletòrics, l’equip s’apaga i es complica el triomf en una segona part bruta i fosca

Girona 2 Fuenlabrada 1

GIRONA:Ortolá; Santi Bueno, Bernardo, Juanpe; Arnau, Aleix García, Pol Lozano, Álex Baena (Ibrahima Kébé, 61’), Valery; Samu Saiz (Borja García, 61’) i Stuani.FUENLABRADA:Morro; Pol Valentín, Iribas, Rubén Pulido, Diéguez (Anderson, 46’), Gozzi; Damián (Konaté, 46’), Cristóbal (Cheick, 76’), Mula (David Amigo, 63’); Pedro León i Kante (Zozulia, 46’).GOLS:1-0 (12’) Baena. 2-0 (35’) Stuani. 2-1 (66’) Anderson.ÀRBITRE:Quintero González (andalús).T.G.:Stuani i el tècnic Míchel, del Girona, i Cristóbal, Pulido, Pedro León, Konayé i Cheick, del Fuenlabrada.PÚBLIC:5.163 espectadors.

Montilivi vibra amb un equip que s’ha acostumat a col·leccionar alegries –sis victòries seguides a casa– i que va fent mèrits perquè se’l consideri ja no només un aspirant al play-off d’ascens. De moment, ahir va encadenar la tercera jornada guanyant, cosa que no havia aconseguit fins ara i que li feia molta falta pel dèficit arrossegat de les primeres jornades. Tant o més que els resultats, sempre capitals, del Girona fa goig i respecte la capacitat de fer un futbol ofensiu, alegre i de qualitat a l’abast de pocs equips. La primera part que va fer contra el Fuenlabrada és una delícia. Per gaudir-ne, per presumir-ne i per espantar els de més amunt. No va ser tot rodó, però, perquè el Girona i el partit es van embolicar en una segona part lletja i bruta, i l’equip va córrer el risc de perdre punts després d’haver ofert una exhibició, que hauria estat un pecat i que, ben interpretat, el pot acabar ajudant. Perquè no n’hi ha prou amb fases d’un futbol sublim. Fa falta també ofici i evitar desconnexions que poden sortir cares.

Míchel té molt clar què vol fer i s’ha atrevit a asseure Juan Carlos a la banqueta perquè Ortolá li dona més joc amb els peus. Amb tots dos a punt, el tècnic va apostar pel valencià, una peça més en la construcció del joc. A l’altre costat, Sergio Pellicer va prendre reserves i va sortir amb línia de cinc al darrere i amb Pedro León com a segon futbolista més avançat. Després de 13 jornades sense guanyar, el Fuenlabrada prioritzava no prendre mal, però de seguida va veure impossible frenar el vendaval blanc-i-vermell. L’avís va ser una passada màgica de Baena cap a Stuani que va rebre bona resposta del porter Morro (4’). L’actuació coral espectacular del Girona en la primera meitat va tenir com a solistes Baena i Samu Saiz, que apareixien on volien i se superaven a cada jugada en imaginació i creativitat. El gol que van fabricar entre tots dos, amb arrencada, domini de l’escena i assistència a l’espai del madrileny, i definició subtil de l’andalús, és per veure-la repetida quaranta vegades (12’). Enfeinat, el porter visitant va evitar el 2-0 en una altra bona connexió entre els dos protagonistes, que s’ho passaven bé. Com tot l’equip, que no patia gens ni mica. El Fuenlabrada no inquietava Ortolá ni trobava efectivitat en la pressió, perquè no veia passar els futbolistes gironins. Quan són tants els jugadors capaços d’oferir-se i combinar amb criteri, l’exigència per als equips defensius es fa una muntanya.

Un tímid intent d’apujar línies del Fuenlabrada va trobar com a resposta el 2-0. Van tornar a intervenir-hi Samu i Baena, però aquesta vegada va valer l’instint depredador de Cristhian Stuani, que té un imant quan el porter fa un rebuig compromès. El quinzè gol del pitxitxi (35’) premiava la versió autoritària amb què el Girona governava el partit. En la recta final d’una primera part magnífica, van generar més neguit una enganxada de Samu amb Diéguez i una altra de Baena amb Pedro León que qualsevol intent de progressió del Fuenlabrada.

Ni Baena ni Samu

Poc podia imaginar l’afició, que va ovacionar l’equip en el retorn a la gespa, que la segona part s’embolicaria tant. Pellicer va fer un triple canvi, va tornar a la línia de quatre al darrere i va ordenar una pressió molt alta i agressiva. Els contactes, de fet, es van anar multiplicant, com si hi hagués comptes pendents de l’esbojarrat partit de la primera volta. El Girona hauria pogut fer un forat gros si hagués superat la primera pressió, però va perdre la fluïdesa i les connexions de la primera part. Míchel va substituir Baena i Samu Saiz, els dos puntals de la primera part. I just després d’un gol anul·lat a Bueno, va arribar una desconnexió d’aquelles que haurien de ser prohibides, en un córner, que Anderson –la seva celebració emulant Cristiano Ronaldo li va provocar xiulets cada vegada que la tocava– va aprofitar. Van entrar els nervis. Borja, en un mal context, no hi va posar pausa. Ibra tampoc va tenir ni de bon tros el pes de dijous, i el Girona era incapaç de recuperar el control. Ortolá va estar fi en treure un xut enverinat de Pedro León (69’).

Pulsacions a 1.000

El joc es va anar crispant. No hi ajudava l’àrbitre, amb alguna decisió estranya. I menys encara la decisió dels madrilenys de no tornar una pilota, que va irritar Míchel, encès amb la banqueta visitant. En fase de tensió creixent, hauria pogut passar de tot. El Girona només va generar un contraatac, tan clar com mal resolt. Va acabar traient pilotes de l’àrea, tot i que el Fuenlabrada no va tornar a rematar amb perill. La tensió no va cessar ni amb el partit acabat, però com a mínim els gironins van estacar la victòria. Hauria estat dramàtic no guanyar un partit amb una exhibició, parcial, de nivell superior.

UNA DELÍCIA

L’equip atropella el rival amb una versió brillant, amo de la pilota, atrevit i ofensiu

L’EXECUCIÓ

Samu i Baena connecten amb classe en l’1-0 (12’) i Stuani hi posa instint (35’)

LA SEGONA PART

El Girona perd el control i el 2-1 en una badada en un córner (66’) fa créixer el rival

PULSACIONS A 1.000

Picabaralles, discussions i irritació de Míchel en una recta final molt embolicada